Koncentrační tábory v USA? Cože?!

Moc se o tom neví, ale i ve Spojených státech měli koncentrační tábory. Fungovaly za druhé světové války.

S touto vzpomínkou nedávno přišel George Takei, americký herec japonského původu, kterého si možná pamatujete z úplně první série Star Treku. Hrál tam navigátora jménem Hikaru Sulu, který sice slávy Spocka či kapitána Kirka nedosáhl, přesto se jedná o kultovní postavu tohoto sci-fi univerza.

Takeiovi předci přišli do Spojených států z Japonska a v této zemi zaslíbené již zůstali. Problém ale nastal v roce 1941, když japonské letectvo bombardovalo americkou základnu Pearl Harbor a tyto dvě země tak v podstatě vstoupily do války. Od té chvíle to neměli všichni Japonci žijící v USA snadné, neboť místní se na dívali jako na potenciální zrádce.

Tábory jako řešení?

Hysterie vyvrcholila v únoru 1942, kdy prezident Roosevelt nařídil, aby všichni obyvatelé japonského původu byli dočasně přesunuti do jakýchsi táborů. A teď už je vám to určitě jasné. Bez jakýchkoli soudů či pátrání, zdali někdo opravdu spolupracuje s japonskou stranou, byli tito lidé posláni do odlehlých pustin na středozápadě Spojených států.

A když mluvíme o táborech, myslíme se vší parádou. Ostnaté dráty, silné reflektory mířící na každého, kdo by se chtěl vydat jinam než přikázaným směrem. Z běžných spořádaných občanů se tak během jednoho dne stali váleční zločinci, nahromadění v zajateckých táborech. To se týkalo více než 100 000 lidí, žijících převážně na západním pobřeží USA.

Podívejte se na vzpomínky samotného George Takeie:

Tahle akce trvala až do konce války. Po jejím skončení byli tito vězni propuštěni a dostali jednosměrnou jízdenku kamkoli po Spojených státech. Jenže jak už to tak chodí, po návratu domů na tyto zajatce nic nečekalo. Majetek byl rozkradený, peníze žádné a navíc se všichni spořádaní Američané dívali na Japonce jako na stále ještě nedávné nepřátele. To je situace! Po čase se vše samozřejmě uklidnilo, ale dodnes se jedná o ukázku toho, že ani ve zdánlivě absolutní demokracii nemusí být jednoduché uniknout předsudkům.

Dnes už tábory nejsou. Nebo ano?

Jestli máte rádi spekulace a konspirační teorie, tak pro vás jednu máme. Podívejte se na záznam jednoho amerického pořadu, který tvrdí, že takové tábory se na území USA vyskytují dodnes! Ale jako většinu záoceánských konspiračních odhalení, i tohle berte raději s rezervou:

Autor: Rimsy

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Témata, která v hospodě zaručeně strhnou bouřlivou debatu

Bitva bojových megarobotů se blíží, uvidíme MechWarrior v akci?