3, 2, 1, start! Nejpodivnější závody světa

Lidi jsou od pradávna soutěživý bytosti. Aby vyhnali adrenalin do nejvyšších otáček, jsou schopný závodit kdekoli, jakkoli, na čemkoli, s kýmkoli a pro cokoli. Prostě čím víc na palici ten závod je, tím je oblíbenější…

Šílené závody

Závod nevěst

Kolem stovky vdavek chtivejch slečen se každoročně v srbským hlavním městě Bělehradu zúčastní svatebního běhu známýho jako závod nevěst. Jeden místní salon se v roli sponzora ujme oblékání závodnic do šatů a ty pak vyrazí na 150 metrů dlouhej sprint. Nepleťte si tohle klání s během na podpatcích, tady můžou holky mít sportovní boty. Vypadá to sice trochu šíleně, ale účel světí prostředky. Vítězka dostává řadu ocenění včetně svatebních šatů, ve kterejch běžela. Jestli se musí do nějaký doby i vdát, to ale pravidla neuváděj.

Závod falešnejch koní

Jeden z nejšílenějších britskejch závodů je parodií na Velkou národní steeplechase, která je už od roku 1836 velkým svátkem všech koňáků. Zatímco na závodišti v Antree lítaj velký prachy, tak při tomhle závodu falešnějch koní v Birminghamu stačí startovný 50 liber. Pak už se můžete navlíct do svýho plyšovýho koňskýho oblečku a můžete vyrazit. Výhrou pro vítěze je pouhá flaška šampáňa, ale o tu tady vůbec nejde. Hlavní myšlenkou je vybrat prachy do primátorského nadačního fondu.

Závod Santa Clausů

Historie tohohle bizarního závodu se začala psát v roce 2000, kdy se pět kluků z Bostonu asi dost nudilo, a tak si z hecu řekli, že by to chtělo nějak posílit vánoční atmosféru ve městě. Na hlavy si tak nasadili santaclausovský čepičky a jenom v plavkách vyrazili do ulic. Akcička se chytla a od tý doby už každoročně běhaj stovky chlapů i ženskejch bostonskejma ulicemi jako magoři jen v plavkách s těma příšernejma červenejma poklopama na hlavách. Na druhou stranu je ale nutný přiznat, že tahle jejich benefice už dokázala přinést 1,4 milionu dolarů pro děti v nouzi.

https://www.youtube.com/watch?v=lZX7-js-mbQ

Závod v bahně

Náročná cross country, která se běží lesama, pastvinama, potokem, ale hlavně taky bahnem – to je každoroční závod poblíž australskýho Sydney. Borci, ale i borkyně, si můžou vybrat mezi 6 nebo 12 kilometrama, během kterejch se ocitnou utopený i po pás v bahně. Závod se běhá každoročně v prosinci, kdy u protinožců vládne horký léto. Bahýnko pak na závodnících dost rychle usychá a dělá tak tělo míň a míň pohyblivý.

Nejstrmější závod

Na světě je jen pět funkčních mamutích můstků, ale jenom na jednom z nich ve slovenský Planici pořádaj v létě – takže bez sněhu – nejstrmější závod světa. Jeho dýlka je pouhejch 400 metrů, ale převýšení je smrtící. Startuje se zespoda z dojezdový plochy a přes takzvanej buben se závodníci dostanou až na schody vedoucí podél nájezdový stopy. Kdo doběhne první, je vítězem zdejšího testu rychlosti, síly i vytrvalosti.

Autor: Zvonimír Bláha

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Lady Gaga opět šokovala svět!

7 božích trailerů. Znáte je?