Fotbal je jedno velké hnízdo korupce, bafuňáři berou, sudí berou, proč se na to vůbec dívat?

Fotbal je vášeň a nádherný sport, který milují miliardy lidí na celé planetě. U hymny Ligy mistrů fanouškovi vyletí tep, při sledování vlastního týmu prožívá každou vteřinu a co teprve, když žmoulá v ruce vsazený tiket. Infarktové chvíle zakončené radostnými výkřiky slyšitelnými přes půl ulice nebo naopak nadávkami slyšitelnými ještě dál. To všechno, a ještě mnohem víc, je fotbal. Jenže fotbal stále více ukazuje i svou odvrácenou tvář plnou korupce a podvodů. A leckoho by mohlo napadnout, mám se na to ještě vůbec dívat?

Říká se, že ryba smrdí od hlavy. V případě fotbalu sice hlava skutečně smrdí nejvíc, ale prohnilé je celé tělo do poslední šupiny. Stránky novin plní už několik měsíců informace o zatýkání vrcholných představitelů FIFA. Napřed dva místopředsedy, vzápětí dalších šestnáct činovníků, nyní je počet obviněných 27 ale než tenhle článek vyjde, možná jich už bude víc. Vyšetřování spustila americká FBI a jde jak jinak, o korupci obřích rozměrů. Tedy ne, že by snad někdo prodával zápasy, to jsou pro lidi tohoto typu drobné. Prodávají se vysílací práva na zápasy i turnaje, prodávají se hlasy, kupují se pořadatelství šampionátů, kupuje a prodává se zkrátka všechno, co nese.

Vyhodit sídlo FIFA do povětří

Předseda FIFA Sepp Blatter se tváří, že o ničem neví a že vše je selhání jednotlivců. Jenže i tohohle kápa už vyšetřují švýcarské úřady ze zpronevěry. Na tapetě je i božský Michel Platini, který od Blattera bral tučné miliony a skandál nabývá takových rozměrů, že nikdo už neví, kde se zastaví.  Australský podnikatel Jamie Fuller proto rovnou navrhl vyhodit sídlo FIFA do povětří. Není to špatný nápad zvlášť, pokud by v něm zrovna zasedalo současné nejvyšší vedení. FIFA je momentálně stejně důvěryhodná jako třeba Volkswagen a utrácí stejně horentní sumy za to, aby její papaláší vyvázli bez trestů. Dokonce jsou ty sumy tak vysoké, že se FIFA poprvé za dobu své existence propadla do dvoumiliardové ztráty. Proboha kde ty prachy jsou? Zeptejte se Seppa Blattera, bude to jistě vědět, protože právě u něj se vše sbíhá, on je pavouk uprostřed sítě, přestože se stále tváří jakou dědeček hříbeček, který byl posledních dvacet let někde na záchodě. Ano, dvacet let a v mnoha případech i déle, měly trvat bafuňářské korupční aktivity všeho druhu. Nebýt FBI, mohla si fotbalová mafie nacpávat kapsy dalších dvacet let, dokud by je jednoho po druhém neodnesla zubatá.

Pralesní liga za tisícovku a první liga za padík?

Dobře, všichni kradou, ale zápasy jsou čisté, může namítnout někdo. To už se bohužel nedá říct o naší lize, potažmo ligách. Tady už je léta Trautenbergovo, tedy pardon, Berbrovo. Asi není potřeba nikomu, kdo tu aspoň trochu sleduje fotbal, popisovat zdejší zatuchlou fotbalovou bažinu. Kapříci a Ivánku můžeš mluvit, byl jen skromný začátek. Pokračování byla slavná prázdná (nebo plná?) Křetínského taška, což byla především nechutná fraška. Nyní tu máme obviněných 25 rozhodčích nižších soutěží. Taky brali, stejně jako pánové z FIFA, jenže tihle neprodávali vysílací práva, ale za blbou tisícovku nebo dvě zápasy Dolních Prdlátek a Horních Hnátolamů. Jasně, pralesní liga není v telce, tohle fandy Sparty, Plzně, Liberce nebo kteréhokoliv jiného prvoligového týmu trápit nemusí. Nemusí? Jestliže se za tisícovku prodávají zápasy v nižších ligách, proč by se za padík neprodávaly zápasy v Synot lize? Když ještě Ivánek mluvil a nevěděl, že je odposloucháván, mluvil o tom docela hezky. Pak byla spousta slov o čistotě fotbalu, nápravě, potrestání viníků a další třesky plesky. Dnes pod Damkovou rozhodčí buď drží pusu, nebo prchají. A ti co prchají před naprosto neuvěřitelnou dvojicí Berbr Damková, pak občas i promluví. Třeba o tom, jak Berbr řídí sudí před Damkovou. Kdo tomu nevěří, ať rychle navštíví lékaře. Lékaře by měl navštívit i Pelta, který tuhle dvojici hájí a plácá cosi o tom, jak si uprchlí nebo vyhození sudí vymýšlejí. Berbr pak na ně rovnou posílá právníky a požaduje kopec peněz jako odškodné za pomluvy. A že Peltův Jablonec musí uhrát poháry, i kdyby na chleba nebylo, se taky šušká už hodně dlouho. Nějaká ta penalta, nějaký ten ofsajdík, a ono zase bude v Jablonci veselo. Předseda fotbalového svazu a současně majitel klubu to jistě nějak zařídí.

Chce se mi zvracet

Je fotbal ještě fotbal? Je, pořád se dávají góly a pořád se hraje pro oko diváka, jak rádi říkají televizní komentátoři. Ovšem oko diváka se musí dívat jen a pouze na trávník. Jakmile náhodou zabloudí do zákulisí, je zle. Jak říká jedna známá filmová postava: Chce se mi zvracet.

Autor: Snaut

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Český fotbal vře, rozhodčí se bouří

Nejhorší fotbalová zranění