Recenze – Javier Bardem jako drogový král Pablo Escobar v životopisném snímku, který stojí za to vidět!

Nejslavnější drogový boss opět ožívá ve filmu, a role se tentokrát zhostil ďábelský Javier Bardem. Sekunduje mu Penélope Cruz, která ztělesnila moderátorku Virginii Vallejo. Ta se do Pabla Escobara zamilovala a po letech vydala životopisnou publikaci, ve které odkrývá svůj vztah s mafiánem. Právě podle ní vznikl snímek Escobar. Co vám film všechno nabídne?

Pablo Escobar je nejznámější drogový boss historie. Není divu, že jeho neuvěřitelný příběh neustále láká filmaře. Nový životopisný snímek Loving Pablo, v našich kinech pod názvem Escobar, byl natočen podle knihy Loving Pablo, Hating Escobar, která vyšla v roce 2007. Následně byla přeložena do šestnácti jazyků a stala se bestsellerem v Kolumbii a Latinské Americe. Jejím autorem je Virginia Vallejo, televizní moderátorka, která v biografické publikaci popisuje pět let (1982-1987) romantického vztahu mezi ní a Pablo Escobarem. Během nich zažila krásné chvíle, ale následně si musela projít peklem a životem ve strachu.

Nejvěrnější zpodobnění Escobara?

Hlavních rolí se zhostila manželská dvojice Chavier Bardem a Penélope Cruz, a oba dva podávají opravdu skvělý výkon. V podstatě se dá prohlásit, že na herectví obou těchto protagonistů stojí celý film, a jejich jména jsou také největším lákadlem. Za zmínku stojí ale i výborný Peter Sarsgaard v roli agenta DEA Sheparda.

Film začíná ve chvíli, kdy se s narkobaronem setkává Virginia Vallejo poprvé. Na obřím večírku v Escobarově haciendě za účasti smetánky, hereckých hvězd i politiků právě došlo k založení nechvalně známého Medellínského kartelu, který zakrátko téměř ovládne celý trh s kokainem. Televizní celebrita je mafiánem uchvácena a největší dojem na ni udělá Escobarova pomoc chudým Kolumbijcům. Drogový boss už byl v té době nesmírně bohatý. Masivně podporoval místní obyvatelstvo – stavěl pro ně domy, nabízel práci a často rozdával peníze. Byl pro ně takový Robin Hood a za to měl u nich obrovskou loajalitu. Díky milostnému vzplanutí se Virginie stává Escobarovou milenkou, avšak chvíle štěstí zakrátko střídá kolotoč událostí, ze kterých nebude snadné vyváznout – nebo je vůbec přežít.

Zlaté časy kokainového impéria

Jen pro představu – v průběhu sedmdesátých let vytvořil Pablo Escobar drogové impérium, jaké nemá obdoby. V době svého vrcholu vydělával až  neuvěřitelných 60 milionů dolarů denně! Medellínský kartel se pak v průběhu osmdesátých let stal téměř monopolem na poli dovážení kokainu do celé Severní i Jižní Ameriky, Mexika, Portorika a Dominikánské republiky. Kokain se dovážel z Peru a Bolívie, protože v Kolumbii nebyl tak kvalitní.

Escobar v té době vládl nezměrným množstvím peněz a mohl si dovolit uplatit téměř kohokoli – úředníky, politiky i soudce. Nepohodlné lidi nechával odstranit a často to dělal sám osobně. Jeho nenažranost a arogance pro něj byly nakonec zkázou, když nechal brutálně zavraždit několik „obchodníků“ a informace se dostaly ven. Přibývalo mu nepřátel a stal se trnem v oku amerických tajných služeb. Kolumbijci dokonce založili skupinu na likvidaci všech jeho příznivců, takže nikdo, kdo s ním měl kdy něco společného, si nemohl být jist životem. Válka vypukla naplno, Escobar se mstil a přibývalo teroristických útoků. Jeho osud nemohl dopadnout jinak, než jak se nakonec stalo.

Vážný tón a hořká příchuť

Film se často uchyluje do vypravěčské roviny, kdy se na události díváme z pohledu autorky knihy, moderátorky Virginie Vallejo. Samotný obchod s kokainem tedy není náplní filmu. Najdeme tu hned několik momentů, které nám dovolí se zasmát, snímek se ale rozhodně nedá označit jako humorný, narozdíl od kokainového pilota Barryho Seala v podání Toma Cruise. Ten byl pojatý jako odlehčená komedie. To tady rozhodně nečekejte.

Obzvlášť ve druhé polovině filmu obloha potemní. To když se Escobar, sice miliardář a drogový král, musí neustále skrývat, a dostává se do větších a větších problémů. Ty se týkají i vypravěčky Virginie, která postupně kvůli stykům s gangsterem přichází o kariéru i půdu pod nohama. Penélope Cruz je tady opravdu přesvědčivá a zoufalství z její nešťastné životní situace jenom proudí. A na diváka dopadne velice tvrdě, takže pokud budete mít cestou do kina náladu se spíš příjemně pobavit, zajděte na Escobara jindy.

Film určitě stojí za shlédnutí, jak kvůli samotnému příběhu slavného narkobarona, tak kvůli výkonům hlavní dvojice, charismaticky „nepříjemného“ Chaviera Bardema coby Escobara a upjaté, povrchní a později zoufalé televizní hvězdy v podání Penélope Cruz. Snímek má sice hraniční dvě hodiny stopáže, ale hluché místo zde není a děj vás vtáhne natolik, že budete nedočkavě vyhlížet neodvratný konec.

Autor: Eduard Havel

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Recenze – mysteriózní horor Ghost Stories: Chcete si v kině zase pořádně užít lekačky a stísněné pocity?

Filmové novinky: Monstra zaútočí na naše kina! Těšte se na dinosaury, pravěkého žraloka i Predátora!