Opilec a fotbalová legenda Gazza se snad vrací do života

Pokolikáté už? Teď už doopravdy? To jsou otázky, které si kladou fotbaloví fandové nejen v Anglii, ale po celém světě. Nový, šťastný a střízlivý život prý začal Paul Gascoigne.

Paul Gascoigne

Ačkoliv svou profesionální fotbalovou kariéru Paul Gascoigne, známý též jako Gazza, ukončil v roce 2005, tak už v roce 1998 absolvoval svou první odvykačku. Problémy s alkoholem a tvrdými drogami však zpětně přiznal už o dva troky dříve. Tedy v době, kdy se stal nejlepším fotbalistou skotské ligy (tehdy zrovna hrál za Glasgow Rangers).

10 gólů a 32 panáků!

Za reprezentaci Albionu dal tenhle technicky mimořádně vybavený záložník „jen“ 10 gólů, ale panáků whisky zvládl během jedné dvoudenní nonstop pařby dvaatřicet! To mluvíme o roku 1998, kdy stále běhal po fotbalových trávnících na té nejvyšší úrovni. Tehdy byl na léčení poprvé. Byl na něj dopraven v bezvědomí, ale už za 14 dní ho na vlastní žádost opustil.

A pak už prakticky nebyl rok, kdyby Gazza střídavě sekal latinu, nezřízeně chlastal a pobýval v nějaké protialkoholní léčebně. Významný byl rok 2001, kdy byl na odvykací kúru poslán do USA, kde mu na klinice v Arizoně byla diagnostikována bipolární porucha. Gazza trpěl střídavě depresemi a stihomamem.

„Pozorují mě přes zapalovač!“

Svými neustálými excesy a alkoholovými výstřelky to Gazza v roce 2008 dotáhl až do ochranné vazby, která měla zabránit jeho sebepoškozování a pokusům o sebevraždu. Nejvýživnější pak byl ale rok 2010, kdy byl zatčen dokonce třikrát a nakonec odsouzen za řízení v opilosti, držení kokainu a pouliční bitku. Dostal podmíněný trest, který si ale u soudu nevyslechl, a raději nastoupil další ze svých mnoha léčebných pobytů.

V jednom z nedávných rozhovorů, které bývalý vynikající hráč poskytl, se svěřil s jednou historkou, která plně dokresluje jeho psychické problémy. „Jeli jsme autem a já najednou s absolutní jistotou věděl, že jsem odposlouchávaný. Měl jsem krásný luxusní zapalovač Rolex a byl to on. To on mě a všechny kolem poslouchal. Tak jsme ho za jízdy vyhodil z okna,“ vzpomíná na jeden z hrůzných zážitků své mysli Gazza.

Golf + rybolov = štěstí

Zatím poslední Gazzův alkoholický mejdan s následným detoxikačním pobytem se datuje do října loňského roku. Od té doby je prý bývalý fotbalista ve střízlivém stavu. „Nejhorší byl jeden den letos v dubnu, ale překonal jsem to,“ chlubí se svým dosavadním posledním vítězstvím Paul. „Nejšťastnější jsem, když mám svůj golf a moje rybaření. To mi připomíná dny, kdy jsem stál na hřišti a hrál fotbal. Jediné chvíle, kdy jsem se cítil svobodný,“ uzavírá svůj snad už rozhodující návrat do střízlivého života Paul Gascoigne.

Dotazník:

Paul John Gascoigne

Narozen: 27. května 1967

Klubová kariéra: Newcastle United, Tottenham Hotspur, Lazio Řím (Itálie), Glasgow Rangers (Skotsko), Middlesbrough, Everton, Burnley, Gansu Tinama (Čína), Boston United

Reprezentace Anglie: 57 zápasů / 10 gólů

Sportovec roku (cenu uděluje BBC): 1990

Uveden do Síně slávy anglického fotbalu: 2002

Autor: Zvonimír Bláha

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Když se fotbalový mág převleče za bezďáka...

Top 5 spekulací fotbalového léta