10 důvodů, proč vyrazit na dovolenou v obytňáku

Vás ještě nenapadlo, že na dovolenou můžete vyrazit také obytňákem? Přesvědčíme vás, že ta nejlepší dovolená je právě v obytném autě.

1. Balíte jen jednou

Chystáte se na okružní jízdu? Po Čechách, Rakousku nebo Itálii? Pak se připravte na to, že své kufry budete neustále jen balit a vybalovat. To ovšem neplatí, pokud jedete právě obytňákem. Zde máte vše rovnou vybalené, stejně jako doma.

Jako doma...

Jako doma…

2. Všechno s sebou

Přibalíte s sebou tři trička nebo jen dvě? A co to jízdní kolo? To už se nikam nevejde, tak zůstane doma. Tohle si můžete říkat, pokud jedete na dovolenou jiným dopravním prostředkem, než obytňákem. Ty totiž mají tolik místa, že si klidně s sebou můžete vzít i svůj oblíbený sporťák.

Je libo obytňák, který převeze vašeho sporťáka?

Je libo obytňák, který převeze vašeho sporťáka?

3. Obytňáky drží hodnotu

Je mýtem, že obytná auta jsou drahá. Za nějakých 100 – 150 tisíc pořídíte obytné auto z devadesátých let v poměrně slušném stavu. Ale co to stáří? Obyťnáky stárnou mnohem pomaleji. Interiér se používá obvykle jen pár týdnů v roce, nemusí být tedy ani po 25 letech vybydlený. O motor se vůbec starat nemusíte – jde o držáky, které nejsou svázané emisními normami, často tato auta jezdila jen dlouhé trasy, při kterých motor netrpí a navíc kvůli charakteru vozu se s nimi jezdilo opatrně. Pokud si dnes koupíte obytňák a budete se o něj starat, za 5 let jej prodáte nejspíš za stejnou cenu.

Obyťnáky z 90. let koupíte za rozumný peníz.

Obyťnáky z 90. let koupíte za rozumný peníz.

4. S obytňákem ušetříte

Tak jste si za 100 000 Kč koupili obytňák. Kdy se vám investice vrátí? Řekněme, že v létě chcete na měsíc do Chorvatska, ve čtyřech, 2 dospělí, 2 děti. V kempu budete platit za osobu, počítejte kolem 6 € na noc, za místo pro auto, to bude tak 9 € na noc, za připojení k elektrice počítejte s 3 €. Jeden den vás tak vyjde na 24 €, protože děti jsou obvykle zdarma. Jeden den tak vyjde na 650 Kč, celý měsíc tedy na cca 20 000 Kč. Pokud sáhnete po apartmánu, který je blízko o moře, také budete chtít místo pro 4, počítejte s tím, že každý den vás vyjde na cca 2300 Kč, měsíc pak tedy na cca 70 000 Kč. To znamená, že investice do obytňáku se vrátí už po druhém roce, nehledě na to, že za pár let jej můžete ještě slušně prodat (viz bod 3).

5. Jedete, kdy chcete

Jasně, můžete vyrazit jen tak a doufat, že k dispozici bude nějaký ten „zimmer frei“. Ale je to sázka do loterie, navíc dobrá ubytování už bývají obsazená dlouhé měsíce dopředu. Naproti tomu, do kempu se (skoro) vždycky nacpete. Takže mrknete na předpověď počasí a jedete na cestu, protože víte, že tenhle týden bude hezky.

Když se řekne "ubytování na pláži".

Když se řekne „ubytování na pláži“.

6. Hotel kdekoliv

Pravdou je, že s obytňákem si nemůžete zaparkovat jen tak někde a udělat si tam dovolenou. Pro parkování jsou určené speciální kempy, kde máte k dispozici elektřinu a další zázemí. Ale pokud si cestou potřebujete na pár hodin zdřímnout na parkovišti, nic se neděje. Navíc spíte v plném komfortu, na své posteli, na svém polštáři.

7. Na výběr: obyťnák nebo karavan

Celou dobu se tu bavíme o obytných autech, ale prakticky to samé platí o karavanech. Jaký je v tom rozdíl? Obytné auto je celé auto – s motorem, volantem, hotel je pak zadní součástí vozu. Zatímco karavan připevníte na kouli svého automobilu a zase jej kdykoliv odpojíte. Vše má své pro i proti, to hodně zásadní je, že v karavanu nemůžete být za jízdy za pospávat si tam, není na to přizpůsoben.

Karavany jsou levnější, ale potřebujete k nim auto.

Karavany jsou levnější, ale potřebujete k nim auto.

8. V kontaktu s přírodou

Je krásná teplá noc? Proč si nevytáhnout markízu, nelehnout na lehátko a nespat pod širákem? No lze u hotelu docela složitě.

9. Stačí obyčejné „Béčko“

Na takové ty běžné obytňáky nepotřebujete extra papíry, stačí obyčejný řidičák pro řízení osobních aut do 3500 kg. Stejně ale doporučujeme, abyste si před vyjetím ověřili, jaká je hmotnost obytňáku. Ten samotný může mít klidně 3 tuny, k tomu 4 lidé, nějaká zavazadla a 3500 kg může být na hraně. Policie nebude s vámi řešit, že jste mysleli, že ta plynová bomba tolik neváží – zkrátka vás postaví na váhu a buď splňujete, nebo ne.

10. Můžete si jej půjčit

Co je vůbec nejlepší? Že si obyťnák nemusíte kupovat, ale můžete si jej půjčit. Úplně nový rozměr má třeba dovolená v USA, kam doletíte letadlem, půjčíte si zde obyťnák a celé státy projezdíte v něm.

Měsíc v obytňáku v USA? Proč ne!

Měsíc v obytňáku v USA? Proč ne!

Autor: Analytik

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Netradiční dovolená na historické plachetnici? Super zážitek, na který nezapomenete

Dovolená? Co se letos podívat do Austrálie?