Muž roku Martin Zach vydává módní kolekci pro vozíčkáře

Jen málokdo by se vypořádal s krutým osudem jako bývalý muž roku Martin Zach, který se záhy po vítězství v soutěži ocitl na invalidním vozíku. I když to nebylo lehké, nenechal se situací zaskočit a snaží se žít naplno! Nyní pracuje na módní kolekci pro vozíčkáře. Co ho k tomu vedlo?

Kolekce pro vozíčkáře Martina Zacha

„Jedná se o kolekci pro lidi upoutané na invalidní vozík. Normální konference oblečení nám totiž nevyhovuje. Nesedí našim proporcím a nesplňuje požadavky vozíčkářů ani jejich individuální potřeby,“ vysvětluje Martin Zach svůj důvod, proč se do kolekce speciálního oblečení pustil. A není divu. Na trhu je takového oblečení velmi málo. Když už něco speciálního chcete, bývá to neadekvátně drahé. I vozíčkáři jsou lidé, kteří chtějí vypadat dobře, vzkazují prostřednictvím unikátní kolekce její autoři.

Aktuální kolekce pro vozíčkáře Martina Zacha

Aktuální kolekce pro vozíčkáře Martina Zacha

„S Pavlem Filandrem, stylistou a vizážistou, jsme se zamysleli a vytvořili oblečení, které by mělo splňovat všechny nároky spojené s pobytem na vozíčku. Zároveň by mělo dobře sedět a líbit se,“ dodává k aktuální kolekci Martin.

Kolekce oblečení pro vozíčkáře

Kolekce oblečení pro vozíčkáře, vlevo Martin Zach, vpravo Pavel Filandr

Martin prozradil, že na světě je zatím jen pánská kolekce, která zahrnuje kalhoty, sako casual, kraťasy,  oblek,  tepláky a mikiny. V dohledné době chystají i kolekci dámského oblečení.

„S Martinem jsme se potkali na jedné společenské akci. Naše spolupráce začala tím, že jsme si sedli jako lidé,“ popisuje náhodné setkání druhý z autorů módní kolekce Pavel Filandr. „Povídali jsme si o módě a o tom, jak se lidé v Čechách oblékají. Martin se mi při té příležitosti svěřil, jak je těžké sehnat kvalitní módu pro handicapované lidi. Slovo dalo slovo a dnes je na světě klasická a casual kolekce. Usilovně pracujeme i na kolekci sportovní,“ dodává Pavel.

Martin si v životě prošel peklem…

Životní cesta Martina Zacha nebyla vždycky růžová, i když do roku 2009 to tak ještě nevypadalo. Narodil v Podkrkonoší. Není tedy divu, že od raného dětství miluje zimní sporty. K těm nejoblíbenějším patřilo vždy běžecké lyžování. Oblíbil si ho natolik, že se mu záhy věnoval i závodně a reprezentoval ČR. To byl také důvod, proč se rozhodl studovat na střední škole v Novém Městě na Moravě (mecce všech běžkařů) a ne v místě svého bydliště. S vrcholovým sportem však kvůli rozporům se Svazem lyžařů skončil. Psal se tehdy rok 2009. Zdálo se, že jeho život zcela změní vítězství v desátém ročníku prestižní soutěže Muž roku, která se konala 28. srpna 2009 v Náchodě. Zde si téměř jednohlasně získal porotce svou gymnasticko-taneční sestavou na melodii Michala Davida Poupata. Porotu ovšem zaujal i svým šarmem, vtipem a pohotovými reakcemi.

Martin Zach na soutěži v roce 2009

Martin Zach na soutěži v roce 2009

Den po soutěži zůstal ochrnutý

Ale radost z vítězství mu vydržela „pouhý den“, kdy nečekaná událost navždy změnila jeho život tak, jak to nikdo nečekal. Osudnými se Martinovi staly adrenalinové sporty, které byly jeho koníčkem. Martin utrpěl těžké poranění krční páteře a ochrnul následně po exhibičním skoku do rybníka Kačák. Tehdy to byl šok pro celou veřejnost a ještě horší diagnóza: celkové ochrnutí a pohyblivost pouze hlavou, neslibovala nic dobrého. Martin podstoupil řadu operací, strávil dlouhou dobu v nemocnicích a rehabilitačních ústavech. Svůj boj s osudem ale nikdy nevzdal a díky usilovné dřině a podpoře rodiny dnes žije normální život a neustále se zasazuje o zkvalitnění života vozíčkářů. Je patronem občanského sdružení Caballinus, které nabízí hipoterapii nemocným dětem, a založil Občanské sdružení Martina Zacha. Jeho současnými sporty jsou buggykiting a snowkiting pro vozíčkáře. V rámci profese našel svoji seberealizaci v moderování, které mu jde naprosto skvěle. A ještě jedna skvělá zpráva na konec: je to tři dny, co se Martin díky trenažéru postavil na chvilku zase na nohy.


Smůla na soutěži. Martin není jediný, s kým si osud pohrál

Martin není jediný absolvent soutěže Muž roku, se kterým si osud nepříjemně zahrál. Ochrnul i Miroslav Jech, Muž roku 2008, který prodělal lymskou boreliozu. A aby toho nebylo málo, následujícího finalistu roku 2010 Honzu Hájka srazilo auto. Není divu, že se v té době hodně spekulovalo o „prokleté soutěži“.  Video z nehody Martina můžete shlédnout zde…


 

Ale zpět k Martinovi a jeho aktuální kolekci…

Už teď se těšíme se na novou kolekci oblečení a Martinovi přejeme mnoho štěstí a úspěchů do dalšího života. Je pro nás pro všechny velkou inspirací, jak se poprat s nelehkým životním osudem.

Autor: Michaela Čapková

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Jak nevypadat při pracovní schůzce jak vesnický balík

6 věcí, které musíte v šatníku mít