Farmářská tržiště – jsou zárukou kvality nebo je to podvod?

Všichni milovníci kvalitních a čerstvých potravin je dlouhá léta západním zemím záviděli. Řeč je o farmářských trzích. V posledních několika letech se začaly objevovat i u nás. To by ale nebyli Češi, aby to bylo v cajku. Že?

Bio-nebio, za devatero horama…

Ještě před příchodem farmářských trhů dorazila se zpožděním do tuzemska „módní“ vlna biopotravin. Mnoha našincům už zkrátka přestalo být jedno, jakého původu a složení je to, co následně projde jejich zažívacím traktem – a to i za cenu dražších nákupů. Specializované bio obchody nějakou dobu celkem prosperovaly (a některé dodnes prosperují) – ovšem jen do chvíle, než se přišlo na to, že ne všechny bio poživatiny jsou tak úplně bio. A naopak – leckteré ne-bio produkty se mohly často chlubit zdravějším obsahem. Vznikající farmářská tržiště tak nabízela určitý lákavý kompromis.

Není farmář jako farmář

Prioritou zákazníků na farmářských trzích už tak není nutně „bio-kvalita“, ale čerstvost, poctivá příprava a hlavně místní původ. Nebyli bychom to ovšem my Češi s naší starou, dobrou a nefalšovanou vyčůraností, aby se tu a tam neobjevil nějaký ten podvůdek. Takže případy domácích jablíček z místních sadů, která „farmář“ nakoupil den předtím v nejmenovaném velkoobchodním řetězci a nabízel pak na trhu za dvojnásobnou cenu, nebyly zas úplnou výjimkou. Nicméně situace se v tomto ohledu naštěstí zlepšuje a na podobné kauzy už se dnes natrefí jen vzácně. Neznamená to ovšem, že kvalita nabízeného zboží na farmářských trzích je všude konstantně vysoká. Proto před jejich návštěvou dodáváme alespoň 3 užitečné rady.

1. Nevybírejte jen očima a ušima – ochutnávejte!

Není všechno zlato, co se třpytí, a u farmářských produktů to platí dvojnásob. Nedejte jen na líbivé řeči prodejců o vymazleném pěstování švestek, poctivém domácím uzení klobás nebo na dojemný příběh o volně se pasoucích kravičkách, z jejichž mléka se vyrábí ten nejlepší sýr ve vesmíru. Nedejte na ručně malované etikety na marmeládách a medu. Prostě si řekněte o vzorek a otestujte. Že to není možné? Nazdar, jde se k dalšímu stánku.

2. Obhlédněte vše – pak nakupujte!

Rozhodně není dobré (zejména při první návštěvě trhu) vytáhnout šrajtofli hned u prvního stánku za vchodem. Zboží stejného druhu – často kvalitnější nebo alespoň za nižší cenu – nabízejí mnohdy stánky umístěné na samém konci areálu tržiště. Takže ideálně nikam nespěchat, vše nejprve otestovat a pak teprve nakupovat.

3. Ranní ptáče dál doskáče

I když patříte mezi spáče, před návštěvou farmářského trhu udělejte výjimku a nařiďte si budík radši na nekřesťanskou hodinu. Čím později dorazíte, tím menší bude nabídka. Na rozdíl od hypermarketů nebo kamenných obchodů farmáři zboží doplňují jen do vyprodání zásob. A to často nastane velmi záhy. Dle Murphyho zákonů navíc vždy u produktů, na které jste měli největší chuť.

A co vy? Nakupujete na farmářských trzích nebo dáváte přednost hypermarketům?

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Vietnamské večerky: schopní podnikatelé nebo mafie?

Nejsme ve vesmíru sami! Tohle vás přesvědčí!