Nejkrutější vládci historie všech dob. Seznamte se

V historii lidstva si mnoho vládců při upevňování svého postavení pomáhalo nastolováním atmosféry strachu. Vládli železnou rukou, své odpůrce ve velkém mučili a zabíjeli, a v touze po moci neznali bratra.

Následující přehled diktátorů nezahrnuje a ani nemůže zahrnovat všechny, jejichž ruce jsou potřísněny krví deseti a statisíců lidí. Některé jména určitě znáte, jiná vám zprvu možná příliš neřeknou. Seznamte se s nejbrutálnějšími vládce naší historie.

Vlad III. Dracula (1431-1477)

Příznivci popkultury a přesládlých zhovadilostí pro puberťačky (ano, myslíme Stmívání) jej mají spojeného s upíry, Vlad byl ovšem především krutým diktátorem. Během své vlády ve Valašsku (nikoli Transylvánii) a při vojenských výpadech zapříčinil dle různých odhadů smrt 40 000-100 000 lidí. Navíc si liboval v sadistických způsobech mučení – například rád napichoval oběti na kůly. Odtud jeho přezdívka „napichovač“.

Leopold II. Belgický (1835-1909)

Belgický král proslul svou bezohledností a zvěrstvy, které páchal na obyvatelích africké kolonie Svobodný stát Kongo, jež byla jeho osobní državou. Během své vlády se podílel na masakrech a čistkách, které stály život až 15 milionů domorodců. Střídmější odhady hovoří zhruba o 10 milionech lidí, což byla tehdy asi polovina veškerého obyvatelstva kolonie.

Josif Vissarionovič Džugašvili alias Stalin (1878-1953)

Po smrti Lenina (ten také nebyl žádným svatouškem) se vlády v Sovětském svazu chopil chorobně ambiciózní Stalin. Ten dal zabít každého, kdo se proti němu opovážil vystoupit, a vzhledem k jeho paranoie i mnoho těch, kteří tak vůbec neučinili. Stalin byl rovněž otcem kolektivizace, jíž padlo za oběť několik milionů lidí. Odhady historiků se dost rozcházejí a pohybují se mezi 3-27 miliony lidí. Celkově ale během jeho vlády zemřelo několik desítek milionů lidí – podle řady odborníků více než během celé 2. Světové války.

Adolf Hitler (1889-1945)

Toho asi není třeba představovat. Jeho pověstná nenávist k Židům jich zabila na 6 milionů, krom toho má bývalý německý říšský kancléř přímý podíl na smrti dalších více jak 11 milionů lidí. Byli to především slovanští civilisté, ruští váleční zajatci a političtí odpůrci. Na jeho kontě je navíc zahájení 2. Světové války, v níž zemřely další desítky milionů lidí.

Mao Ce-Tung (1893-1976)

Zesnulému předsedovi Komunistické strany Číny je připisováno několik desítek milionů obětí. Jen během svých prvních pěti let u kormidla odsoudil k smrti 4-6 milionů lidí. Proto je trochu paradoxní, že se v Číně stále těší velkému obdivu a respektu. Je dokonce vyobrazen na bankovkách. Prostě komouši jak vyšití.

Pol Pot (1928-1998)

Vládce Rudých Khmerů (komunistická organizace v Kambodži) chtěl, aby si byli všichni rovni. Proto posílal lidi z měst na vesnice a naopak. Když to neneslo výsledky, začal trestat. Celkem v rámci svého boje za ideální svět zabil více jak 2 miliony Kambodžanů.

Napadá vás někdo, kdo v hrůzném přehledu chybí?

Autor: red

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Devastující konflikty 2. světové války: před 72 lety byla svržena atomovka Little Boy!

Nejsme ve vesmíru sami! Tohle vás přesvědčí!