Ztracený Mustang z filmu Bullitův případ znovu objeven! Můžete ho vidět na Festivalu rychlosti v Goodwoodu. Jaký měl vlastně osud?

Ford Mustang z roku 1968, kterým jezdí Steve McQueen ve filmu Bullitův případ, byl nalezen a odhalen veřejnosti! Jedná se o skutečný originál, který si ve snímku zahrál. Můžete ho vidět spolu s novým modelem Ford Mustang Bullit v červenci na Goodwoodu.

Pokud máte ale zájem o pořádné retro a chcete se pyšnit kouskem z roku 1968, můžete ho mít také, například zde. Není to sice ten, ve kterém jezdil Steve McQueen, ale je naprosto v TOP stavu. Budou to dobře investované 3 miliony Korun.

Známý krimi snímek z roku 1968 Bullitův případ se zapsal do povědomí díky automobilové honičce v ulicích San Franciska. Hlavní hrdina, kterého ztvárnil Steve McQueen, tu pronásleduje padouchy v lahvově zeleném Fordu Mustang GT Fastback. Gauneři řídí také slavný muscle car, 1986 Dodge Charger R/T s motorem HEMI. Mnozí fanoušci filmu považují scénu pronásledování za nejlepší filmovou honičku vůbec.

Návrat ztraceného syna

Při natáčení snímku byly použity dva identické vozy Ford Mustang v provedení Fastback z roku 1968, oba se 6,4 litrovým osmiválcem o výkonu 324 koní. Po natáčení byl jeden vůz společností Warner Bros. prodán, a druhý byl odstaven rovnou na vrakoviště, protože byl poničený při kaskadérských scénách. Dnes už jsou oba vozy znovu nalezeny. Ten kaskadérský se zčistajasna objevil minulý rok v Kalifornii, zatímco druhý celá léta odpočíval v garáži. V roce 2014 ho po svém otci zdědil Sean Kiernan, a ten ho zapůjčil Fordu u příležitosti detroitského autosalonu. Hrdý majitel doprovází vůz letos i do Goodwoodu.

1968 Ford Mustang v provedení Fastback ve snímku Bullitův případ

Goodwood: Sen automobilových fanoušků

Festival rychlosti v Goodwoodu je každoroční závod do vrchu, který se koná v Sussexu ve Spojeném království. Akce je ale spíše přehlídkou závodních a sportovních vozů současnosti i historie a automobilky zde propagují svojí značku. První ročník se konal v roce 1993, takže letošní festival slaví jubilejní 25. narozeniny a bude probíhat od 12. do 15. července 2018.

K vidění zde budou vozy jako zbrusu nové Ferrari 488 Pista, čtyřdvéřové kupé Mercedes-AMG GT-63 S, nebo historický kousek, legendární Aston Martin DB5, tedy ten, ve které se opakovaně proháněl James Bond.

Zbrusu nový Ford Mustang Bullit

Spolu s originálním vozem z Bullitova případu Ford zároveň přiveze jeho novou verzi. Nový Ford Mustang Bullit byl už světu představen na autosalonech v Detroitu i Ženevě, a Ford ho uvádí symbolicky jako oslavu 50. výročí od vzniku filmu. Nový Bullit dostal přirozeně typickou tmavozelenou barvu, která se jmenuje Dark Highland. Jiný Mustang v ní nedostanete. Dostupný bude ale na přání ve tmavém provedení Shadow Black. Pod kapotou má osmiválec o obsahu 5.0 litru, který se dočkal posílení a jeho výkon bude 481 koní a točivý moment 569 Nm. Samozřejmostí jsou i pakety GT Premium a Performance Pack, které jsou součástí a jinak se za ně připlácí. Mustang Bullit se také může chlubit otevřeným filtrem sání s přívodem vzduchu, převzatým z ostré verze Shelby GT350.

Retro a žádné serepetičky navíc!

Typický je pro Mustang ve verzi Bullit jeho jednoduchý a čistý design, zbavený všech pruhů, emblémů a spoilerů, ale i tradičního loga Mustangu. Odkazem na film je i retro vzhled manuální řadící páky, na jejímž konci je typická bílá koule. Našinci mohou být nadšeni, protože vůz se bude oficiálně prodávat i v Evropě, a to od srpna. Standartní verze s motorem V8 stojí 1 285 000 korun, Bullit by měl podle odhadů stát o 150 tisíc víc. Ford Mustang je nejprodávanějším sportovním vozem vůbec, takže pokud chcete něco trochu jiného a přidáte nějakou tu korunu navíc, nový Bullit může být váš. Pokud máte ale zájem o pořádné retro a chcete se pyšnit kouskem z roku 1968, můžete ho mít také, jen se musíte poohlédnout po internetu.

Nový Mustang Bullit vypadá skutečně bestiálně, ale to pravé kouzlo jako ročník 1968 prostě nemá

Pocta filmu se vrací opakovaně

Ford nevydává automobil v této speciální verzi jako novinku. Poprvé se objevil, když byla aktuálně v prodejích pátá generace vozu (2005-2014), kdy se konečně navrátil retro design, který pomohl oživit ikonu Mustang. Na obrázku dole je první Ford Mustang Bullit, který dorazil v roce 2008. Inspiraci vozy ze 60. let nezapře.

První Ford Mustang Bullit z roku 2008

Autor: Eduard Havel

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Redakční autotest Ford Mustang: kdy je čtyřválec lepší než osmiválec?

Náš autotest: Mustang Convertible. Jízdááááá!