Trik, díky kterému opravdu vydržíte v posilovně

Cvičení je fajn, ale jen když ho fakticky vykonáš a nezdržuješ se civěním na bílou zeď. Jak se tohohle nešvaru zbavit? Vědci odhalili, co tě v posilce nakopne k nepoznání!

fitness

Všichni to známe. Elán a nadšení, že pro svoje tělo něco uděláme, opadne asi tak pět minut po zahájení cvičení. „Pěkná prdelka. Hm, dal bych si říct.“ Oči těkají po místnosti a hledají cokoli, co pozornost odpoutá od primárního cíle – dřiny. Najednou je zaplacená hodina v čudu a efekt by se vešel za nehet palce.

Máš to podobně? Tak ode dneška na to jdi úplně jinak. Nový výzkum vědců z Floridy je záchranou nejen pro tebe, ale pro všechny, kdo neustále začínají znovu a znovu.

Multitasking jako cvičební pomůcka

Vědci, jejich výzkum uveřejnil odborný časopis PLOS ONE si na paškál vzali skupinku cvičících mužů a žen ve středním věku. Všichni museli provést 12 úkolů, jako třeba pojmenovat různé barvy, zapamatovat si seznam čísel či vyřešit jednoduchou matematickou úlohu. Ukázalo se, že všichni účastníci zlepšili svůj fyzický výkon v průměru o 25 %.

Rychlejší než sperma

„Někteří dokonce zdvojnásobili svoji rychlost, ale oni sami si toho nebyli vědomi, nechala se slyšet psycholožka Lori Altmann, jedna z výzkumnic. Právě ona se svými kolegy přinesla zjištění, že klíčem ke zvýšení intenzity cvičení je provozování činnosti, která je zábavná, rychlá, snadná a zároveň zapojí mozek.

Jestli si myslíš, že si sedneš před telku a něco se změní, opak je pravdou. Činnosti, které nevyžadují tolik inteligenčního potenciálu, nebo naopak zahltí mozek stereotypním úkolem (třeba vyřizování pracovní pošty), nejsou tak efektivní. „Když někomu dáte podobný úkol třeba při chůzi, můžete si všimnout, že zpomalí krok,“ popsala výzkumnice pro zmíněný časopis. Fakt to tedy chce něco kreativnějšího. Co? Tyhle tři tipy si oblíbíš!

  1. Hraj svoji oblíbenou mobilní hru. Podle vědců je to prý nejvíce efektivní způsob, jak ze sebe v posilovně vydat maximum.
  2. Čti román. „Román, který vás zavede pryč do jiného světa, bude pravděpodobně taky fungovat, ale musí být fascinující,“ doporučuje Altmannová.
  3. Vytvoř si zvukovou kulisu. Audio knihy a napínavé typy příběhů, které tě udrží v sedle, se taky počítají. Vyber si z nabídky nějaký dobrodružný trhák, který má spád. Anebo hudbu.

Jeden z předních světových odborníků na psychologii cvičení Costas Karageorghis z Brunel univerzity v Londýně se domnívá, že správné songy jsou povznášející jako drogy. Mimochodem, jedna anketa ukázala, že mezi nejoblíbenější cvičební nakopávače patří hip-hop. Rock obsadil druhou příčku a pop tu třetí. Tak co, pochopili všichni? Nebo snad ne?

Rozhodně se v létě nehodláš zavřít mezi čtyři stěny? Tak právě pro tebe máte tip na docela jinou zábavu. Tohle je absolutní prázdninové nebe.

Tak co, čemu dáš právě teď přednost?

Autor: Daniel

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Hodně divný týpci z fitka

Nadupaná hudba k vašemu tréninku