Ve vězení Penny Lane se CIA snaží převychovávat teroristy. Proč tahle snaha tragicky selhává? Zjišťovali jsme fakta!

Na Guantanamu americká armáda nezadržuje jen militanty, zajaté při bojích po celém světě. Funguje tu také program výroby dvojitých agentů, vedený CIA. Má to jeden podstatný háček. Proškolení teroristé, vypuštění po pobytu v luxusním resortu na svobodu, na nějaké dohody se zpravodajci z vysoka kašlou.

Vězení pro převýchovu teroristů Penny Lane

Americká námořní základna v kubánské zátoce Guantanámo se od roku 2002 stala synonymem nelidského vězení. Už proto, že zdejší obyvatelé nemají oficiální statut vězňů, a jejich existence v právním vakuu umožňuje aplikovat na nich dozorcům nejrůznější formy mučení. Dohromady nic, na co by USA mohly být hrdé. Na druhé straně, zdejší nedobrovolní obyvatelé nejsou řádní beránci. Jedná se o „ilegální bojovníky“ zajaté v Iráku, Afghánistánu a na dalších místech světa, v rámci války proti terorismu.

Není vězení jako vězení

Bavit se teď ale nebudeme o vězních z Camp X-Ray a Camp Delta, dvou zdejších vězení, spíše tedy internačních táborů. Jen na dohled od americké vojenské základny se totiž nachází ještě jeden, přísně utajovaný komplex, který symbolizuje morální i funkční selhání zahraniční politiky Spojených států snad ještě víc.

Od roku 2006 nesl označení Camp No, tedy „Tábor Ne“. I z toho je patrné, že se o něm obvykle nehovořilo. Později byl přejmenován na Penny Lane, nebo také neoficiálně na Camp Strawberry Fields. Prý podle textu populární písničky kapely Beatles, protože na „jahodových polích můžete zůstat navždycky“. A zatímco jiné internační tábory s islámskými militanty spravuje alespoň oficiálně americká armáda, Penny Lane má pod kontrolou plně Ústřední zpravodajská služba, CIA.

Uvolněte se, prosím

Pokud vám z kombinace představ o drsném vězení a dozorců zaměstnaných CIA nedělá dobře, čeká vás trochu rozpačité překvapení. V porovnání s ostatními internačními tábory na ostrově je Penny Lane učiněný ráj. Jak to vypadá? Ubytování ve společných chatkách po čtyřech, volný pohyb v rámci vymezeného areálu, přístup do kuchyňky a možnost si sám připravovat jídlo. A na požádání třeba přístup k pornografickým materiálům, abyste neměli dlouhou chvíli. Vlastně taková netradiční dovolená v tropickém ráji, jen v režimu zvýšené ochrany. Cože?

Škodili, ale teď budou pomáhat

Penny Lane totiž CIA nechala vytvořit pro výběr a přípravu dvojitých agentů. V boji polapení islamisté a podezřelí z terorismu skončí na Guantanamu, ale v průběhu výslechů projdou sítem. Část z nich má pro americké zpravodajce potenciál. Dopřejí jím kvalitní pobyt v komfortním zázemí, proškolení o technikách špionáže, a pak je prostě vrátí zpátky do země původu. Tam se mají znovu napojit na původní teroristické sítě a radikální organizace, a získávat informace pro americké tajné služby.

Velké ryby pouštíme

Celé to ročně stojí miliony dolarů, je to absolutně morálně pochybné a navíc to vůbec nefunguje,“ řekl v roce 2013 plukovník Morris Davis, vrchní návladní guantanámského vojenského soudu. Právě jeho prací je hledat důkazy pro odsouzení zadržených teroristů. Jenže se o jím vyšetřované občas přihlásí lidé z CIA, a místo tuhého kriminálu je převezou do resortu Penny Lane. „Předně se tam dostanou velké ryby, vůdci regionálních teroristických buněk. Takže my tu zadržujeme jen pěšáky, zatímco velcí šéfové pojedou domů.“

Úspěch? Ne, jen vyřizování osobních účtů

Když v roce 2009 nastoupil do úřadu prezident Obama, nechal si činnost Penny Lane prověřit. Tehdy ještě efektivita programu výroby dvojitých agentů nevypadala tak zle. Zadržení muži, kteří se vrátili do země svého původu, obvykle pár podstatných informací, sloužící třeba pro útoky dronů, dodali. Až později se ukázalo, že si většinou touto cestou řešili své osobní a mocenské spory, když se znovu prosazovali ve vedení teroristických skupin. Pak se ale odmlčeli.

I terorista potřebuje dovolenou

Program v přísně utajeném táboře Penny Lane běží ještě dnes, ale o jeho chabých výsledcích už nikdo nepochybuje. Jednou zajatí teroristé se vrací ke své původní vražedné práci, posílení o vědomí, že se jim nic horšího než dovolená v tropech stát nemůže. Prakticky dostali druhou šanci, a budou si příště dávat větší pozor, aby nebyli dopadeni. V pohodlí Penny Lane se ke spolupráci s CIA rádi zavážou, zvlášť když vidí, jak vypadají ostatní kriminály na Guantanamu. A když je pustí? Dají o sobě vědět až příštím teroristickým útokem.

Autor: Radomír Dohnal

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Kolik peněz stačí, abyste byli šťastní? Odborníci mají jasno! Co je tzv. finanční saturace a jaký je ideální roční příjem jednotlivce?

Nová krize na obzoru? Dřív než ropa nám dojde písek! Potřebujeme ho i při výrobě mikročipů nebo solárních panelů. Jak citelně se nás to dotkne?