Zrozeni z omylů: Vynálezy, které úspěšně změnily svůj původní potenciál

Na trh je většinou uvedli pod jiným názvem, a hlavně s naprosto jiným účelem. Náhoda tomu ale chtěla, že si je nakonec lidé našli a přisoudili jim trochu odlišné využití.

Vynálezy

Taky vás uklidňuje, jak všechny okolo štvete praskáním bublinkové fólie? A věděli jste, že v roce 1957, kdy byla oficiálně vynalezena a patentována, vůbec neměla sloužit jako obalový materiál? Tento vynález měl sloužit jako izolační tapeta. Až později se z bublinkové fólie staly vynálezy, do kterých se balily produkty, aby přečkaly dlouhou cestu bez úhony. 

Hygiena na prvním místě

Ústní voda, Listerine, urazila poměrně dlouhou cestu. Původně totiž sloužila jako sprostá dezinfekce k oplachům krvavých fleků na operačních sálech a později k vyplachování veřejných hajzlíků. Dobrou chuť a vonný dech přejeme.

A když už jsme se mihli operačním sálem: věděli jste, že právě tady vznikly první motorové pily? Ne mezi vousatými dřevorubci, ale u řezníků, kteří potřebovali krájet kosti. Bez umrtvení, a proto hodně rychle. Na operačních stolech se také začalo s používáním tampónů. Prostě dobře sály i mimo sály.

Proti ukřičeným dětem i abstinenčním příznakům

Občanská válka zanechala veterána občanské války Johna Pembertona postiženého nadvakrát. Kromě nezhojeného zranění si odnesl i závislost na tišícím morfiu, což byl roku 1886 dost nákladný koníček. Inovoval proto recepturu na kávový vinný sirup, a světlo světa spatřila první Coca-Cola.

S pomocí boží a listů koky sloužila k tlumení abúze drogově závislých. Neméně profláklý nápoj 7UP sloužil k tlumení emočních výkyvů dětí. Jak to dokázal? Tím, že až do roku 1950 obsahoval koňskou dávku lithia. Pláče vaše dítě, je neposedné? Dejte mu tuhle limču, a je klid. Tyto vynálezy patří bezesporu k těm nej.

Nevynalézáme nový drink, ale šmelinu

Zrození geniálního nápoje, eau de vie  – živé vody, brandy? Nečekejte nic důstojného. Celý ten trik s fortifikovaným pitím vycházel z pokusů ošálit cifršpiony a celníky.

Když se daň platí z každé přepravované flašky, je lepší, když se uvnitř místo desetiprocentního alkoholu ve formě vína nachází 35-60 % alkohol polo-destilátu. V cíli si ho mohl konzument naředit podle chuti, byl to koncentrát. Něco jako sirup. Ale zůstalo se u síly.

Něco pro krásu, něco pro zdraví

Ať už chcete nebo ne, každá nemoc vás vezme za srdce. A léky na srdce? Ty vás taky mohou chytit za ledacos. Fenomenální modrá pilulka Viagra původně začínala jako lék proti nízkému krevnímu tlaku, s tím, že erektivní efekt byl jen vedlejším nežádoucím účinkem.

Pilulky Rogaine, kteří teď zobou plešatí, taky původně snižovaly krevní tlak. A warfarine, lék na ředění krve? Ten se používal jako velmi efektivní přípravek na hubení hlodavců.

Vývrtka měla jiné využití

Medicína je vůbec dobrým motorem pokroku. A lidská prudérnost rovněž. Proto také vznikl první stetoskop. Umožňoval totiž lékařům poslouchat dech pacientek, aniž by se museli přikládat ucho na jejich hruď. Což muselo být děsně nemravné (a jistě to plnilo katedry lékařských fakult novými studenty).

První detektor kovů se taky nepoužíval k hledání zlatých slojí, ale k vyhledávání šrapnelů a střepin v tělech raněných. A vývrtka? Ty původní nevytahovaly korkové špunty, ale kulky z masa.

Když přijde na inovace, nikdo si nakonec nezadá s armádním výzkumem. Zelené gumy světu daly například mikrovlnné trouby. Tedy, původně to byl vojenský radar, ale do širokého okolí rozptylované záření dokázalo divy. Třeba rozpustit čokoládu, anebo rozmrazit flákotu z přídělů. Z přísně tajné zbraně na trh s kuchyňským vybavením to mikrovlnce trvalo jen dva roky.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Používáme je denně, ale jejich původ není v Evropě. Mnohé vynálezy jsme přejali, a dokonce i od Eskymáků!

Bláznivé a naprosto zbytečné vynálezy, které nikdy potřebovat nebudete (20 fotek)