Posloucháš drby? Ovlivňuje to tvoje sebevědomí!

Klepy a tlachání kolegů z kuchyně poslouchejte jen minimálně nebo raději vůbec. Podle výsledků studie nizozemských vědců mohou totiž drby výrazně narušit zdravou sebereflexi.

V rámci výsledků průzkumu publikovaném v měsíčníku Personality and Social Psychology Bulletin se ukázalo, že lidé, kteří zaslechli drby o tom, že si jejich kolega vedl špatně při posuzování pracovní výkonnosti, získali vyšší sebevědomí a více důvěry ve vlastní práci – a naopak, byl-li kolegův posudek plný chvály, sebedůvěra ve vlastní schopnosti klesala. Zároveň však ve všech případech u zkoumaných jedinců díky drbům vzrostly obavy z toho, jak je v kolektivu vnímají druzí.

Klevety o špatné pracovní produktivitě kolegy? Hořkosladká pilulka

Drby, pomluvy a záporné hodnocení druhých jsou podle autorky studie, doktorky Eleny Martinescu, dvojsečnou zbraní. Na jednu stranu negativní řeči o výkonu spolupracovníků zvyšují vaše vlastní sebevědomí, takže se cítíte jako lepší a produktivnější zaměstnanec, na stranu druhou je zde riziko potenciálního ublížení dotčené osoby, které – pokud si jej díky empatii uvědomíme – může zvýšit obavy z toho, jak se vlastně okolí dívá na vás. Zkrátka začneme více vnímat hrozby na pracovišti.

Drby o výkonném spolupracovníkovi? Ještě horší

Pokud zaslechnete, že si někdo vede v práci hůř než vy sami, je to však stále lepší, než když se k vašemu sluchu dostanou zkazky o kolegovi-supermanovi. V rámci studie vědci zjistili, že v takovém případě zažíváme ještě vyšší úroveň strachu, než když se doslechneme o něčím neúspěchu.

Důvod hledejme v přirozené soutěživosti nás mužů (ano, víme, jak dětinské). Pokud jsou nám předložena fakta o úspěchu někoho v našem sociálním prostředí, tedy i na pracovišti, prostě cítíme, že jeho úspěch ohrožuje náš vlastní. Ve finále může vyvážené množství negativních a pozitivních klepů přispět k vybudování rámce pro zdravou sebereflexi a pomoci vám se vyvíjet. Jen si musíte zachovat patřičný odstup a kritické myšlení. Takže drbejte, ale s Mírou (třeba o Pavlovi).

Autor: red

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Na co všechno lze využít ženskou? Našli jsme 10 věcí!

Porno terminologie – odteď budete rozumět všemu!