7 věcí, které vaše děti nikdy nepochopí

Everything changes – všechno se mění. Svět se prostě vyvíjí a s ním i celá řada věcí. To, co byla za časů rodičů nejmodernější technika, je dnes vykopávka z technického muzea. A nedivte se, že současná mladá generace jen kroutí hlavou…

Magnetofonové kazety

1. Diskety

USB flašky, přenosné disky nebo dokonce cloudová úložiště, tam svoje data ukládají všichni dnešní uživatelé. Ale ještě dvacet, třicet let zpátky byly jedinou možností tzv. diskety. Jejich kapacita byla směšných 1,44 MB. Ano, není to překlep, na giga zapomeňte. A dnešní použití: pěkné barevné pivní podtácky a vnitřek jako filtr na pozorování zatmění slunce.

2. Magnetofonové kazety

Magnetofonový pásek se z kotouče podařilo vměstnat do kazety o velikosti 100x64x12 mm a ty pak dlouhých třicet let byly nejrozšířenějším médiem pro komerční záznam zvuku. Jasně, vzhledem k dnešním mp3kám jde o předpotopní techniku, ale to jsme vám mladým ještě neprozradili, že se dali přetáčet na tužce. Že nerozumíte? Tak ať vám to rodiče doma vysvětlí, případně ukážou. Byla to jízda!

3. ICQ

Tak v tomhle případě by si už někteří mohli aspoň vzpomenout. Vždyť komunikační nástroj ICQ dosluhovalo ještě před takovými pěti roky. Jasně, chápeme, hrůza. Na nejrůznější komunikátory jako Snapchat, FB Messenger, Hangouts, Viber nebo What´s Up to prostě nemá.Ale „za oněch časů“ to byla prostě pecka.

4. Telefon – pevná linka

Tohle je old school. Pro neznalé – takhle vypadal telefon, tzv. pevná linka. Prostě jste si ho doma postavili někam na stolek, nejlépe tam, abyste byli blízko telefonní přípojce (to byla taková zásuvka, kterým šlo telefonní připojení). Pak stačilo zvednout sluchátko, mít tzv. volný tón, na číselníku vytočit číslo volaného a když jste měli štěstí, tak se hovor spojil. Výhodu to ale mělo. Za totáče se zaplatila kačka a volat jste (v rámci jednoho města) mohli až do alelujá.

5. Telefonní seznam

Seznam v mobilu. Dnes absolutně běžná věc, nad kterou se nikdo ani nepozastaví. Ale pár desítek let zpátky byly každoročně (nebo aspoň každý druhý rok)  vydávány telefonní seznamy. Pěkně pro danou oblast a na příděl. Na počátku 90. let pak frčely tzv. Zlaté stránky, to vám byl výkřik techniky, v nich se dalo vyhledávat i podle oborů činností.

6. Papírová mapa

Navigace v mobilu? Nebo jako samostatný přístroj v malé krabičce? Cha cha! Minulé století (a samozřejmě ještě pěkných pár let tohoto) se neslo ve znamení papírových map. No jasně, chtělo to fištrón, abyste se v nich vyznali a na správné místo se dostali.

7. Peníze v hotovosti

Když jste chtěli něco zaplatit, museli jste u sebe mít hotovost. Žádné platební karty! Lidi prostě dostávali platební pásku a k ní v obálce prachy na dřevo.

Autor: Zvonimír Bláha

Foto: Deveoh.com

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Životní problémy, které mladé generace nikdy nepochopí

10 sprosťáren, které nepochopíte