Investice, které se v roce 2022 vyplatí a od čeho raději utéct

Investiční svět v roce 2021 přinesl celou spoustu zajímavých možností a způsobů, jak zvýšit své jmění. Pokud jste se neobávali ho vložit do na první pohled možná trochu rizikovějších alternativ.

investice

Podle průzkumů se lidé investice nebáli, spíše se obávali inflace, která by měla i v nadcházejícím roce pořádně sílit. Tudíž i proto si pojďme prozradit, jak to bude ve světě financí vypadat v budoucích měsících.

Ekonomické oživení na spadnutí

I když to zatím vypadá, že se české ekonomice hází jenom klacky pod nohy (viz neustálé zvyšování hypotečních úroků a zpřísňování podmínek pro získání půjčky na bydlení), přes to všechno jsou odborníci toho názoru, že by mělo dojít k celkovému ekonomickému oživení. Tedy pokud nedojde k nějakým nepředvídatelným zádrhelům, což samozřejmě vyloučit stoprocentně nelze.

Globální ekonomické oživení by mělo nahrávat do karet hlavně akciovému trhu čili by se vaše pozornost jakožto investora měla upínat právě tímto směrem. Zajímejte se hlavně o sektory, které jsou označovány jako cyklické, a které pozitivně reagují na hospodářský růst. Sledujte pravidelné zasedání FEDu nebo dalších centrálních bank, od kterých se situace na trzích velice často odvíjí.

Finanční a energetický sektor jako tahouni akciového trhu 

Po nedávném krachu mnoha energetických společností na našem území dochází k jednomu, a sice k růstu těch dodavatelů elektrické energie, kteří ji stále ještě dováží bezproblémově, i když za vyšší částky. Pozornost by se měla upnout především jejich směrem.  

Kromě investice do energetiky se podle mnoha analytiků vyplatí investovat také do finančního sektoru obecně. I v tomto odvětví se totiž v nadcházejících měsících očekává razantní zvýšení. Vliv na rostoucí zájem či rostoucí ziskovost finančního sektoru má především slábnoucí pandemie a s tím spojené a už zmiňované oživení ekonomiky a ziskovosti firem. 

Průmyslové podniky stojí také za zvážení 

Jak už bylo zmíněno, pozornost investorů by se měla zaměřit spíše na akciový trh. Abychom ale byli ještě konkrétnější, cyklické, hodnotové akcie budou podle analytiků trefou do černého. Zaměřte se na takové firmy, které budou (už jen z logiky věci) těžit z případného a očekávaného růstu ekonomiky (a nejen té české). Tím, že se do takových společností zainvestuje, se i podpoří velice příznivé makroprostředí.  

Ceny nemovitostí začnou stagnovat 

Abychom se ale nesoustředili pouze na akciový trh, který pro mnohé nemusí být jejich parketou, za zmínku stojí nemovitostní trh, který se v roce 2021 těšil z nemalého úspěchu. Lidé totiž potřebovali své dlouho střádané úspory do něčeho vložit a investice do nemovitostí se jim jevila jako ideální. Přece jenom nemovitostem jako takovým víceméně rozumí, byty nebo rodinné domy nevyžadují tolik znalostí, i když jsou samozřejmě zapotřebí.

Rovněž díky zvýšenému zájmu došlo k opravdu markantnímu zvyšování cen nemovitostí. S tím by však v roce 2022 měl být utrum. Lidé nebudou moct tak snadno získat hypotéky, což povede ke slábnoucí poptávce, a to se samozřejmě logicky promítne i na kupních cenách jednotlivých nabízených objektů na trhu.

Svou cenou by mohly růst pouze bytové jednotky, které jsou označovány za novostavby. Materiál je totiž to, co roste na ceně rychlostí blesku, a to se na prodejní ceně nemovitostí zkrátka a dobře projevit musí.

A co kryptoměny?

V roce 2021 byly kryptoměny tím, co dosahovalo rekordních výšin. Nabízí se ale otázka, jak se jeví investice do nich i v roce 2022? Je dobré virtuální měnu stále držet nebo je to spíše záležitost ryze spekulativní? Odborníci jsou toho názoru, že situace bude v tomto směru podobná jako do nynějška. Ti, kteří virtuální měně věří, ji budou i nadále držet a neprodají ji, i kdyby dosahovala rekordních výšin. Na druhou stranu obchodníci, kteří si chtějí sázet jen na poklesy nebo naopak na růst, zůstanou oněmi sázkaři.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT

Bydlení v miniaturním domku. Překvapí vás, co vše v něm najdete (10 fotek)

Bitcoin nás přijde draho: těžba virtuální měny znečišťuje ovzduší ve velkém! Jak to, když jde o nehmatatelnou a digitální záležitost?