Psychologické výzkumy se často neshodují s realitou! Jak to? Kde všude už udělali psychologové chybu?

Psychologické studie jsou dnes v trendu, což ale neznamená, že by byly v pořádku. Vychází totiž ze znalostí vázaných na prostředí moderního západního světa, a o skutečném životě normálních lidí nic nevypovídají.

Psychologické studie nejsou přesné

Psychologické studie, které ve formě senzačně objevných novinek zaplavují internet, teď dostávají plný zásah. Ke dnu sice jen tak nepůjdou, ale z rány, kterou na ně vypálil kalifornský antropolog Michael Gurven, se budou určitě dlouho vzpamatovávat. V čem je podle něj drtivý problém většiny odborných studií, které se v posledních třiceti letech odehrály? Netýkají se většinové populace planety Země, takříkajíc všech obyčejných lidí.

Západ je jiný, a my jsme jeho součástí

Kolébkou psychologických věd je západní svět, a tam se také většina aplikovaného výzkumu provádí. Což je chyba. Když to zjednodušíme, na západě žijí lidé vzdělaní a bohatí, v průmyslově pokročilých demokratických společenstvích. Žerty stranou. To, že můžete číst tenhle článek a dokážete se podepsat, že jste do práce jeli vlastním autem nebo městskou hromadnou dopravou, před měsícem jste byli u voleb, to spousta lidí na světě nemůže nebo nedokáže. Západní civilizace je prostě jiná, a zobecňovat výsledky nějakého psychologického výzkumu provedeného u nás, na chování lidí v dálném zahraničí, je pak dočista zcestné.

Taková úplná rodinka. Ale jaká?

Zkuste si třeba představit ideální model rodiny pro psychologický výzkum: máma, táta, dvě děti. Oba rodiče zaměstnaní, minimálně se středoškolským vzděláním. Klasika. Jenže na koho tahle klasika průměru platí? Na Afriku, s průměrným počtem sedmi potomků na rodinu? Na Čínu, kde se uměle udržuje model jednoho jediného dítěte, ideálně syna? Nebo na blízkovýchodní země, kde je v jedné domácnosti manželek třeba pět? O vzdělání a zaměstnání nemluvě. Pokud budeme vycházet jen ze západního průměru, nepřinesou nám takové psychologické studie nic jiného, než průměrně západní výsledky. Ty nám ale o zbytku světa nic neprozradí.

Výzkum na baterky

Studie o tom, jak jsou třeba lidé tolerantní k partnerské nevěře, můžeme s přehledem hodit do koše. Stejně jako ty, jak vnímáme zločin a trest, nebo ztrátu blízké osoby. Jejich závěry platí na západě, a to ještě se spoustou regionálních odchylek. A jistě znáte studie o neochotě lidí pomáhat u dopravních nehod, kde tvoří mentálně ochromený zástup. V praxi je to tak, že pokud se u nehody vyskytnete jen vy sám, sólo, v 87 % případů zraněnému nejspíš pomůžete. Ale když jste už dva, vaše ochota pomoci klesá pod 50 %. A tak se to stupňuje až k úplné pasivitě, kdy nepomůže nikdo. Napadlo ale někoho vyhodnotit, jak je to s ochotou pomoci zraněnému řekněme uprostřed pouště, nebo v tropech? Pomáhají si tam lidé více nebo méně? A to je právě to.

Věda z univerzit

 „Naše teorie jsou jen tak dobré, jak kvalitní máme pozorování,“ říká Gurven. „A zrovna pro psychologické studie máme jen velmi slabá data, na to jak často s nimi operujeme.“ Toho už četné „průkazné“ studie, zaplavující internet unavovali, a tak se jim podíval na zoubek. Zjistil, že zhruba jen 18 % téhle populárně-vědecké produkce se dá svými výsledky zobecnit na celosvětovou populaci. A to zrovna nepotěší.

Další z četných chyb vidí Gurven v populačním vzorku, který je pro řadu studií s psychologickým námětem využíván. Jedná se totiž o studenty vysokých škol. „Je to levné a dostupné řešení, které se badatelům přímo nabízí, a já to lidsky chápu,“ říká Gurven. Ale vytvářet nějaký psychologický profil na základě předobrazu těch, kteří ještě nedostudovali, nezapojili se do řádného života a žijí z peněz rodičů, u kterých zhusta bydlí? „Skutečně to není ten nejšťastnější vzorek, pokud chceme hodnotit chování celé populace.

Domorodci se vymykají, a nejsou jediní

Psychologie je věda pestrá, a její četní představitelé se často neshodnou. Jasno ale mají v tom, že popis osobnosti jednotlivce lze podchytit tzv. Velkou pětkou, dominantními rysy charakteru. Tvoří ji otevřenost vůči novým zkušenostem, svědomitost, extraverze, přívětivost a neuroticismus. Jak výrazně jsou tyto rysy zastoupeny ve vašem psychologickém profilu, rozhoduje o vaší povaze.

To je sice hezké, ale třeba amazonští domorodci z kmene Tsimane nemají žádný z těchto rysů,“ říká Gurven. „A společenství či lidských komunit, které se této propagované teorii vymykají, jsou po světě desítky.“ Mimo svět prestižních univerzit existuje rozmanitý a pestrý život, o kterém prý nemají psychologové sebemenší ponětí. A pořád se ho snaží popsat tím, co platí jen pro západní svět.

Autor: Radomír Dohnal

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Roboti mají předsudky? Umělá inteligence dokáže napodobit člověka víc, než si myslíte. Dnes už je to možné!

Nevěstince se silikonovými pannami jsou skutečností a ve světě jich přibývá! Je sex s umělou ženou nevěra? A je to vůbec sex?