3 největší krádeže uměleckých děl ve 20. a 21. století

Umělecká díla v muzeích lákají znalce, turisty ale i zloděje. Lidská drzost nezná hranic, a tak pro některé jedince není problém odcizit obraz za miliony dolarů. Tady jsou top 3 krádeže uměleckých děl v 20. a 21 století.

Mona Lisa

Při těchto počinech nezabrání zlodějům ani sebelepší zabezpečení budovy či samotného díla. Dopadnout zloděje není jednoduché, a proto většina děl nebyla dodnes nalezena.                                                    

Mona Lisa je fuč!

Mona Lisa nebo-li La Gioconda je nejslavnější portrét všech dob. Obdivuhodné umělecké dílo patří do tvorby malíře Leonarda da Vinci z let 1503-1506, který jej před svou smrtí prodal francouzskému králi Františku I. za nemalou částku, a to 4 tisíce zlatých dukátů. Dnes je tento umělecký unikát vystavován v pařížském Louvru, ale nemuselo tomu tak být kvůli přidrzlému zaměstnanci galerie. Tehdejší sklenář Vincento Peruggia nezaváhal ani minutu a v pondělí 21. srpna 1911 si obraz odnesl schovaný pod svým zaměstnaneckým pláštěm do svého pařížského bytu, který je vzdálen od galerie necelých 40 minut chůze. Poté svůj lup pečlivě ukryl do kufru s dvojitým dnem.

O dva roky později nabídl dílo florentskému obchodníkovi s uměním, který ho ovšem vychytrale převezl. Obraz odkoupil a zároveň vše nahlásil na policii. Zloděj Vincento, byl tak odsouzen, bohužel tehdy jen na 7 měsíců vězení. Už v lednu 1914 visel obraz opět v Louvru, kde je do dnešního dne pečlivě střežen. Dnes každý návštěvník musí projít bezpečnostním rámem a ochranka pečlivě prošacuje příruční tašky a kabelky všech návštěvníků.  Cena obrazu je nevyčistitelná, ale dle pojištění ji lze odhadnout na 750 milionů dolarů.

Krádež za neuvěřitelných 6 miliard korun!

Píše se březen roku 1990 a do bostonského muzea Isabella Stewart Gardner Museum vstupují o půlnoci dva muži v policejních uniformách. Ve falešných převlecích zatýkají hlídače, který se brání. Na to ho však rádoby policisté upozorní, že se jedná o loupež století, která potrvá přesně 81 minut, a tudíž by neměl dělat problémy.

Zloději nikam příliš nepospíchali a lup si odnášeli do automobilu dokonce na 2 krát. Krádež to byla opravdu velká, zmizelo 5 maleb od Eduarda Degase, 3 umělecká díla Rembranta (Bouře na moři Galilejském, Dáma a pán v černém a Autoportrét), malby Govaena Flincka (obraz Krajina s obeliskem), Edouarda Maneta (plátno U Tortoniho), Jana Vermeera (obraz Koncert), také dekorativní orel z napoleonské Francie a unikátní staročínská váza. Hodnota děl se vyšplhala na neuvěřitelných 300 milionů dolarů, což je v přepočtu přibližně 6 miliard korun. Za nalezení děl muzeum nabídlo 5 milionů dolarů, FBI našla několik stop, ale ty nakonec k ničemu nevedly. Do dnes v muzeu visí několik prázdných rámů, což vypovídá o tom, že je zde stále naděje v navrácení uměleckých děl. Pokud vás zajímá tématika odcizeného umění, sledujte televizní stanici Spektrum a pořad Po stopách ztraceného umění.

Už zase ta Paříž!

Slavné osobnosti, umělci, milenci ale i zloději milují Paříž. Lupiči si ji velmi oblíbili díky muzeím, které vlastní ty nejkrásnější umělecká díla. V květnu 2010 bylo odcizeno z pařížského Muzea moderního umění 5 obrazů moderních mistrů dle odhadů za 12, 5 miliardy korun! Zloděj šel najisto a vybral ta nejcennější díla, která muzeum mělo. Mezi ukradené obrazy patří Pastorale od Henryho Matisse, Holub s hráškem od Pabla Picassa, Olivovník u l’Estaque od Braqua a Zátiší se svícny od Légera. Na loupež se přišlo v ranních hodinách, kdy bylo jedno sklo ve stěně budovy vyřezáno a zámek na mříži do objektu rozlomen. Bezpečnostní kamery později ukázaly záběr, jak muž proniká do budovy oknem. Odcizená díla se málokdy podaří najít. Ředitel muzea sídlícího taktéž v Tokijském paláci Pierre Cornette de Saint-Cyr prohlásil, že zloděj je hlupák, protože s ukradenými obrazy nemůže nic dělat a jen tak někdo je od něj nekoupí. Tudíž by je měl ihned vrátit. Obrazy ovšem do dnes nalezeny nebyly, nejspíše byla odcizena na zakázku.

Autor: EH

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Peněženka v bezpečí? Stačí tenhle fígl

Mapa kriminality. Kde opravdu jde o kejhák?