Tour de Beer. Vyrazte s kámošema teď!

Ne, nejedná se o žádnou variaci na slavný cyklozávod zemí galského kohouta. Tady vás čeká poctivá pěší turistika od hospůdky k hospůdce, od piva k pivu. Jdeme na věc!

Tour de beer

Pravidla hry

Abychom si tedy stručně vysvětlili princip hry: prostě se utvoří několikačlenná skupinka milovníků zlatavého moku, v určité lokalitě se vybere několik hospod a ty se pak během večera postupně navštěvují. Že se v každé z nich otestuje pivo, snad není třeba dodávat. Ovšem ještě před začátkem je třeba vzít na zřetel několik pravidel.

1. Parťáci

Naprostý základ úspěchu vaší tour de beer jsou vhodní parťáci. Tedy lidé, kteří stejně jako vy milují pivo a to určitě v míře větší než malé.

  1. Rozhodně nebrat tzv. sváteční pivaře, kteří vám u třetího kousku začnou vykládat, že už mají jakože dost.
  2. Vyhněte se i potenciálním lenochům, co sice mají výdrž, ale už v druhé hospodě vám budou dávat návrhy typu: „a nezůstanem teda tady, když tu točej tak skvělej kvasničák?“. Kdepak – tohle není jen beer, ale taky tour!
  3. Třetí důležitá věc je počet účastníků. Asi takhle: dva je málo a pět už je moc.

Za nás: ideálně čtyři – ve většině hospod bývají hlavně stoly pro čtyři.

2. Lokalita

Tady je nejprve třeba odhadnout, kolik podniků chcete za večer stihnout. Nebo spíš na kolik odhadujete, že vaše játra stačí. Asi by mělo platit, že takových pět je minimum. Je tedy logické, že pokud ve vaší obci máte pouhé dvě putyky a třetí je až v nejbližším okresním městě, tak se na podobnou akci vykašlete. Důležitá je i vzdálenost mezi nimi. Doporučujeme vzdálenost mezi jednotlivými „etapami“ nejvýš tak půl kilometru. Počítejte také s tím, že ony se ty vzdálenosti budou s pokračujícím večerem pocitově docela prodlužovat.

3. Plán trasy

Úzce souvisí s předchozím bodem. Když už jste tedy vybrali pivně vhodnou location, určitě není od věci si udělat dopředu plánek jednotlivých zastávek. V internetové době ideálně i s vytištěním mapky. Odpadnou pak zbytečné prostoje ve stylu: a teď teda půjdeme kam? Pokud jste trochu fajnšmekři, doporučujeme pak začít s hospodami, kde točí osvědčenou kvalitu a teprve na pozdější štace zvolit podniky běžným „europivem„. Chuťové buňky se budou postupně otupovat, znáte to.

4. Jedna hospoda – jedno pivo?

Už jsme to nakousli v úvodu. Tohle je turisticko-alkoholická akce a váš večer je tedy nejen o chlastání, ale i o chození. Takže jedna hospoda znamená zároveň jedno, nejvýše dvě piva na hlavu a hned se jde o hospodu dál, jasné?

5. Jídlo akorát zdržuje

Jasně. Po pivu se dobře tráví a během vaší slovutné tour se hlad o slovo může přihlásit. Fajn – ale berte v potaz, že objednání jídla, čekání na něj a následná konzumace znamená vždy ztrátu drahocených minut. A vy přece chcete stihnout co nejvíc etap. Takže doporučujeme si žaludky řádně naplnit před začátkem samotné akce. A kdyby to nepomohlo – vždy mějte na paměti, že hlad není nic jiného než převlečená žízeň.

6. Volno druhý den

Já vím – asi jen úplný pivní hlupák by se účastnil tour de beer, kdyby ho druhý den čekala rachota. Ale když říkáme volno, fakt tím nemyslíme jen práci. Vaše pivem zmožené tělo prostě bude potřebovat ÚPLNÝ relax. Takže pokud jste měli původně v plánu na druhý den návštěvu zoo s dětmi, celodenní nákupy v obchodním centru s přítelkyní nebo zazimování chalupy, tak na celou slavnou tour de beer raději zapomeňte a zvolte vhodnější termín.

A jak vy? Už jste někdy podobnou tour pořádali? A jak dopadlo skóre? Napište nám!

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

7 nápojů do mrazu, které jste ještě nekoštovali

Jak mu ji přebrat? Takhle to dáš!