Dieta nejen pro ženy, ale taky pro muže

Ze statistik vyplývá, že potíže s nadváhou či obezitou má větší polovina české mužské populace. Nejsme přece ale čísla, jsme konkrétní lidé s individuálními potřebami. Podívejte se na dietní postup, který je vhodný nejen pro ženy, ale také pro muže.

dieta

Dvojnásobný počet obézních

Zatímco v případě žen se často ve statistikách uvádí, že jich má více než 30 % populace nadváhu a necelých 20 % je možné označit jako obézní, u mužů jsou tato čísla mnohem více alarmující. Během posledních 25 let se totiž počet obézních mužů zdvojnásobil. Momentálně se ve statistikách objevují skutečně znepokojivá čísla, ze kterých se dočteme, že nadváhou či obezitou trpí téměř 70 % českých mužů. Možná i vy se nacházíte v situaci, kterou si přejete změnit. Chtete se ve svém těle cítit mnohem lépe?

Příjemný život

S přibývajícími kily nás totiž nejvíce trápí ztráta společenské prestiže a sebevědomí. Zatímco dříve jsme se cítili komfortně, dnes se vlivem zvyšování hmotnosti necítíme již tak obratní a navíc musíme absolvovat potupné nakupování oblečení větších velikostí. S přibývajícími kily stále více tušíme, že nám hrozí také nepříjemné zdravotní problémy. Ze stresu z těchto faktorů se opět ještě více uchylujeme k další konzumaci nezdravých potravin. Přitom se to stále může změnit. Není toho třeba udělat mnoho. Jak začít?

dieta
Počty obezitních lidí stále přibývají! Zdroj foto: Canva.com

První krok pro každého

Jako první je dobré, když se rozhodnete, že s tím něco chcete dělat. Rozhodně se přitom vyhněte „zázračným“ dietám, které nabízejí velký úbytek váhy za krátký čas. Takto byste mohli svému organismu jen uškodit. Místo toho se zaměřte na dietu, která vám pomůže nejen zhubnout, ale také správně nastavit fungování vašeho organismu. Low carb je dieta, která funguje u žen i  mužů. Jedná se o zdravý začátek vašeho snažení. Tato dieta funguje pro každého zdravého člověka s nadváhou.

Hubnete přirozeně

Nejprve tedy za pomoci diety snižujete obsah sacharidů, které jsou ve vaší stravě. Díky tomu se vaše tělo dostane do stavu, ve kterém si jako zdroj své energie přirozeně vybere místo přijímaných sacharidů své vlastní tuky. Tělo tak zcela přirozeným způsobem začne samo zpracovávat svou uloženou energii – a vám se podaří odstranit tukové polštářky, se kterými jste si nevěděli rady. Žádné drastické diety, pouze protein a práce s přirozenou vlastností těla.

Pokud nemáte čas vařit, ale ochota hubnout a nebo uržovat svůj zdravý životní styl roste, zkuste krabičkovou dietu. Tu vám budou vozit podle potřeby a nebudete se muset starat, co si večer na druhý den ukuchtit.

Druhý krok aplikujte pomalu

Jako další krok se samozřejmě musí objevit tématika pohybu. Pokud patříte mezi zdravou populaci, můžete začít s pomalým pravidelným pohybem, který vám do života přinese radost. Domácí cvičení vhodné pro muže i ženy vždy provádějte ze začátku pouze čtvrt hodiny denně a snažte se každý den o velmi malý pokrok. Rozhodně se nedoporučuje se přemotivovat a cvičit silou. Tímto byste se dostali druhý den do stavu, kdy vás bude vše bolet, a kdy ztratíte chuť do dalšího cvičení. Vždy proto cvičte pomalu.

dieta
Zdroj foto: Canva.com

Role psychiky

Když hubnete, ve vašem těle probíhají chemické procesy, na které jste dříve nebyli zvyklí. Zatímco se vám daří pomalu měnit tvar svého těla, dopřejte také dostatek péče své duši. Pravidelně se vydávejte na blízká místa, kde je vám příjemně. Nabírejte sílu z přírody nebo svých koníčků, obklopte se stejně smýšlejícími lidmi a nebojte se říci ne lidem, kteří vás táhnou ke dnu. Vydali jste se na cestu, kterou si pro sebe přejete. Každý den si udělejte malou radost, se kterou svou snahu odměníte.

Aby byl dietní postup u žen i mužů správný a jeho efekt byl trvalý, pracujte na malých krůčcích, které vás dovedouk dalším úspěchům. Veďte si záznamy o svém pokroku. Najednou zjistíte, že máte každý den malý důvod k radosti. Dokázali jste to!