V srdci moře – o té rybě to fakt moc není!

Opětovné filmové ztvárnění románu od Hermana Melvilla protentokrát nesoustředí pozornost jen na fenomén lovu Moby Dicka, ale poodhaluje i další stránky z příběhu.

Před úplným zhodnocením filmu V srdci moře je třeba v první řadě rozmyslet si, do kterého proudu očekávání patříte – buď se nesete na té vlně, která na obzoru vyhlíží bílou velrybu a nadcházející souboj muže s přírodou, nebo sledujete dramatický osud dvou mužů, kapitána a jeho prvního muže, a jejich posádky na pokraji svých možností. Jestliže patříte do toho proudu s velrybou, můžete být totiž z filmu trochu zklamaní.

Moby Dick

Moby Dick

Ron Howard zasadil příběh posádky lodi Essex z roku 1820 do příběhu o tom, jak Herman Melville (Whishaw) vůbec získal námět na příběh od posledního přeživšího muže, v té době chlapce. Tuhle část si můžeme zkrátit, stačila trocha whisky a pár drsných výměn názorů, které ovšem měli hloubku a nakonec došlo i na slzy. Nakonec Thomas Nickerson (Brendan Gleeson a Tom Holland) svolil, ale i podle jeho vlastních slov šlo spíš o příběh dvou mužů, kapitána lodi George Pollarda (Benjamin Walker) a jeho prvního muže Owena Chasea (Chris Hemsworth).

Chris Hemsworth a Benjamin Walker

Chris Hemsworth a Benjamin Walker

Owen Chase neměl zkrátka a dobře takové rodinné jméno jako George Pollard a tím to celé začalo. Chase chtěl být totiž kapitánem Essexu, což mu Pollard pod svým velením dával docela zbaštit, sám na truc ale dělal chyby, a tak se to s nimi neslo napříč celou více jak roční plavbou na moři bez kloudného úlovku. Oba ovšem prahli potom, aby získali potřebný náklad velrybího oleje a co nejdřív se jeden druhého zbavili. Když se tak doslechnou o celém reji velryb, neváhají ani přes vyslovenou hrozbu bílého zabijáka, který je následně stojí jejich drahocennou loď.

Essex v plamenech

Essex v plamenech

Bitevní sekvence s rybičkou se zdánlivě pomstychtivou náturou vážně ale ve filmu nejsou hlavní položkou na programu. Jde spíše o ty následující útrapy posádky opuštěné na moři a neustále se vyvíjející vztah dvou mužů, kteří i přes prvotní neshody nakonec pochopí poselství bílé velryby a začnou táhnout za jeden provaz. Melville nakonec také dostane, pro co přišel – jak by taky ne, jinak by nebylo o čem filmovat (takže to není spoiler), a Nickerson si na stará kolena odlehčí svědomí od hrůz, které ve svém útlém věku na oceánu prožil.

Nickerson a Melvile

Nickerson a Melvile

Z hlediska originálního nápadu, jak příběh znovu zpracovat, je skutečně o co stát. Nesledujeme už jenom pouhý tupý hon za úlovkem, na oceánu i mimo něj se odehrává drama, které nenechá vydechnout – jedině až u skleničky s Melvillem a Nickersonem. V čem ale snímek přece jenom trochu pokulhává, jsou scénky z první velké zkoušky posádky pod novým velením – bouře na vlnách oceánu. Kontrast dějiště na palubě lodi s rozbouřeným pozadím je do očí bijící, a když zrovna ne, tak vlastně ani nevíte, co sledujete. Bouře je ve svém slova smyslu chaos, v kině vám z toho ale hlava kolem jít doopravdy nemusí. Snad a jen mimo to a pár dalších záběrů z lovu vorvaňů nic vesměs nekazí napjatý prožitek ze sledování osudů jedna a dvaceti odvážných z paluby lodi Essex.

Na film se zajděte podívat do sítě kin Premiere Cinemas, které najdete v Praze, Teplicích nebo Olomouci.

A jaké máte z filmu dojmy vy?

Autor: Jan Marek