Sex symboly 60. a 70. let. Olga Schoberová, Ursula Andress a další. Dokážou vás slavné krásky nažhavit i dnes?

60. a 70. léta jsou dodnes brána jako kultovní, neboť nastala sexuální revoluce a celkovému uvolnění atmosféry.

Olga Schoberová

Olga Schoberová: první dívka z ČSSR v Playboyi

Jen těžko byste v komunistickém Československu 60. a 70. let hledali větší sex symbol, než jakým byla herečka Olga Schoberová (pseudonym Olinka Bérová), která 15. března oslavila 75. narozeniny. I dnes si ji jistě pamatujte z filmů jako Limonádový Joe (1964) či Kdo chce zabít Jessii? (1966). Nutno dodat, že krása pražskou rodačku proslavila dokonce i za hranicemi tehdejší ČSSR. Mimochodem se také jedná o první ženu od nás, jež se dostala do časopisu Playboy, a to hned na titulní stranu čísla, které se věnovalo dívkám z Ruska a dalších zemí tzv. Železné opony.

Olga Schoberová nebyla sex symbolem náhodou

Ursula Andress: nejvíc sexy z Bond Girls?

Olga Schoberová byla přirovnávána ke dvěma zahraničním herečkám, a to k Brigitte Bardot a Ursule Andress. Druhou jmenovanou ženu budou znát asi především milovníci Bondovek. Tato belgická superstar se totiž proslavila především jako Bond Girl Honey Rider ve filmu Dr. No (1962) a Vesper Lyndová v Casino Royale (1967). Ačkoli je Ursule dnes dvaaosmdesát, pro pamětníky 60. a 70. lét se bude stále jednat o jednu z nejvíc sexy žen tehdejší doby.

Ursula Andress v plážové scéně ve filmu Dr. No

https://www.youtube.com/watch?v=AZ6mOC4uSX4

Brigitte Bardot: smyslná kráska z Paříže

Mnozí muži by asi slavnou BB označili za největší sex bombu vůbec. Brigitte ovšem byla mnohem víc, ačkoli musíme podotknout, že její smyslná krása skutečně stála za jejími úspěchy. Na druhou stranu se např. jednalo a stále jedná o neúnavnou bojovnici za práva zvířat. Známá je ovšem opravdu nejvíce jako herečka, a to i přes skutečnost, že se filmovou kariéru rozhodla ukončit již ve svých 39 letech v roce 1973 a od té doby skutečně žádný hraný film nenatočila.

Brigitte Bardot. Co na ni říkáte?

Claudia Cardinale: tenkrát v Itálii

Ačkoli se narodila v Tunisku, jedná se o další evropský sex symbol 60. a 70. let, a to přesto, nebo snad právě pro to, že i skrze svou smyslnou krásu vypadala velice cudně. Claudia Cardinale natočila za svou kariéru desítky filmů, z nichž mnohé byly velmi úspěšné. Asi nejvíce oceňovaný je ovšem slavný western Tenkrát na Západě (1968) Sergia Leoneho. Mimochodem, v roce 2012 byla tato italská herečka porotkyní v soutěži Česká Miss!

Claudia Cardinale a Brigitte Bardot si to spolu „rozdávají“ ve filmu Petrolejářky (1974)

Raquel Welch: od modellingu na stříbrné plátno

Pátráme-li po sexuálních symbolech 60. a 70. let, rozhodně nesmíme opomenout původně americkou modelku, později herečku, která se proslavila jako Raquel Welch (rodné jméno Jo Raquel Tejada). Tato mnohonásobná miss skutečně okouzlovala všechny muže své i dalších generací. Nesporný však byl i její komediální talent, který ukázala např. i v u nás velmi populárním snímku Zvíře (1977) po boku Jean-Paul Belmonda.

Tančící Raquel Welch ve filmu Flareup (1969)

Anita Ekberg: nekonečné fronty na Sladký život

Švédská Miss z roku 1950 nezaujala pouze svou krásou a bujným poprsím, ale také hereckým talentem. Proslavila ji přitom zejména spolupráce se slavným italským režisérem Federicem Fellinim. Scéna koupání se v římské Fontáně di Trevi z filmu Sladký život (1960), kde si zahrála po boku neméně proslulého Marcella Mastroianniho, zcela jistě patří do zlatého fondu kinematografie. A žádný div, že se v době stále velmi konzervativní Itálie na film stály dlouhé fronty.

Anita Ekberg ve své nejslavnější scéně

Twiggy: máte-li rádi kypré tvary, zapomeňte

Angličanka Lesley Lawson proslula jako Twiggy, tedy „Proutek“. Tato modelka dokonce změnila náhled na ženskou krásu. Až do doby její slávy totiž muži u opačného pohlaví obdivovali především kypřejší tvary. Jenže Twiggy se stala celosvětově proslulou modelkou (v podstatě první supermodelkou) a její  hubená postava a klukovský vzhled nenechaly kámen na kameni. Pokud se vám tedy nelíbí „androgynní anorektičky“, následující video si raději ani nepouštějte.

Twiggy a její kolekce fotografií

Donyale Luna: tragický příběh první slavné modelky černé pleti

Američanka Donyale Luna se stala slavnou modelkou, když se v roce 1966 jako první Afroameričanka objevila na obálce časopisu Vogue. Zahrála si však také v několika filmech, přičemž nejznámější je bezpochyby její krátké účinkování ve Felliniho velmi kontroverzním snímku Satyricon (1969), neboť ve své scéně oblečením právě nepřekypovala. Úžasnou kariéru Donyale ovšem ukončila smrt, kterou zapříčinilo předávkování heroinem v roce 1979, kdy jí bylo 33 let.

Lechtivá scéna Donyale Luny z filmu Satyricon

Tura Satana: vzrušující Bad Girl

Jméno Tura Satana dnes asi většině mužů nic neřekne, tedy pokud nepatří k příznivcům béčkových hororů a sci-fi filmů 60. let. Tato původně japonská dívka byla údajně jako malá znásilněna pěti muži, díky čemuž se naučila bojová umění (aikido či karate) a muži-násilníci to od ní několikrát schytali. Tura měla také problémy se zákonem, živila se jako tanečnice, randila s Elvisem a Sinatrou, ale proslula především jako Bad Girl v několika nepříliš kvalitních filmech. Mužům se však, „kupodivu“, líbily…

Tura Satana ve snímku s příznačným názvem Faster, Pussycat! Kill! Kill! (1965)

Veruschka von Lehndorff: sexy žirafa z Německa

Na závěr se ještě vydáme k našim západním sousedům. Německá modelka Veruschka von Lehndorff se totiž narodila v Kaliningradu, který dnes sice patří k Rusku, v roce 1939 byl ale jako Königsberg součástí Výmarské republiky. Buď jak buď, tato žena nepřitahovala mužské pohledy pouze díky své smyslné kráse, ale také díky výšce, neboť měří úctyhodných 190 cm. Není tedy náhoda, že v době své největší slávy vydělávala i 10 tisíc dolarů denně.

Veruschka dokázala uhranout snad každého chlapa 

https://www.youtube.com/watch?v=YhsFPpy-LAQ

Naším záměrem bylo, aby se v článku objevily sex bomby z různých zemí světa. Samozřejmě bychom mohli najít desítky dalších krásek. Jakou byste ostatně vybrali vy?

Autor: Petr81

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Top krásky, které vydělávají balík. Jaká je nejvíc sexy?

Modelky a modelové, kterým táhne na devadesát? Proč ne, jde to.