Největší soudní bitvy o dědictví! Čí pozůstalost utrpěla nejvíc?

Máte tvrdé lokty? A už jste někdy něco vysoudili? Zasvětíme vás do největších soudních bitev, ve kterých jde a vždycky šlo o miliony dolarů. Co bude třeba s majetkem zpěváka Prince? A co se stalo s majetkem pěveckých ikon z Klubu 27?

Žhavé téma: Princovo královské bohatství

Jen pár dnů po nečekané a stále ještě úplně nevysvětlené smrti populárního zpěváka Prince se rozhořely bitvy mezi jeho pozůstalými. Rocková ikona sice neměla děti, jenže místo toho se o jeho zhruba 300 milionů dolarů uchází celkem šest sourozenců. Z biologického hlediska s ním byla spřízněná pouze sestra Tyka Nelson, jenže zákony amerického státu Minnesota, v němž se soudní pře odehrávají, mezi biologickými a nevlastními sourozenci nedělají rozdíl. Takže Tyka se svým přáním, aby všechno dostala jen ona, zřejmě ostrouhá.

Trochu jiný problém řeší Princův nevlastní bratr Alfred, který si už dokonce musel najmout právníka. Důvod? Ostatní sourozenci ho chtějí prohlásit za nesvéprávného a z celé chystané bitvy ho tak vyštípat. Nebude to mít lehké, ostatně stejně jako ostatní zúčastnění. Jak jsou ve hře takové peníze, charaktery se lámou a ohýbají opravdu výrazně…

Bláznivé šedesátky a Klub 27

Dnes už to přece jen tak časté není, ale rockové ikony na přelomu šedesátých a sedmdesátých let skonávaly každou chvíli. Takzvaný Klub 27, sdružující řadu legendárních umělců, kteří zemřeli ve stejné době i věku, je toho důkazem. Jimiho Hendrixe ani při jeho životním stylu nenapadlo sepsat závěť, a tak když pár let před třicátinami odešel, všechen majetek podle zákona automaticky zdědil jeho otec. Jenže když časem zemřel i on, rozhořela se poměrně absurdní bitva o Jimiho hudební dědictví s opravdu bizarním koncem. Soud totiž kontrolu nad budoucností Hendrixova odkazu přisoudil jeho nevlastní sestře, s níž se kytarový mág viděl jen párkrát v životě. A jeho bratr, který s ním jezdil na turné a byl umělci údajně velmi blízký, měl smůlu!

Ještě zapeklitější situace nastala u dalšího člena Klubu 27, zpěváka The Doors Jima Morrisona. Ten sice vůli napsal, ale soudům situaci moc neulehčil – jako jediného dědice veškerého majetku označil svou manželku Pamelu Courson, ale pouze v případě, že ho přežije o více než tři měsíce. Vzhledem k tomu, že Pamela byla stejně jako Morrison závislá na heroinu, jedná se o celkem rozumnou doložku. Jenže Morrisonova rodina jeho poslední vůli napadla a spory trvaly několik let.

Pamela Courson si Jimova majetku moc neužila, protože zemřela po třech letech, také na předávkování. A do boje se vložili tentokrát její rodiče, kteří si chtěli z odkazu populárního zpěváka taky uklovnout. Nakonec se rodiče Jima i Pamely po vleklých soudních přích rozdělili fifty-fifty. Čili ideální konec? Ale kdepak. Ani jedni rodiče totiž neměli s Jimem dobré vztahy, takže samotný umělec by asi neměl radost z toho, že soudy přiřkly veškeré jmění ve výši kolem 80 milionů dolarů jim namísto jeho sourozenců nebo třeba kamarádů z kapely

Pornoherečka s ostrými lokty

Jedno z největších dědických řízení všech dob rozpoutala výrazná hérečka Anna Nicole Smith. Ta si totiž vzala miliardáře J. Howarda Marshalla, ropného magnáta, jehož majetek se odhadoval na více než 1,5 miliardy dolarů. Striptérku, playmate a příležitostnou herečku Annu si Marshall vzal v době, kdy mu bylo úctyhodných 89 let. Když po více než roce svazku zemřel, přišla na přetřes jeho závěť, v níž téměř vše odkázal svému synovi. Nebohá Anna byla z poslední vůle zcela vynechána, což ji po roce intimností s obstarožním boháčem muselo obzvlášť mrzet. Podnikavá dívka to tak ale nenechala a rozpoutala dlouhou soudní bitvu. Jejím hlavním argumentem bylo, že jí Marshall přislíbil polovinu svého majetku, ale jeho syn mu zabránil tento slib stvrdit smluvně. Dlouhatánské soudní bitvy ukončila její smrt, když se v roce 2007 nešťastně předávkovala předepsanými léky.

Cítí se ještě dobře?

Ani kmotr soulu James Brown si svoje „I Feel Good“ asi nezpíval, když slyšel rozsudek soudu ohledně jeho dědictví. Podle své vůle totiž chtěl polovinu majetku dát svým vnoučatům a polovinu na vzdělávání chudých dětí. Přestože do textu výslovně napsal, že opomenutí dalších členů rodiny je zcela záměrné, Brownova manželka vůli napadla u soudu. A světe div se, uspěla! Dostala polovinu majetku, tedy nějakých 50 milionů dolarů. Správkyně Brownovy pozůstalosti, která se měla postarat o peníze pro chudé děti, tenhle výrok soudu nedávno napadla také, takže ani téměř deset let po Brownově smrti není tahle anabáze u konce.

Takže co z výše uvedeného plyne? Neodkládejte sepsání závěti, než bude pozdě! Obzvlášť pokud máte jasnou představu, komu chcete své letní sídlo na Mallorce a jachtu na Jadranu předat.

Autor: Rimsy

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Kde jen soudruzi udělali chybu? Stavby, které fakt nepochopíte!

Smrt umí být morbidní. Nejbizarnější úmrtí za posledních šest let!