3 super filmy, které nikdy nevznikly

Když film vznikne, tak ho obvykle známe. To je v pořádku. Ale co když se to nepovede dotáhnout? Zasmutněte si s námi.

Natáčení kamerou

Jak by řekl klasik – když už film vzniká, tak má koukat, aby vznikl, a ne nevzniknout. Přesto se to ale občas stane. Pokud nějaký nadějný filmový projekt zhasne hned v počátku, tak se to my, fanoušci, často ani nedozvíme. Někdy se ale dozvíme až moc, a pak nám zbývají jen oči pro pláč. O jaké největší poklady jsme tedy přišli?

Napoleon, jakého svět neviděl

Napoleon několikrát zfilmován byl a dokonce i úspěšně. Ale když se zjistilo, že se o postavu malého velkého vojevůdce zajímá Stanley Kubrick, musel každý fanoušek zbystřit. Po úspěšných eposech jako 2001: Vesmírná odysea či Spartakus měl Kubrick koncem šedesátých let pověst jednoho z nejlepších filmařů své generace. Několik let studoval materiály o Napoleonovi a měl připravené tisíce papírů s informacemi či fotkami lokalit, kde by mohl natáčet. Projekt se mu ale pod rukama rozrostl do kolosálních rozměrů, zahrnujících například desítky tisíc komparzistů, a po neúspěchu tematicky podobného filmu Waterloo nechtělo žádné studio Kubrickovy vize zaplatit. Více než deset let se legendární filmař pokoušel svého Napoleona protlačit, ale neúspěšně. Schválně se podívejte, jak měl Kubrick Napoleona naštudovaného:

Leningrad od mistra westernů a gangsterek

Velikán filmového plátna Sergio Leone dosáhl vrcholu s gangsterským opusem Tenkrát v Americe v roce 1984. Jeho dalším projektem měl být válečný velkofilm o více než dva a půl roku trvajícím obléhání Leningradu nacisty. Během přípravy filmu vlastně žádné problémy nebyly – podařilo se domluvit Roberta DeNira do hlavní role amerického fotografa, omylem vězněného v obleženém městě, dostatek peněz i hudebního mága Ennia Morriconeho. Než se však poprvé ozvala klapka, nemocného Leoneho postihl infarkt.

Don Quijote – nezfilmovatelná renesanční klasika

Boje s větrnými mlýny jsou charakteristickým rysem slavné literární postavy Dona Quijota. A totéž provází i snahy o jeho filmovou adaptaci. Už několik slavných filmařů si na ní vylámalo zuby. Jedním z nich byl kupříkladu Orson Welles, autor Občana Kanea, který je především za oceánem považován za jeden z nejlepších filmů všech dob. Jedním z Wellesových dalších projektů mělo být přenesení donquijotských dobrodružství do současnosti. Přestože mu na projekt půjčovali peníze někteří přátelé a skutečně došlo k natočení několika scén, prašulky nakonec došly a namísto očekávaného trháku známe jen pár úryvků.

Podobně dopadl i o pár dekád později Terry Gilliam – člen Monty Pythonů a režisér třeba Dvanácti opic. Muž, který zabil Dona Quijota, jak se měl projekt jmenovat, je jeho dlouholetým snem, bohužel stále nedotaženým. A to dokonce už koncem devadesátých let sehnal do hlavní role Johnnyho Deppa a natáčení začalo. O tomhle marném snažení byl připraven i dokument Ztracen v La Mancha, který ukazuje, co všechno se může během natáčení pokazit. Pro úplnost dodejme, že před pěti lety podnikl Gilliam druhý neúspěšný pokus film natočit a loni se začal snažit znovu. Tak držme palce, aby aspoň tenhle příběh měl šťastný konec.

Který z nerealizovaných projektů vás mrzí nejvíc? Svěřte se nám.

Autor: Rimsy

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

4 účesy z filmů, které nejde dostat z hlavy

Šermířské souboje ve filmu