Jak se bezbolestně sbalit na dovolenou?

Nesnášíte balení? Pak jste ještě neodhalili, jaká to může být zábava! Pouhé 4 tipy stačí k tomu, abyste tašky, kufry a bordel okolo nich přestali nenávidět!

Jak balit kufry

Měnící se kurz české koruny a hlavně terorismus. To jsou dva hlavní faktory, které ovlivňují to, kam se našinec letos vrtne. Ale i kdyby se měl jet podívat jenom na Mácháč, pravděpodobně stejně potřebuje nějaké zavazadlo. Jenže, co do něj dát? Jak zařídit, aby balení trvalo co nejméně času? Kladete si stejné otázky? Pak pro vás máme čtyři tipy, jak z toho všeho elegantně vybruslit.

1. Vytvořte si seznam

Zní to jako rada pratetičky Marie, ale už i ona tenkrát věděla, že co je psáno, to je dáno. Nic nebude chybět a nic nebude přebývat. Když vycházíte z toho, kam jedete, a na jak dlouho, neuděláte zbytečné chyby. K čemu dalšímu přihlédnout? Klimatické podmínky v cílové destinaci taky ušetří hodně starostí.

Každopádně, na seznam vždy připište velký černý pytel (na odpadky), který bude držet vaše čistě nažehlené košile od těch později propocených a špinavých. (Přeptat se, jak je to s hotelovou prádelnou, někdy není od věci.) Taky není od věci si s sebou vzít lékárničku. Pokud má správný obsah, dostane vás prakticky z každého maléru.

Seznam si vezměte s sebou na cesty, ať při zpátečním balení víte, že jste domorodce na Slapech nebo kdekoli jinde neobohatili třeba o svůj laptop, ve kterém máte tři složky aktů své manželky. Nikdy totiž nevíte, jaký osud by je potkal.

Jen si vzpomeňte na nedávnou kauzu tehdejšího učitele na Základní škole Emila Zátopka ve Zlíně Martin Hálu, který v rouše Evině vyfotil svoji ženu Kateřinu v šatnách a ve sprchách školy. Doteď to někteří nemohou rozdýchat.

2. Osvojte si logistiku skládání

Určitě jste někdy hráli Tetris, ne? Pochopitelně, že ano. Tahle hra vznikla už v roce 1984 a patří k těm neoblíbenějším. Kdo by to byl řekl, že vás naučí i správnému balení? Po odklopení víka kufru nebo tašky prostě skládejte balíčky tak, aby do sebe zapadaly.

praxe se osvědčuje recept na skládání oblečení do ruliček. Ty, když je vrazíte do sáčků, oproti komínkům výrazně uspoří místo, jak je vidět v prvních minutách tohoto videa:

Jestli to celé chcete vzít co možná nejzodpovědněji, na dno dejte věci, které podle vlastního uvážení budete potřebovat nejméně. Je to věc priorit. Všechno se tam nevejde? Ptáte se, jak vyšetřit místo na suvenýry, které si na zpáteční cestě určitě nebudete chtít odpustit? Jednoduše. Buď se naučte balit jako tenhle týpek, který má svůj osobitý styl, nebo použijte fintu fň.

3. Ušetřete místo

Když odejdete z domova a vydáte se na cestu, mějte na sobě oblečení ve vrstvách. Bude zima, necháte si to na sobě. Bude teplo, šup s tím dolů. Žádné klima vás nepřekvapí, ale hlavně, bunda nebo mikina ušetří tolik potřebné místo na tu flašku s červem na dně. No stres.

V případě nutnosti pro odkládání věcí využijte i svoje boty. Do nich se vejdou cennosti nebo drobnější věci, bez kterých se neobejdete. Třeba ponožky… 45. vteřina následujícího videa vás přesvědčí, jaká je to paráda!

4. Nutnosti držte stranou

Telefonní nabíječka, cestovní doklady, peníze, nebo třeba klíče od auta… Osobní a důležité věci schovejte do speciální kapsy v kufru či další, příruční tašky. Vyhnete se zdlouhavému hledání, které, jak je známo, postihuje všechny cestovatele. Takže, šťastnou cestu!

A kam se letos chystáte vy? Řešíte balení, nebo to necháváte koňovi?

Autor: Daniel

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Kdo asi čeká na tohle zavazadlo

Kdo vydělává na ztracených kufrech z letiště