Závody ve vesmírné turistice: kdo dostane do kosmu prvního turistu? Proč a kdy vyrazí na Měsíc speciální umělecká posádka?

Elon Musk a jeho společnost Space X oznámili, že vyšlou za pět let prvního turistu na cestu kolem Měsíce. Jde o poslední z řady velkých plánů, které má nejen Space X, ale i všichni jeho konkurenti. Ti se snaží vypustit vesmírného turistu alespoň na oběžnou dráhu. Jak to všechno dopadne?

vesmírná turistika

Kolem měsíce má letět japonský milionář a milovník umění Jusaku Maezawa. Jeho vesmírný výlet by měl startovat v roce 2023. Uskutečnit by se měl na největší raketě společnosti Space X BFR (Big Falcon Rocket). Tu ovšem zatím Space X ani nepostavilo, takže je před Muskovým týmem ještě pořádný kus práce. Přesto už Maezawa nejen zaplatil za lístek, ale dokonce oznámil velmi zajímavou věc. Chce sebou na Měsíc vzít osmičlennou posádku složenou ze samých umělců. Na palubě tak s ním budou režisér, malíř, tanečník, spisovatel, hudebník, módní návrhář, sochař, fotograf a architekt. Maezawa se domnívá, že právě umělecký pohled na expedici i Měsíc samotný bude mimořádně zajímavý. Jde každopádně o naprostou novinku, doposud létali do vesmíru jen vědci, vojáci a technici. Umělecká posádka, to tu ještě nebylo.

Musk míří k Marsu

Elon Musk je technologicky velmi daleko, a chce s raketou BFR kolonizovat Mars. Fascinující přistávací manévry dvou motorů současně se zapsaly do historie. Byla to fantastická podívaná jako z nějakého sci-fi filmu. Musk nechce být běžným převozníkem turistů, kterým bude jen ukazovat Zemi z oběžné dráhy. Tady už mají své projekty jiní. Chce na Mars, k Měsíci a dál.

S Bransonem na skok na oběžnou dráhu

Naopak Richard Branson a jeho Virgin Galactics tak vysoko nemíří. Chtějí dělat hlavně turistický byznys a tomu je uzpůsoben i jejich plán a jejich rakety. Raketa SpaceShip Two ovšem také není zdaleka dostavěna, o nějakých testech se ještě ani nemluví, přesto už Branson prodal 700 lístků na její palubu. Jestli něco Branson umí, tak je to marketing. Místo rakety má ale k dispozici WhiteKnight 2, což je cosi jako vesmírné letadlo schopné „skoku“ do vesmíru. Stroj prochází zkouškami, má dva stálé zkušené piloty a příští rok by se podle vyjádření Virgin Galactics mělo letět poprvé i s turisty na palubě. Ti sice stráví ve vesmíru jen několik hodin, ale i to bude jistě nezapomenutelný zážitek. Navíc to nebude tak šíleně drahé, jako let kolem Měsíce.

Kdo má raketu hotovou?

Ve hře je ale ještě třetí významný hráč, kterým je Jeff Bezos, král Amazonu, a také majitel firmy Blue Origin. I Bezos se zaměřuje spíše na vesmírnou turistiku a smělé plány o kolonizaci vesmíru přenechává Muskovi. Jeho plavidlo Space Shepard je na rozdíl od všech konkurentů hotové a absolvovalo už devět úspěšných zkušebních letů. Bezos přesto ještě lístky na jeho palubu prodávat nezačal, mělo by se tak stát nejspíše příští rok. I Blue Origin má raketu, která je opakovaně použitelná a je schopná bezpečně dostat na Zem nejen přistávací modul, ale i motor.

Závody o vypuštění prvního vesmírného turisty jsou tedy v plném proudu. Všechny tři společnosti mají za sebou nezpochybnitelné technologické úspěchy a došly velmi daleko. Jestli bude první Branson, Bezos nebo všem vypálí nějakým novým kouzlem rybník Musk, to se uvidí nejspíš už příští rok.

Autor: Snaut

Nejsme ve vesmíru sami! Tohle vás přesvědčí!

Historie vesmírného záchodu. Jak to dělají kosmonauti?