Český fenomén: křest CD, písně nebo videoklipu

„The christening of CD…to snad venku ani neznají“. Legendární hláška mistra Karla Gotta, kterou pronesl údajně na křtu alba jedné zpěvačky, má v sobě velký kus pravdy. Něco podobného se vážně děje asi jen u nás.

Křest CD - český fenomén?

Křest alba – český vynález?

Těžko říct, kdo z tuzemských muzikantů s tímhle fenoménem přišel jako první. Každopádně v zemi, kde většina obyvatelstva v Boha nevěří (nebo věří tak nějak vlažně), jsme k tomu měli asi docela blízko. Když už nekřtíme v kostele děti, pokřtíme si alespoň naše umělecké výtvory. A stejně jako u polévání dětí svěcenou vodou z toho udělejme společenskou událost.

Ve jménu Otce, Syna i Ducha svatého – rychlé špunty

Ve „zlatých“ předinternetových dobách býval pro muzikanty křest CD jedním z nejúčinnějších PR nástrojů. Prostě a jednoduše se krátce po vydání desky udělal specialní koncert (ideálně spojený s rautem). Na něm se novinkový opus zpromoval, pozval se nějaký VIP kmotr, co stříbrný kotouč polil šampusem, řeklo se pár vět ve stylu „ať se album dobře prodává“, kapela z desky odehrála pár songů a pozvaná holubí letka novinářů se šla následně do předsálí nažrat chlebíčků a opít se zteplalým vínem, které rozdávaly hostesky.

Pokřtít se dá vážně cokoliv!

S nástupem internetu a postupným zlevňováním a zrychlováním připojení se situace dost změnila. Novinková alba kapel se „díky“ file-serverům čím dál víc stahovala zadarmo a klasický CD formát tak nějak začal ztrácet pro většinu lidí smysl. A to se dotklo i křtů – tedy kromě pár význačných jmen, u kterých se podobné akce stále ještě vyplatily. Ale čeští muzikanti se tím rozhodně nenechali vyvést z míry. Nemůžeme už křtít cédéčko? Nevadí – pokřtíme si písničku, videoklip anebo klidně i pracovní demo-nahrávku. Hlavně, když je důvod bouchnout na podiu bublinky a flašku drží v ruce nějaká ta známá osobnost. Aneb jak kdysi dávno zpívaly Tři sestry: hlavně, že je večírek.

A jak jste na tom vy? Zažili jste někdy nějakou zajímavou nebo bizarní akci spojenou se křtem uměleckého dílka?

Autor: red

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

7 důvodů, proč je party doma lepší než pařba v podniku

Co všechno lze přežít? Tomuhle jen těžko uvěříte!