Zbytkový alkohol: Jak zjistit, že už můžete řídit? Který alkohol je nejhorší a jak urychlit odbourávání? Proč jsou na tom ženy hůř?

Jen za první pololetí loňského roku se podle statistiky nehodovosti stalo v Česku 1 863 dopravních nehod pod vlivem alkoholu. Ačkoliv se to z celkového počtu 49 608 dopravních nehod může zdát jako zanedbatelné číslo, usmrceno při nich bylo 10 osob. Navíc tyto statistiky zahrnují pouze případy, které vyšetřovala Policie České republiky. Alkohol je tedy problémem českých řidičů, ne že ne. Jak s tím bojovat? Jak zjistit, zda můžete vyrazit na silnici, když jste popíjeli včera večer?

zbytkovy alkohol za volantem

Každé tělo funguje jinak. Na čem záleží?

Předně je třeba říci, že na lidský organismus působí alkohol vždy do jisté míry individuálně. Na čem záleží? Záleží na tělesné váze jedince a jeho zdravotním i psychickém stavu. Intenzita působení alkoholu je přímo úměrná jeho druhu a požitému množství. Účinky jsou ale dost podobné. I minimální množství alkoholu prokazatelně ovlivňuje fyzický i psychický stav každého z nás. Zpomalují se reakce, je narušeno rozhodování a úsudek, zhoršuje se koordinace pohybů. A to, i když si to sami neuvědomujeme.

Záleží i na pohlaví

Naše ženské protějšky jsou bohužel opět v nevýhodě. Ženám se odbourá za hodinu 0,085 gramu a mužům 0,1 gramu alkoholu na jeden kilogram hmotnosti. V přepočtu na promile je to asi 0,1 promile za hodinu. Ještě jeden příklad. Když si 80kilový chlap dá naráz dva litry piva dvanáctky, asi během hodiny dosáhne maximální hladiny alkoholu. Na odbourání pak budete potřebovat i deset hodinŽeny a mladí lidé mnohem déle.

Pivo se vstřebává déle než víno

A jsou tu i další faktory: počet drinků a druh alkoholu. Podle odborníků se víno a destiláty vstřebávají v průměru o 30 minut rychleji než pivo. Tomu trvá vstřebávání od hodiny, jestliže jej pijete tzv. na lačno.  Téměř dvě hodiny jej vstřebáváte, pokud máte žaludek plný. Další příklady: půllitr dvanáctistupňového piva odbouráte v průměru za tři hodiny, dvě deci vína za čtyři a deci čtyřicetiprocentního destilátu za pět hodin. Kolik budete mít zbytkového alkoholu, záleží i na tom, jak rychle jste alkohol vypili a v jakém čase. Dokonce o tom rozhoduje i to, jakou náladu jste u toho měli a jestli jste v plné síle nebo se o vás pokouší nějaká nemoc nebo berete léky.

Jak je to s odbouráváním alkoholu u žen a mužů v závislosti na typu alkoholu a množství. Viz. tabulka

Česká legislativa a bodový systém

Z výše uvedených důvodů není česká legislativa k alkoholu za volantem tolerantní v jakémkoliv množství. Od roku 2010 se za tímto účelem provádějí dechové zkoušky při každé silniční kontrole. Pokud jako řidič nadýcháte méně než 0,5 promile, jedná se o přestupek, který je trestán pokutou do 20 000 Kč a odebráním až 7 bodů z bodového systému. Nadýcháte-li více než 0,5 promile, budete automaticky vyzváni k odběrům krve, které přítomnost alkoholu potvrdí nebo vyvrátí. Pokud vám je prokázána více než 1 promile alkoholu, s řidičským průkazem se rozlučte až na 2 roky a připravte si až 50 000 Kč. Nulová tolerance alkoholu za volantem je uplatňována kromě Česka také v dalších evropských zemích, jako jsou Slovensko, Chorvatsko, Rusko, Rumunsko, Ukrajina, Estonsko nebo Maďarsko.

Proč a jak se měří alkohol z dechu?

Alkohol v dechu je ten, který člověk vydechne. Měří se v jednotkách hmotnosti alkoholu na objemovou jednotku vydechovaného vzduchu a výsledky se většinou uvádějí v miligramech na litr. Tato hodnota představuje přibližně polovinu promile. Pokud si tedy dáte jedno klasické pivko, dvě deci vína nebo půl deci tvrdého alkoholu, nafoukáte přibližně 0,15 miligramu na litr, což je asi 0,3 promile.

Jak si spočítat, kolik máte ještě promile

Hladina alkoholu klesá v krvi o 0,2 promile za hodinu. Známe to všichni. Jdeme se po mejdanu vyspat a ráno máme hrdinský pocit, že jsme čistí jako lilie. Ale tak to není. Tělo se s alkoholem zkrátka vypořádává pomaleji, než se může zdát.  Právě na zbytkový alkohol se v našich končinách dost zapomíná. Stejné jsou i příznaky kocoviny: únava, bolest hlavy a nevolnost. I ty jsou příčnou nehod. 

zbytkový alkohol

Zdroj: 123RF.com

Méně spolehlivým způsobem, lež možností, jak alespoň rámcově zjistit, jak na tom jste po ránu, je využití nejrůznějších elektronických kalkulaček nebo mobilních aplikací, které jsou k dispozici na internetu. Je třeba počítat s tím, že v drtivé většině případů však nezohledňují velké množství důležitých faktorů a výsledek proto nemusí odrážet realitu. Poslouží vám k hrubé orientaci. Daleko lepší je samozřejmě využití alkohol testerů, které jsou již v dnešní době dostupné takřka každému. I testery dostupné na pumpách nebývají úplně stoprocentní.

Jak se rychle zbavit zbytkového alkoholu

Po prohýřené noci vám spánek, mastná klobása, silná káva ani studená sprcha vaše vyčištění od alkoholu neurychlí. Mezi řidiči koluje také mylná představa, že je dobré se před pitím dobře najíst. To vám ale pomůže pouze v tom, že promile alkoholu v krvi vám bude stoupat pomaleji. „Po opici“ se ale vydatná snídaně určitě vyplatí, protože vám pomůže navázat zbytky alkoholu v krvi. Co dalšího si dopřát, když chcete brzy vyrazit? Podle výživových poradců zbavování se zbytkového alkoholu můžete urychlit jednak dostatečný přísun čisté vody, vitaminu C a také káva. Pomoci mohou také minerální vody s vysokým obsahem hořčíku nebo konzumace potravin jako jsou kyselé okurky, zavináče nebo utopenci. Tělu prospívají zejména jídla s vyšším obsahem soli. 

Drinky a prášky na odbourání. Fungují?

Na trhu se objevují také různé přípravky slibující rychlejší odbourávání alkoholu přímo v játrech. Jsou účinné, zmírňují účinky alkoholu, ale pozor, samotný alkohol vám z krve neodsají. Rozhodně ani ten nejlepší speciální drink nezabrání intoxikaci při nadměrnému užití alkoholu. Dokáže jen pomoci k jeho efektivnějšímu zpracování organismem. I po vypití podobného nápoje je dobré změřit si výsledek alkoholtestrem.

Test alkohol testerů si pro vás připravil portál Testado.cz.

Hlavně nesportujte a nepoťte se!

Mezi námi muži také často zaznívá rada: alkohol je třeba vypotit. To ale rozhodně nedělejte. Žádný sport ani pocení, natož nějaká fyzická aktivita nebo pobyt v sauně. Proč? Důvod je prostý! Alkohol váže vodu, a proto může nastat dehydratace. Organismus musíte naprosto logicky opět zavodnit a především mu dodat minerály, které se z něj během pití vyplavily. Zbytkový alkohol naprosto nejrychleji zředíte čistou vodou. Klidně si do ní přidejte citronovou š’távu. Stejnou službu vám udělá i neslazená minerálka nebo bylinkový čaj ochucený medem na doplnění krevního cukru.

V každém případě bude pro všechny nejlepší, když se z party dopravíte autobusem, taxíkem nebo požádáte o odvoz někoho známého.

Usednout za volant bez alkoholu v krvi je základní předpoklad bezpečnosti jízdy. Existuje ale i řada dalších způsobů, jak svým chováním bezpečnost v autě zvýšit. Přečtěte si více v tomto článku: https://dalnicniznamka.info/bezpecnost-na-cestach/