Modelky a modelové, kterým táhne na devadesát? Proč ne, jde to.

I když ne každý z nás zná jména jako Kate Moss, Tyra Banks nebo Christie Brinkley, rozhodně jsme zvyklí na obalech módních časopisů a v reklamách vídat ladná těla mladých žen – v případě žen zase pevná těla mladých mužů. Jenom tak pro opravu, Kate Moss většina z nás nejspíš zná, věděli jste ale, že jako supermodelka pracuje i ve svých 42 letech? A furt se drží… některé modelky a modelové se ale drží dokonce i ve svých 80 letech a více. Chcete vědět kteří?

Bo Gilbert – Věk: 100 let

Zlí jazykové můžou namítat, že stoletá Bo z Birminghamu není pravým povoláním žádná modelka, přesto se ale nechala nafotit pro jeden z nejvyzdvihovanějších modelingových časopisů vůbec – Vogue. Ten totiž letos oslavil své stoleté výročí, a k tomu napadlo jeho šéfredaktorku Annu Wintourovou něco speciálního… obsadit rovnou na titulní stranu stoletou Majorii Gilbert, známou jako Bo. Kolekci jí poskytl obchodní řetězec Harvey Nichols, a jakmile se oděla do takto luxusního modelu na obalu časopisu Vogue, stala se z ní modelka, ať si říká, kdo chce, co chce.

Daphne Selfe – Věk: 87 let

Tady už zrovna nemůže říct nikdo nic. Londýnská rodačka vyhrála ve svých 20 letech možnost být modelkou na obalu jednoho lokálního magazínu. Od té doby se modelingem živí. Objevila se rovněž v několika publikacích časopisu Vogue, nebo potom dalšího populárního plátku Vanity Fair. V roce 2015 jí tak Guinnessova kniha rekordů ocenila za světově nejdéle se živící supermodelku vůbec. Úplná modelingová kariéra pro ní začala až v roce 1950, o deset let později ji už tato sféra znala pod přezdívkou „kočička babička“, a tak jí to zůstalo až do dnes. Za celý život neprošla jedinou plastickou operací.

Baddie Winkle – Věk: 87 let

Nosí excentrické oblečky, propaguje marihuanu… neobvyklé Američance původem z Kentucky je k tomu ještě 87 let. Na Instagramu má víc sledujících, než kolik dá dohromady obyvatel klidně i dvakrát naše hlavní město Praha. Odebírá jí i Rihanna, a v roce 2015 se dostala do širokého povědomí v mnohých módních kampaních. Fotograf Nikko La Mere jí například zvěčnil pro módní magazín DimePiece, pro který si oblékla nejrůznější tuniky a velké dresy, ale také sexy plavečky a další. Podle jejich vlastních slov nejste nikdy dost staří na to, abyste nemohli být tou nejdrsnější kočkou v místnosti, a statisíce lidí, včetně mnohých časopisů a novin nejenom za oceánem jí dává za pravdu.

China Machado – Věk: 85 let

A stále ještě nejsme pod osmdesátkou! Číňanka narozená v Šanghaji byla první modelkou jiné než bílé pleti, která se objevila na obalu hlavního amerického módního časopisu Harper’s Bazaar v roce 1959. Ve dvaceti letech rozjela svoji modelingovou kariéru v Paříži, kde pracovala pro návrháře Huberta de Givenchy. Za svůj pracovní vztah s ním byla nejlépe placenou modelkou v Evropěvydělávala si 1000 dolarů denně. Současně už sice není modelkou, jak říká, ale i po svých osmdesátinách stále dostává nejrůznější nabídky od prestižních módních časopisů, na které občas i kývne. Tak se stalo například v jejích 83 letech, kdy nafotila kampaň pro značku Cole Haan.

Wang Deshun – Věk: 80 let

Čínský herec obsadil roli například v Zakázaném království jako císař po boku Jackieho Chana. Mnohem víc ale udivil svět před rokem v Pekingu, když o Čínském módním týdnu procházel bez okolků po mole mezi v tu chvíli vedle něj o dost mladšími modely. Hned na to se tak ve své stále dobré fyzičce ukázal i v podzimně-zimní kolekci návrháře Sheguanga Hu. Ke svému úspěchu se staví velice skromně. Do posilovny se prý pořádně opřel až mezi svými 50 a 70 lety, to ale proto, aby se udržel ve formě pro své filmové role. I tak ho někteří nazývají „nejpřitažlivějším dědečkem světa“.

Jak se k tomuto fenoménu postarších modelek a modelů stavíte vy? Viděli jste už na obalech časopisů někdy někoho takového?

Autor: Jan Marek

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Muži a culík? Ženské to nenávidí!

Top krásky, které vydělávají balík. Jaká je nejvíc sexy?