Zdanit se dá dneska snad úplně všechno! Internet, vzduch i nakradený majetek. Nevěříte? Přesvědčíme vás o opaku. Tohle je realita!

Daně jsou nutné zlo, stát odněkud finance na vlastní provoz získávat musí. Ale když se to přežene? Podívejte se, na jaké kuriózní daně můžete ve světě narazit. I u nás se člověk někdy nestačí divit, co si páni politici ještě nevymyslí.

Kde musíte danit to, co jste si poctivě nakradli? A kolik odvádí jasnovidci?

Kolik denně utratíte na Facebooku? Že ani halíř, protože je zdarma? Jistě, nežijeme v Ugandě. Tam jsou totiž sociální sítě od letošního června zpoplatněny sumou 200 šilinků za každé přihlášení nebo den provozu. I když to v přepočtu na českou měnu je jen jedna koruna za den, lidé nejsou z této státem zavedené novinky zrovna nadšení. Hovoří o omezování svobody projevu a nedemokratických postojích prezidenta Museveniho.

Facebook je plný pomluv!

Není to ostatně poprvé, co si zdejší vůdce zařídil „ticho a klid na sítích“. Naposled v roce 2016, kdy na celý týden omezil provoz všech sociálních médií. Zrovna totiž byly volby, a vadilo mu „šíření různých pomluv a lží“. Pokud se tedy chystáte na dovolenou Kampaly, myslete na to: každý Whatsapp, Facebook, nebo Twitter vás přijde na korunu.

Za blog si v Africe připlatíte

Chvályhodná snaha zvýšit úroveň textů publikovaných na internetu, nebo jen kampaň zaměřená proti svobodě projevu? Tanzanský úřad pro správu komunikací (TCRA) se pochopitelně zaštiťuje první zmíněnou variantou. Výsledek je ale stejně rozpačitý. Pokud si v Tanzanii chcete na internetu vést blog nebo vlog, musíte se nejprve registrovat TCRA, a zaplatit roční paušál ve výši 440 dolarů. Což je v zemi, kde se roční HPD na jednotlivce počítá na necelé tři stovky dolarů, docela palba.

Neregistrovaný pisálek? Rok za katrem

Asi nepřekvapí, že se tu počet blogů o správném výběru kosmetiky, chovu křečíků nebo pubertálních deníčků o Justinovi Bieberovi a ponících limitně blíží nule. Obcházet tohle nařízení se ale nevyplácí. Za porušení vás může čekat pokuta pěti milionů tanzanských šilinků, tedy asi 2500 dolarů. Nebo dvanáct měsíců vězení. Případně obojí současně. Vedení blogu si tak mohou v této zemi dovolit vlastně jen oficiální a státem placené instituce, které možná píší gramaticky správně, ale určitě ne nějak kriticky.

I vzduch má svou cenu

V seznamu podivných poplatků rozhodně nemůže chybět Venezuela, byť je tu „daň z čistého vzduchu“ vztažena pouze na jedinou lokalitu v celé zemi. Tou je mezinárodní letiště Maiquetia v Caracasu. Tahle instituce totiž před časem musela pořídit kompletně nový systém vzduchotechniky, a přitom měla dost hluboko do kapsy.  Daň ze vzduchu se tu tedy stala součástí letištního poplatku, a je naceněna na 127 bolívarů. Tedy asi dvacet dolarů.

Kletby na paragon a platby ve slepicích

Rumunské čarodějnice a jasnovidkyně se už sedm let nemohou smířit s daní, kterou zdejší stát uvalil na jejich netradiční povolání. Není se čemu divit, při dnešních cenách svíček, křišťálových koulí a tarotových karet se každý pětník počítá. Muži a ženy provozující „čarodějná“ řemesla teď musí odvádět 16 % svých čistých příjmů. Jak to ale probíhá, když je poplatek za věštění z ruky vyrovnán v živých slepicích, zákon nespecifikuje.

Platit za jasnozřivost? Vědět to dřív…

Názory na tuto magickou daň rozdělují rumunskou společnost. Někdo v ní vidí jasný důkaz totálního ekonomického úpadku a celonárodní bídy, případně návrat k tmářství středověku. Najdou se i tací, kteří daň chápou jako oficiální uznání a zrovnoprávnění čarodějné praxe s jinými profesemi. A když vás bude stát popotahovat za to, že platíte málo? Vždycky můžete nenechavé úředníky z finančního odboru zdarma proklít.

Daň ze zločinu? Finanční úřad chce vědět o všem

Americká vládní agentura IRS (Internal Revenue Service), tedy Finanční úřad, je ve Státech obávanější než CIA a FBI dohromady. Nejsou to totiž obyčejní cifšpióni: jdou opravdu tvrdě po všech nedaněných příjmech, a za porušení jejich pravidel můžete jít bručet stejně dobře, jako za vraždu nebo únos letadla. Čistě technicky nevyšetřují, odkud vaše špinavé peníze pochází, pokud tedy vše řádně papírově sedí.

To jestli rozdáváte nebo přijímáte úplatky, pře-prodáváte zboží z vyloupeného klenotnictví nebo spíte na matraci plné nakradených peněz je začne zajímat teprve tehdy, když příjmy z nelegální činnosti přestanete zahrnovat do svého daňového přiznání. Nemusíte v něm uvádět, odkud peníze pochází, ale do kolonky „Jiné příjmy“ je zahrnout musíte. A když ne? Vzpomeňte si na gangstera Al Capona. Nedokázali mu dvaadvacet vražd, pašování lihu ani desítky atentátů. Ale dostali ho na daních.

Autor: Radomír Dohnal

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Jak funguje lidská paměť. Můžeme se na ni spolehnout? Je její kapacita neomezená?

Existuje souvislost s masovými vraždami a terorismem? Ano! Za tím vším stojí ženy!