5 nejbláznivějších aut světa

Když si kupujete nové auto, tak kromě všech technických parametrů je jedním z kritérií výběru také jeho vzhled. Na tyhle šílené kousky byste ale asi neměli. A možná byste je ani nechtěli…

Nejplošší fáro

Tenhle „Flatmobile“ se může pochlubit zápisem v Guinessově knize rekordů jako vůbec nejplošší auto světa. A kolik je vlastně jeho výška? V nejvyšším bodě činí 19 palců, tedy 48,26 centimetrů. Jeho tvůrce a konstruktérem je Perry Watkins, který ho nechal pohánět proudovým motorem s plynovou turbínou. Pohon je pouze na zadní nápravu a při plném výkonu hrozí i jeho „postavení na zadní“. Autor tvrdí, že veškeré použité součástky i samotný provoz po ulicích je plně legální.

Odnímatelný karavan

Christian Susana je autorem odnímatelného karavanu s názvem Colim. Není prý nic lepšího, než mít malé dvoumístné vozítko do křivolakých a úzkých uliček měst, ale zároveň i prostorné rodinné auto na dovolenou. Colim tak jistě nepatří mezi kandidáty na nejhezčí vozidlo, ale o titul nepraktičtější by se mohl s úspěchem ucházet.

Nejdelší limuzína

Tohle je fantazie pro všechny boháče a zhýralce. Pochlubit se tou absolutně nejdelší limuzínou, to určitě potěší nejen chlapa, který by si jí kompenzoval své malé a krátké přirození. Auto má délku 100 stop, což je 30,48 metru. Kára jede po celkem 26 pneumatikách, a „na palubě“ nechybí třeba vyhřívaná jacuzzi (vířivka), teráska na slunění a možnost rozložit pár postelí.

Auto jako pyramida

Hádanka se ptá, co je to: 3 629 kilogramů, dostanete se do něj deseticentem a vypadá jako egyptská pyramida? Odpověď zní Dream Car 123! Takhle šíleně totiž vypadá a vlastně se i jmenuje elektromobil, který si dal dohromady Greg Zanis. Tři a půl hodiny nabíjení mu pak stačí na jízdu v délce těžko uvěřitelných 280 kilometrů o maximální rychlosti až 64 km/h. A v noci mu jeho auto jako pyramida svítí v nepřehlédnutelných neonových barvách.

Největší monster truck

Bigfoot 5 je největší a nejtěžší monster truck na světě. Je postavený na základu pick-upu Ford F250 z roku 1996. Osmiválcový motor dává výkon přes sedm a půl litru. Při 4,73 metrech výšky a obřích pneumatikách z aljašského pozemního vlaku váží necelých 13 tun.

Autor: Zvonimír Bláha

Foto: oddee.com

Mohlo by vás zajímat:

Smělý nápad Applu.Chce vyrábět auta

Řízení auta mobilem. Realita!