Zařezáváte jako motorová pila? Jak zajistit, aby se sousedé konečně vyspali? Je několik možností, jak se chrápání zbavit!

Málokteré zvuky, které vyluzuje lidské tělo, jsou tak otravné, že vedou k nespavosti, partnerským hádkám a mohou dokonce skončit u rozvodového soudu. Chrápání je zkrátka otravné!

Chrápání je otravné!

Definice chrápání

Chrápání jsou vlastně zvukové vibrace, které vznikají během spánku. Dýchací cesty se v průběhu noční relaxace zužují, neboť svaly v krku jsou uvolněnější. Vzduch se tak při dýchání pohybuje rychleji a zároveň více naráží na měkké tkáně, které částečně blokují průchod vzduchu hrdlem. Chrápání sice není vlastní pouze lidem, protože chrápou i další savci, přesto jsou jeho příčiny u člověka rozmanitější. Dobrou zprávou je, že většinu můžeme ovlivnit. Pokud vás tedy sužují zúžené dýchací cesty, nemusíte ještě házet pyžamo do žita.

Jaké jsou příčiny toho, proč chrápeme?

Chrápání může mít různou podobu. Rozptyl je přitom od nevinných a mnohdy legračních zvuků až po tzv. čisté chrápání, které je rovnoměrné a při hodnocení nepříjemnosti bychom mu dali 11 bodů z 10. Spát vedle někoho, kdo zařezává jako pila, skutečně není nic příjemného a už je možná lepší usínat při ilegální techno party za domem. Rovněž příčiny chrápání mohou být různé. Ptáte se jaké?

  • Pohlaví. Ženy to s muži nemají lehké, a to často v posteli. Chrápání údajně postihuje až čtvrtinu chlapů, zatímco dámy si „dovolí“ chrápat jen v 15 % případů. Čím to je? Jedním z důvodů je skutečnost, že si pánové více dopřávají.
  • Nadměrná hmotnost. Stojíte-li vedle obézního člověka, možná zaslechnete, jak těžce dýchá. Není tedy divu, že mají plnoštíhlí lidé větší tendenci k chrápání. Tuk se jim totiž usazuje i v oblasti krku a zamezuje normálnímu proudění vzduchu.
  • Dáte-li si před spaním lahvinku, neděláte dobře. Alkohol sice uvolňuje nervový systém, takže se po něm často cítíme lépe, jenže ve spánku se také uvolní tkáň a svaly okolo hrdla a výsledkem je motorová pila s několika promile.
  • Kouření. Jaké „překvapení“, kouř z cigaret dráždí. Způsobuje totiž otékání měkkých tkání a má i další negativní důsledky, které souvisí s chrápáním. Vytáhnete-li tedy krabičku denně, dbejte na to, abyste alespoň nekouřili těsně před spaním.
  • Nesprávná poloha. Na chrápání může mít „pozitivní vliv“ i to, v jaké poloze spíte. Vzduch může nejlépe proudit dýchacími cestami, ležíte-li na boku. Naopak spaní na zádech je v tomto ohledu nejhorší variantou.
  • Zdravotní potíže. Pokud máte astma, alergii nebo katar, existuje větší riziko, že budete v noci chrápat. Negativně ovšem nemusí působit pouze tyto potíže, ale rovněž tzv. spánková apnoe, kdy dochází k nekontrolovanému zadržení dechu.
  • Fyziologické problémy. S chrápáním se často „perou“ i jedinci, kteří mají malou horní nebo dolní čelist, případně disponují anomáliemi v oblasti krku a nosu.
  • Stáří. Nikdo nemládne a s přibývajícím věkem mj. dochází k uvolňování krčních svalů. Pokud se tedy při návštěvě prarodičů pořádně nevyspíte, nemějte jim to za zlé.

Jak se chrápání zbavit jednou provždy?

Chrápání může mít na náš život skutečně negativní vliv. Nejenže totiž hůře spí samotný chrápající jedinec, což vede únavě, podráždění a nervozitě, ale také ti, kteří s ním sdílí lože. Chrápání dokonce může vést v některých případech k potížím ve vztazích a v krajních situacích končí rozchodem i rozvodem. Ostatně, pokud se několik měsíců pořádně nevyspíte, láska bude zřejmě pryč, i když jinak může být vztah naplněný každodenní romantikou.

Jestliže se na vás partnerka nebo manželka každé ráno tváří jako úřednice u rozvodového soudu, možná je nejvyšší čas, abyste se svým chrápáním něco udělali. Mnoho chlapů to sice nebude číst rádo, ale pomoci může zdravější životní styl. Ostatně, omezit pití a kouření a zlepšit stravu jsou změny, které jsou vhodné chrápání nechrápání a na vztah to může mít dvojnásobně pozitivní efekt.

Měli bychom upozornit, že výše zmíněná spánková apnoe je nebezpečný chorobný stav, jehož důsledky mohou být závažné. Pokud tedy válku s chrápáním i po výše uvedených změnách prohráváte, existují i další možnosti, jak si připsat příští bitvu na svou stranu. Určitě doporučujeme navštívit odborníka, tedy pokud vůbec dokážete vyslovit jeho název – otorinolaryngolog. Po vyšetření může být sice krajním řešením chirurgická operace, ale co se dá dělat.

Ne každému se ale samozřejmě chce pod „kudlu“, takže můžete vyzkoušet i další kroky. Pomoci může zvlhčený vzduch v ložnici a pravidelný pitný režim. Můžete také kupříkladu zkusit změnit polohu, tedy spát na boku a s více podloženou hlavou, což uvolňuje dýchací cesty. Pokud se vám ležet ve vhodné poloze nedaří, na internetu naleznete některé zvláštní rady, které by měly pomoci. Jedna z nich např. říká, že byste měli na zadní stranu pyžama zašít tenisový míček. Tak zabráníte, že se budete ve spánku přetáčet na záda.

Autor: Petr81

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

15 výrobků, které posunou váš spánek na vyšší úroveň

Jak světlo a tma ovlivňují naše zdraví? Budete se divit!