Oscarové nominace byly vyhlášeny a řada z nich dost překvapila. Víte v čem?

Jako každý rok, i letos bude konec února patřit největší filmové show. Kdo byl na letošní Oscary nominován a kdo naopak trestuhodně opomenut? Pár zajímavostí si proletíme.

Jednoznačné hity

Nominacím kraluje kometa Zlatých glóbů. Retro muzikál La La Land byl Asociací zahraničních novinářů v Hollywoodu nominován hned v sedmi kategoriích a ve všech dokázal Zlatý glóbus ukořistit, což se ještě nikdy žádnému filmu nepodařilo. Zřejmě i díky tomu akademici nešetřili ani s oscarovými nominacemi. Se čtrnácti totiž La La Land vyrovnal rekord Titanicu a Vše o Evě.

V závěsu jsou s osmi nominacemi Příchozí a Moonlight. Zatímco Příchozí suverénně patřili k nejvýraznějším filmům loňského podzimu, o Moonlight toho možná moc nevíte, jelikož se do našich kin dostane až koncem února. Můžete se však těšit na hutné sociální drama, ve kterém bílého herce téměř nenajdete. Možná se jedná o úlitbu kritikům, určitě si totiž vzpomínáte na kontroverze z loňského ročníku. Tehdy totiž padala obvinění, že Hollywood, ovládaný starými heterosexuálními bělochy, nemá s menšinami pochopení. No a jelikož Moonlight vypráví o vyrůstání homosexuálního černocha, je to sázka na jistotu. Tím nechceme kvalitu filmu nijak snižovat, ovšem osm nominací pro takto nezávislou záležitost je docela neobvyklé číslo. Letos si tedy zastánci diverzity stěžovat rozhodně nemohou.

Další rekordmankou je Meryl Streep, která získala neuvěřitelnou dvacátou nominaci za titulní roli v komedii Božská Florence. V hlavní ženské kategorii byla naopak opomenuta Amy Adams, přestože za titulní úlohu v Příchozích se dočkala pochval ze všech stran. Což je docela smutné vzhledem k faktu, že byla už pětkrát nominovaná a ani jednou nezvítězila. Zřejmě na její místo se totiž celkem překvapivě dostala Francouzka Isabelle Huppert, a to hlavně díky ještě překvapivějšímu získání Zlatého glóbu. Podařilo se tak za roli ve filmu Elle od slavného Nizozemce Paula Verhoevena (RoboCop, Základní instinkt), o kterém v posledních letech moc slyšet nebylo. A přestože Elle získala i Zlatý glóbus za nejlepší cizojazyčný film, do oscarové nominace se ani nedostala. Vítězem téhle kategorie tak nejspíš bude německý Toni Erdmann, z něhož byli nadšeni všichni festivaloví diváci včetně těch v Karlových Varech.

Nás, fanoušky akčních klasik navíc může těšit, že Hollywood snad konečně vzal na milost Mela Gibsona. Hříchy minulosti jsou zapomenuty a jeho drsné válečné drama Hacksaw Ridge se dočkalo šesti nominací včetně těch nejprestižnějších. A dokonce i samotný Gibson je podruhé ve vybrané režisérské společnosti. Svou první nominaci za Statečné srdce před více než dvaceti letech proměnil, co ho asi čeká letos?

Opomenuté legendy

Martin Scorsese bezesporu patří mezi nejzásadnější režiséry všech dob. Určitě jste všichni viděli jeho poslední film, Vlk z Wall Street, který před třemi lety nadchl snad úplně všechny. Jenže s Mlčením, které v kinech uvidíme v polovině února, asi trochu přestřelil. Na upovídané, nábožensky zabarvené drama s téměř tříhodinovou délkou se zatím scházejí rozporuplné reakce a akademie na to dokázala zareagovat. Mlčení tak získalo pouze nominaci za kameru a všechny hlavní kategorie mu unikly. Brzy uvidíme, jestli oprávněně.

Akademie nepotěšila ani hitmakera Clinta Eastwooda a jeho biografii Sully. Tom Hanks v roli pilota, jenž dokázal zachránit 150 lidí díky přistání na řece Hudson, očividně nezaujal a Sully si odnesl pouze nominaci za střih zvuku. Tahle velká jména tedy dostala celkem na frak. Ještě více ostrouhal v posledních letech znovuzrozený Michael Keaton jako muž, který rozjel řetězec McDonald’s. Film Zakladatel nezískal jedinou nominaci stejně jako Ben Affleck se svou adaptací románu Dennise Lehanea s názvem Pod rouškou noci. Průměrná gangsterka propadla u diváků a kritiků a očekávání nenaplnila.

Mezi nominace se s humorem sobě vlastním pokoušel procpat i Deadpool, respektive jeho představitel Ryan Reynolds. Ale nevyšlo to. Přestože tahle neobvyklá komiksovka šokujícím způsobem zabodovala a fanoušci si ji nemohli vynachválit, pro seriózní akademiky se zřejmě jedná o příliš povrchní zábavu na to, aby jí udělili byť jedinou nominaci. A to se Ryan tak snažil!

https://www.youtube.com/watch?v=jJT7at0Kp64

Co na letošní nominace říkáte? Sledujete vůbec, kdo Oscara získá? Napište nám.

Autor: Rimsy

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Filmaři nám lhali! Tyhle věci lidé rozhodně nedokážou!

Výběr nejpovedenějších filmů roku 2016. Od každého žánru trochu!