Smělý nápad Applu. Chce vyrábět auta? Zjistili jsme perličky!

Počítač, mobil nebo tablet s nakousnutým jablkem patří k základní výbavě obdivovatele gigantu Apple. Jenže teď už to asi stačit nebude. Spekulací o tom, že kalifornská společnost chce vyrábět i auta, přibývá. Co je na nich pravdy? Zjistili jsme věci, které neprosákly.

Akciovka Apple Inc., tedy úspěšná americká společnost se sídlem ve městě Cupertino v Kalifornii, která je na světě již od roku 1976, je čím dál pokrokovější. Po známých produktech (počítače Mac, kapesní počítače a MP3 přehrávače iPod, chytré telefony iPhone, tablety iPad a v neposlední řadě i hodinky Apple Watch, o nichž si myslíme svoje), to vypadá, že se firma chce soustředit na auta. Kde se tahle informace vzala?

Jablko na kolech

Zpráva z mezinárodního deníku Wall Street Journal jasně vypovídá o tom, že Doug Betts, bývalý šéf kvality koncernu Fiat-Chrysler, se nechal najmout pro jistou, blíže nespecifikovanou operaci. Stejně jako další manažeři z automobilového průmyslu.

Že by se mohlo jednat o projekt auta s nakousnutým jablkem, dokazují i výpovědi svědků, kteří tvrdí, že již v únoru viděli na kalifornských silnicích auta s namontovanými kamerami – pronajatá právě Applem. Logicky se tak spustila lavina spekulací.

Tajná operace agenta WC

Agentura Reuters a právě výše zmíněný plátek se shodují v informaci, že několik desítek zaměstnanců pracuje na minivanu s kódovým označením „Project Titan“. Úlet nebo naprosto megalomanská vize? Spíš to druhé, neboť právě auta jsou považována za oblast, která v posledních letech zaznamenává modernizaci a čím dál více podléhá technologickým inovacím. Co na to lidi z Applu?

Nikdo z vedoucích pracovníků zatím informaci oficiálně nepotvrdil a firma si stojí za tím, že se zajímá pouze o software pro automobily, který nese označení Apple CarPlay. Jak funguje v praxi, je patrné z videa. Jeho hlavním motivem je chytřejší, bezpečnější a zábavnější způsob používání iPhonu v autě.

Co jsme vyšpehovali…

Jestli si právě v tuhle chvíli říkáte, že teď už je všechno jasné, třeba máte pravdu. (Zjistili jsme podle nejmenovaného zdroje, že se již jedná se značkou BMW, která úspěšně vyrábí moderní elektromobily a razí v tomto směru průkopnickou vlnu.) Nebo taky ne. Spojitost s jistým průzkumem zní přesto trochu podezřele. Jak to?

Jistou anketu zpracovali borci od Nielsenu, což je světová vedoucí společnost v oblasti informací a měření toho, na co se lidé dívají, co poslouchají a co kupují.

Právě ta na základě dat získaných od respondentů uvedla, že 47 procent majitelů iPhonů by nemělo zájem o „jablíčkové auto“, tedy Apple Car, nicméně 32 procent respondentů tvrdilo, že by bylo fajn, kdyby taková možnost existovala. 11 procent lidí z tohoto nápadu doslova skákalo do nebe. A co vy? Máte to podobně?

„Pořád jenom auťák“

„Třeba mě by se to i líbilo. Mám počítač i telefon, tak proč si nevozit zadek ve stejné značce?“ krčí rameny čtenář Karel, podle jehož domněnky bude případná kára silně finančně nadhodnocená.

„Pro normální lidi to asi nebude. Ale už jen ta myšlenka je zajímavá. Jsem docela zvědavý, co hoši z Applu vymyslí,“ říká s tím, že si pár týdnů počká. Tak uvidíme, jestli další tisková konference potvrdí či vyvrátí spekulace, kterých je již teď hromada.

Víte, že…

…společnost momentálně zaměstnává 80 300 zaměstnanců na plný úvazek. A zisky? Podle výroční zprávy z loňského roku třeba pouhá služba iTunes vygenerovala 10,2 miliardy dolarů čistého, což je o 0,9 miliardy dolarů víc než rok předchozí. Možná i proto firma za poslední rok otevřela 21 nových obchodů. Socky…

Ukázky konceptů Apple car

A jak to vidíte vy? Koupili byste si auto s jablkem?

Autor: Daniel

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Apple hodinky. Drahá sranda s malou výdrží

Uživatelé androidu se dívají na porno víc než lidi s applem