Za co se ve světě dává trest smrti? Čísla, fakta, ale i omyly

Jestli je na světě něco definitivní, pak je to trest smrti. Po tisíciletí patřil k rozhodování o míře viny a výši trestu. Od 18. století se ale od jeho vykonávání postupně v mnoha zemích ustupuje a trest smrti je rušen. Jsou ale na světě místa, kde pomyslná ruka kata vládne dál…

Trest smrti

Kolik ano a kolik ne?

Před několika lety udělala mezinárodní organizace Amnesty International statistiku, ze které vyplývá, že v 88 státech světa není trest smrti zahrnut v právních řádech a není tak vykonáván. Jedenáctka zemí světa pak měla trest smrti připravený pouze pro zcela mimořádné případy a výjimečné stavy. Dalších 29 států má ve svých zákonech i trest smrti, ale za posledních minimálně deset let žádný nevykonaly. Je ovšem ještě 69 zemí, které trest smrti ve své soudní praxi využívají.

Jednou z těchto necelých sedmi desítek zemí je i USA, kde je trest smrti legální v plných 32 státech unie. Od roku 1976, kdy byl trest smrti znovu široce projednáván u Nejvyššího soudu, bylo popraveno 1394 lidí. A teď pozor: alespoň 1 z 25 takto odsouzených je nevinný!

Jedna z amerických poprav má i svůj reklamní podtext. Jeden odsouzený měl před vykonáním trestu smrti pronést: „Just do it“ (Prostě to udělej). Jeho poslední slova jsou dnes sloganem značky Nike.

Důvody jsou mnohdy více než absurdní!

Ateismus, tedy bezbožnost či absence víry, je důvodem k trestu smrti hned ve 13 zemí světa.

Naopak vlastnění Bible, ale třeba také sledování jihokorejských filmů nebo rozšiřování pornografie může být potrestáno smrtí kde jinde než v Severní Koreji.

Jiný z asijských obrů, nejlidnatější země světa Čína, vykoná čtyřikrát více trestů smrti než celý zbytek světa dohromady. Aby ne, když jedním z absurdních důvodů k trestu smrti je třeba i spáchání podvodu jakýmkoliv členem vyššího managementu v čínských firmách. Ještě v roce 2005 bylo téměř pravidlem, že kůže z popravených byla používána na vývoj a testování kosmetických výrobků, které pak Čína prodávala v Evropě.

Singapuru je smrti potrestáno nejen obchodování, ale i „pouhé“ držení drog. V Súdánu je stále oficiální formou trestu smrti ukřižování. Saudská Arábie, jako člen rady OSN pro lidská práva, je ve vykonávání trestu smrti také velice čilý a patří do první trojice světa (vedle Číny a Íránu).

A co u nás doma?

Trest smrti byl u nás zrušen v roce 1990 a o rok později byl dokonce ústavně zakázán v čl. 6 Listiny základnách práv a svobod. Poslední poprava na českém území tak proběhla 2. února 1989. V poslední době ale stále více sílí hlasy požadující obnovení trestu smrti. Podle průzkumu z roku 2013 se pro jeho existenci vyslovilo 62 procent občanů České republiky.

A jaký je váš názor? Podělte se o něj v komentářích.

Autor: Petr Lízal

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

5 bizarních smrtí ve středověku

Tohle musíte udělat, jinak vám hrozí smrt!