4 věci, kvůli kterým v práci dostanete vyhazov aneb jak skončit na pracáku

Našli jste dobrý job a zaměstnavatel vám pravidelně a hlavně včas posílá výplatu? Tak to se chovejte slušně. To znamená být, existovat, dýchat vzduch a makat. Na nic víc nemáte nárok, jinak dostanete padáka. Víte vůbec, co si v háku nemůžete dovolit?

Koho chleba jíš, toho píseň zpívej, říká se. Jó, v tom je tolik pravdy…. Zaměstnanec sice má nějaké ty výhody (třeba může civět na prsa kolegyně), ovšem na druhou stranu si rozhodně nemůže dělat, co chce. Taky někde a u někoho máte podepsanou smlouvu? Tak jistě víte, že se vám nevyplatí dělat tyhle věci.

1. Soukromé telefonáty, e-maily, komunikace

Před pár dny se Evropský soud pro lidská práva ve Štrasburku postavil na stranu zaměstnavatele, který propustil jednu svoji ovečku za to, že v pracovní době posílala soukromou korespondenci. Normálka? Dnes už ano.

Veškeré brouzdání na netu, kontrolování sociálních sítí, rozhovory po Skypu a další věci vám můžou zlomit vaz, neboť zaměstnavatel si vašeho padáka odůvodní tak, že svoji pracovní náplň nevykonáváte na maximum a pracovní dobu si zkracujete privátními záležitostmi, tedy porušujete povinnosti dané smlouvou (jinými slovy čas nevyužíváte k práci).

Mimochodem, podle statistik poradenské společnosti Apogeo Esteem se zaměstnanci nejčastěji zabývají vyřizováním soukromé pošty (26 % případů), nakupováním přes internet (18 %) a využívám komunikačních programů (Skype, ICQ, Facebook Messenger (17 %). Pro každého chlebodárce je tohle peklo.

Na stejném principu to funguje i u jiných, více či méně bohulibých činností, kterými se člověk v práci může zabývat. Třeba taková onanie, to je fičák.

2. Masturbace, onanie, sex, leštění nádobí

Pokud si to v rachotě rozdáte s tou sexy blonckou z vedlejšího oddělení, a někdo vás nachytá, jste taky jednou nohou na pracáku. A to i v případě, kdy si vystačíte naprosto sami.

Však v roce 2013 svět pobouřil případ, kdy jistý americký řidič autobusu George Simpson neodolal nutkání, za volantem vyndal brabce a začal si ho leštit, ačkoli na palubě převážel pasažéry. Momentku zachytila na svůj telefon jedna z cestujících, takže i vy se teď můžete podívat, co se v práci nedělá…

https://youtu.be/pess2NkLVcQ

Týpek dostal okamžitě padáka už jen za ohrožení životů cestujících, ale i kdyby se nikdo necítit být v nebezpečí, zase se jedná o neplnění a navíc porušování pracovních povinností uvedených v papíru s názvem smlouva. Takže bacha i na oblíbeného čouda.

3. Cigaretka v mezičase

Uvádí se, že jedna cigareta = deset minut pracovní doby. Dlouhé a časté pauzičky na kouření tak mohou být důvodem k vyhazovu jako víno. Pokud vás navíc zaměstnavatel předem písemně upozornil, že si cígo máte nechat na doma, a vy se pořád tváříte, že se vás to netýká, nepomůže vám už ani svěcená voda. Je čas udělat pá pá! Jo a nezapomeňte si po sobě uklidit, ať máte čistý stůl.

4. Nepořádek

I bordel jako v tanku může poškodit dobré vztahy mezi vámi a vaším chlebodárcem. Nejvyšší soud ČR před dvěma lety dal za pravdu zaměstnavateli, který rozvázal pracovní poměr se svým řidičem, který po skončení pracovní doby nechal svůj autobus pod palbou nedopalků cigaret, smetí a dalších libůstek. Nerespektoval tak dodržování pořádku na pracovišti, čímž se dopustil hrubého porušení svých povinností. Tak to vidíte. Máte jen držet kušnu a krok.

A za co jste padáka dostali vy?

Autor: Adam

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Nejlépe placená zaměstnání na světě. Jaká jsou?

Proč raději pracovat na vlastní pěst?