Připravte se na grilovací sezónu

Ačkoliv tomu počasí vůbec neodpovídá, jsme stále kalendářně v zimě a příchod toho pravého jara na sebe ještě nechá chvíli čekat. To však ničemu nebrání, abyste se začali připravovat na grilovací sezónu, kdy budete trávit jarní a letní večery venku, s přáteli, rodinou a dobrým jídlem.

Gril

Ačkoliv tomu počasí vůbec neodpovídá, jsme stále kalendářně v zimě a příchod toho pravého jara na sebe ještě nechá chvíli čekat. To však ničemu nebrání, abyste se začali připravovat na grilovací sezónu, kdy budete trávit jarní a letní večery venku, s přáteli, rodinou a dobrým jídlem.

Je váš gril v dobré kondici?

Gril potřebuje před novou sezonou řádnou údržbu. Pokud vám však již dlouho používaný gril dosloužil, zkuste se nejdříve zamyslet nad výběrem nového. Výhody a nevýhody jednotlivých typů grilů rozepisujeme dále v textu. Na nákup grilu nebo jakéhokoliv vybavení pro dům a zahradu můžete využít kupony a slevy, díky kterým bude Váš nákup levnější.

Kvalitní nářadí je základ

Sada vybavení obsahující obracečky, kuchařské vidličky, teploměr na rozpoznání správné vnitřní teploty masa a mnoho dalších kuchařských nástrojů je pro grilování nezbytnost. Teploměr na měření vnitřní teploty masa však zrovna u spousty nadšenců do grilování chybí, přestože jeho využití může mnohonásobně zlepšit chuť vámi připravených pokrmů! Zkuste to, teploměr nebo celou sadu nástrojů si můžete pořídit levněji díky aktuální slevě na 4home.

Plynový, kontaktní nebo na uhlí?

Každý z těchto grilů má své pro i proti. Většina fajnšmekrů nedá dopustit na dřevěné uhlí, které je tradiční a připravovanému masu dodá kromě nenapodobitelného opečení i typickou chuť a vůni. Na druhou stranu se tyto grily dlouho rozehřívají a není možné je mít všude, protože jsou obvykle i náročné na místo. Tyto nevýhody naopak chybí u kontaktních grilů, které jsou skladné, rychle připravené k využití, například i na balkoně v městském bytě. Pokud chcete tyto grily vyzkoušet, podívejte se na velké srovnání kontaktních grilů, ať víte co kupujete. Dále zde jsou plynové grily, které do jisté míry vytvářejí kompromis mezi rychlým rozehřátím a klasickou vůní a chutí masa připravovaného na uhlí. Jejich největší nevýhodou je nutnost plynové bomby, která značně ztěžuje jejich přemístitelnost. Rovněž přikládám odkaz na test plynových grilů.

Nové recepty a tipy

Ještě připojujeme několik kulinářských rad, jak o něco zlepšit své kuchařské dovednosti, třeba i díky technickým možnostem.

Teploměr na maso

Jak jsme již zmiňovali výše, teploměr na maso je skvělým pomocníkem při grilování, který vám pomůže maso udělat tak akorát, aby bylo hotové ap řesto ještě šťavnaté. Například vepřová panenka by měla mít vnitřní teplotu 64°C, díky které bude maso hezky růžové šťavnaté.

Nechte maso odležet

Jakmile maso sundáme z grilu, je naprosto zásadní je nechat ještě chvíli odležet bokem. Díky tomu se všechna šťáva ze středu masa rozprostře do pokrmu rovnoměrně a maso ještě hezky “dojde”. Doba po kterou je dobré nechat grilované maso odpočinout by měla být asi 10 minut. Vyzkoušejte a sami uvidíte tento obrovský rozdíl.

Na některé maso je lepší elektrika

Na některé maso a hlavně pak zeleninu jsou lepší elektrické, kontaktní, grily, které díky nižší teplotě a možnosti přesného nastavení umožňují snadněji připravit ryby, zeleninu nebo někdy i kuřecí maso.

Experimentujte

Žádný učený z nebe nespadl a u vaření to platí stejně. Bez toho, abyste sami zkoušeli nové a nové recepty či postupy se nikam neposune. Staré a osvědčené recepty, které všem chutnají nebo je všichni spolustrávníci od vás vyžadují mohou být sice skvělé, ale čas od času je dobré vyzkoušet něco nového, třeba se právě z vašeho dalšího experimentu stane nejoblíbenější jídlo u společných letních večerů.

Zdroj obrázku: Alexander Raths / Shutterstock.com