Bitva bojových megarobotů se blíží, uvidíme MechWarrior v akci?

Kdo nehrál Battletech nebo Mechwarrior ať zvedne ruku. Nebo raději zaleze někam pod zem, protože na tomhle jsme přece všichni vyrůstali, ne?! A mnozí z nás to paří dodnes, ale to sem nepatří. Důležité je, že existuje nikoliv nereálná šance vidět souboj velkých bojových mechů naživo. Japonský Kurata přijal výzvu amerického Megabota, a asi to bude stát za to. Ale vezměme to pěkně popořádku.

Na počátku byl japonský designér Kogoro Kurata a jeho společnost Suidobashi Heavy Industry. Tenhle chlápek v roce 2012 sestrojil prvního bojového mecha na světě, nebo to o sobě aspoň říká. Musíme mu to věřit, protože o nikom jiném nevíme. Jeho čtyř a půl tunový a čtyři metry vysoký robot Kurata (ano, pojmenoval ho po sobě)  byl postaven podle japonských robotů vyskytujících se v anime seriálech. Je plně ovladatelný jedním člověkem přímo z kokpitu, či dálkově pěkně od počítače.

Ve výzbroji má rotačák na balonky, raketomet na vodní lahve a jakési fléry, které může odpalovat bůhví odkud. Ve výzbroji je i speciální Kurata pistole. Celá tahle legrace je plně funkční a Kurata se může pohybovat na kolech rychlostí 10 km/h. Tak to bychom měli. Svět má mechanického robota, kterého postavil výstřední Japonec. Hurá. Jenže to by nebyla ta pravá zábava, dokud nemá tenhle macek nějakého oponenta. A ten se objevil na druhé straně Pacifiku. V USA totiž sestrojili MegaBota.

Bitva bojových megarobotů: MegaBot natrhne Kuratovi šos, nebo něco

Megabot je pěkné prase už od pohledu. Má šest tun, a je i o něco vyšší než Kurata. Hlavně je ale robustní. Hodně nabušený. Žádné pitomé anime, tohle je robot, jakého si představíte, když se mluví o Mech Warrioru. Hora železa, žádný velký design, ale čiší z něj brutální síla. Cosi jako přístavní jeřáb na dvou nohách. Tohle monstrum nechcete potkat v noci v podchodu (ani nemůžete, nevlezl by se tam). I on má ve výzbroji leccos včetně odpalovače čtyřlibrových projektilů a vícehlavňového raketometu. Vyvinula ho poměrně neznámá firma MegaBots inc. Peníze na MegaBota se sháněly crowdsourcingovou metodou, podobné to bylo s Mark II tedy vylepšenou verzí. A když u MegaBots svého druhého MegaBota dokončili, nenapadlo je nic lepšího, než na youtube veřejně poslat vzkaz do Japonska Kuratovi. Ve zkratce mu řekli asi toto: Jsme tady, máme MegaBota a chceme nakopat prdel tvému Kuratovi a nadělat z něj sekanou.

Kurata není srab

Šuškalo se, že celá tahle pompézní okázalá výzva je jen šikovný marketingový tah, aby veřejnost dál ochotně sypala peníze do vývoje MegaBotů. Jenže se stalo cosi, co nikdo nečekal. Kurata odpověděl, že nemůže nechat nějaké přiblblé Američany, aby si jen tak stavěli bojové roboty, že to beztak neumí a jediní, kdo mohou stavět bojové mechy jsou Japonci. A výzvu přijal. Bylo stanoveno, že se roboti utkají v roce 2016. Aréna se zvolí na základě dohody. Boj se povede beze zbraní, takže všechny raketomety a vrhače lahví zůstanou doma a bude se bojovat pěkně pěstmi. Tady by měl mít MegBot výhodu, protože je větší a těžší, ale kdo ví, jaká nakonec bude taktika a jestli se náhodou pravidla ještě nezmění.

Budou lupeny na Battletech?

Všeobecně se má za to, že by měl vyhrát spíše Kurata. Přecejenom má ve výrobě robotů větší tradici (pár let, co to je, že?). Naopak MegaBot se teprve vyvíjí a zlé japonské jazyky tvrdí, že nakonec k žádnému souboji nedojde, prtože MegaBot se sotva postaví na vlastní nohy. Každopádně k souboji robotů by mělo dojít, protože už do toho obě strany investovaly mnoho  – peníze i pověst. A oba tábory také chápou, že ohromnou spoustu peněz to ještě může přinést, pokud se zápas uskuteční. Vznik nového sportovního odvětví zvaného souboje obřích, lidmi ovládaných robotů, to by mohlo lidi bavit. Nevím jak vy, ale já bych docela bral lupen na tuhle podívanou.

Autor: Snaut

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Fascinující fotky z novodobé historie

Bojovníci a další drsňáci, ze kterých (ne)šel strach