5 tipů, jak si nechat včas doručit balík před Štědrým dnem a vyhnout se zbytečnému stresu

Znáte to, Vánoce jsou za dveřmi a předvánoční honba za dárky brzy dosáhne maxima. Češi stále více nakupují přes internet, což je sice pohodlné, ale zároveň trochu riskantní, protože když si neobjednáte včas, pošta nebo jiný přepravce vám to nemusí doručit tehdy, když potřebujete. Jen Česká pošta eviduje už v současnou chvíli nárůst přepravovaných zásilek o desítky tisíc balíků měsíčně. Jak zvládnout předvánoční hektickou dobu a mít doma dárky pro své blízké dřív než na Štědrý den? Zkuste naše tipy, které zaručeně fungují.

1. Když chcete dárek pro někoho navíc

Pokud si necháte svou zásilku aktuálně poslat jako Balík Na poštu, získáte jako dárek atraktivní audioknihu zdarma. Můžete se těšit např. na oblíbené tituly Biomanželka od Michala Viewegha, Herkulovské úkoly pro Hercula Poirota od Agathy Christie a Stoletý stařík, který vylezl z okna a zmizel od Jonase Jonassona. Ať už jsou pro vás tyhle knihy zajímavé nebo ne, určitě udělají radost někomu z vašich blízkých a máte o další dárek postaráno.

2. Jak změnit čas i místo doručení, když už je vše v pohybu

Obdrželi jste zprávu o příchodu vámi očekávané zásilky e-mailem nebo SMS? Co dělat, když je balík už na cestě a vy z obdrženého avíza víte, že v uvedenou dobu na dané adrese nebudete k zastižení. „Česká pošta právě pro tyto případy představila novou webovou aplikaci Změna doručení online, která zákazníkům usnadní vyzvedávání zboží zakoupeného přes internet, ale i všech dalších balíků, které jim přijdou. Pro přihlášení do aplikace www.postaonline.cz vám stačí zadat podací číslo zásilky a kontaktní údaj, na který jste avízo obdrželi. Následně vám budou zobrazeny ty dispozice, které je v danou chvíli možné využít,“ radí Matyáš Vitík.

3. Myslete na to, že balík může přijít i po devatenácté hodině

Chcete si nechat balík poslat na poštu, ale nevyhovuje vám pracovní doba pobočky, odkud si jej máte převzít? Pak můžete zkusit moderní doručovací noviku tzv. večerního doručování, které funguje od 18 do 21 hodin. Musíte se o to ale postarat sami. Uděláte to jednoduše přes výše uvedenou aplikaci. Bude vás to sice něco stát, ale váš čas, který potřebujete na cestu na pobočku a zpět má také svou hodnotu nebo ne? Večerní doručení funguje na území všech krajských měst.

4. Zásilka z depa. Klidně ve dvě ráno!

Nemáte rádi omezování otevíracími dobami, protože jste spíše spontánní člověk, který neplánuje věci dopředu? Od 1. července funguje nonstop výdej uložených zásilek na vybraných osmi depech po celé České republice. Vyzvednout si odtud balík můžete v kteroukoli denní i noční hodinu, 24 hodin denně, 7 dní v týdnu. Pokud nejsou depa zrovna někde ve vaší blízkosti nebo dostupnosti, můžete si balíky vyzvednout ještě v dalších více než 60 depech, kde funguje osobní výdej od 8 do 20 hodin.

5. Nechte si poslat dárky třeba na chatu

Trávíte Vánoce na horách na chatě, nebo na chalupě a nechce se vám trmácet někam do civilizace jen proto, abyste si dárky včas vyzvedli? No problém. Zásilky může pošta odeslat kamkoli si jen budete přát. Co musíte udělat? Stačí si před odjezdem na své poště pomocí tiskopisu s názvem Žádost/opatření adresáta v souvislosti s dodáním poštovních zásilek a poukázaných peněžních částek požádat o změnu místa dodání, tedy dosílku. A vaše korespondence bude docházet na adresu, kterou si zvolíte. Dárky pro drahou polovičku budou doručené včas a vaše Vánoce proběhnou v klidu a v pohodě.

Závěrem připomínáme, že obecně platí, že čím dřív si dárky objednáte, tím lépe. Mnoho z nás už okusilo na vlastní kůži, jak moc se nevyplácí nechávat všechno na poslední chvíli.

Klidné Vánoce a spěšný lov dárků!

Autor: ED

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Dárky za 5 minut 12. Naše prima tipy pro pány!

Redakční tipy na vánoční dárky