Peněženka v bezpečí? Stačí tenhle fígl!

Lámete si hlavu, jak zabezpečit svoji peněženku proti krádeži nebo ztrátě? Univerzální návod neexistuje, ale skotští vědci mají radostnou novinu. Stačí maličkost a všechny platební karty se vrátí do vašich rukou. Stačí k tomu malá fotka! Čeho nebo koho?

Peněženka v bezpečí

Psychologové z Edinburghu udělali takový malý test. Vzali 240 peněženek, které, podle náhodného uvážení, naplnili různými doklady, adresou „majitele“ a fotografiemi dětí, šťastnou rodinou, roztomilého čokla či šťastného postaršího páru.

Některé fotku nedostaly, ale zase uvnitř byl ukrytý lístek, že majitel věnoval finanční obnos charitativní nadaci. Takto vybavené peněženky vědci „poztráceli“ v ulicích města a pár dní vyčkávali, co se stane.

Poctivost ještě nevymřela

42 % peněženek se vrátila. Toto poměrně vysoké číslo vědce zarazilo. „Ztracené peněženky“ byly podrobeny přezkoumání a ukázalo se, že nejvyšší a nejrychlejší návratnost měly ty kousky, které obsahovaly fotku roztomilého dítěte.

Dál zabírá štěně, rodinná fotka a starší manželský pár, nejnižší a zároveň nejpomalejší míru návratnosti vykazovaly šrajtofle s dokladem z charity. Asi to na nálezce působí tak, že údajný majitel je tak movitý, že si může dovolit dávat peníze potřebným.

Zabírá dětský úsměv

To, že se na prvním místě umístily děti, psychologové okomentovali tak, že zafungoval tak zvaný evoluční soucit ohrožených dětí, takže jestli žádné nemáte, odteď je to jinak.

Obstarejte si fotku nějakého prcka a šup s ní někam na čestné místo. Třeba za pár týdnů, až budete při placení něco postrádat, uznáte, že jste dobře udělali. Vrátí se vaše peněženka z buvolí kůže nebo jiné kožené modely? Nevrátí? Rozhodně zvýšíte svoje šance.

Fotokopie obsahu? Past na lapky!

Každopádně, každý, kdo už peněženku ztratil, nebo mu byla odcizená, ví, že je nutné okamžitě zablokovat platební karty. Znáte jejich čísla? Dobře, takže jinak.

Ihned, prostě teď hned, okopírujte obsah svojí peněženky. Všechna důležitá čísla, všechny karty z obou stran. Jedná se o preventivní opatření proti krádeži identity. Peníze vem čert, ale aby si na vás někdo mastil kapsu a nakupoval, tak to už je vrchol.

Drobný na pivko. Vždy ve forotě!

Pokud při návratu domů zjistíte, že je peněženka pryč, sáhnete do šuplíku a ve vteřině budete vědět, kam zavolat (od bank po pojišťovny). Všechny kontakty po ruce oceníte.

Odborníci zároveň radí mít doma nějakou hotovost schovanou pro strýčka Příhodu. Než vám banky vystaví kartu novou, potrvá to a vy nebudete mít vůbec na nic. Proto, pokud je to jen trochu možné, na dně nočního šuplíku mějte i drobné navíc. Tyhle primitivní, leč účinné, rady, vás zachrání od neskutečné žízně a ano, i hladu.

Autor: Daniel

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Proč nejezdit do USA? My to víme!

Podivná úmrtí související se sportem