Zápach v interiéru vozu. Co dělat, když “stromeček” nepomůže? Jak odstranit kouř z cigaret a jak si poradit s dalšími pachy?

Ráno usednete do auta, ale už to není ta vůně nového vozu, která vás okouzlila při koupi. Místo toho cítíte něco, co vás nakopává. Jak se zápachu zbavit? Poradíme vám různé fígle na nejrůznější zápachy, aby auto bylo zase jako nové a hlavně voňavé.

zapach v aute

Vlastně je těžké říct, kdy je to horší, jestli v zimě, nebo v létě. V zimě se do auta dostávají různé nečistoty, v létě zase vysoké teploty udělají nesnesitelný puch i ze zapomenuté svačiny. Jak se ale pachu zbavit?

Pach z bot

Klasika. Sedáte do vozu, když máte na botách sníh? Co se asi stane dál? V autě máte teplo, sníh se rozpustí. Pokud máte gumové koberečky, je to ještě dobré, vodu z rozpuštěného sněhu vylijete, ale pokud máte hadrové koberečky, voda se vsákne, zatuchne, začne hnít a smrdět.

Co s tím? V zimních měsících se vlhko z auta dostává docela těžko.

  1. Pokud jezdíte delší trasy, nechte zapnutou klimatizaci. Vzduch z klimatizace je velmi suchý a pomáhá vodu odpařovat.
  2. Máte-li garáž sami pro sebe, nechte po zaparkování otevřená okýnka nebo přímo dveře, voda se bude moci odpařovat.
  3. Pokud ani jedno z toho není možné, nezbude vám, než koberečky z vozu vytáhnout a nechat je uschnout.
  4. Pamatujte, že ze všeho nejlepší je prevence. Když jdete do auta, boty si pořádně oklepejte, ať zde voda vůbec není.

Problém cigarety

Ať jste kuřák nebo ne, všichni víme, že kouř z cigaret se dostane všude. Vždycky je samozřejmě nejlepší variantou, když si oblíbené cigárko dáte někde na odpočívadle. Zakázat vám ale kouření, když to nechcete, nemá smysl. Pokud se své vášně zbavit nechcete ani v době řízení, měli byste minimálně dělat základní očistu interiéru. Co to znamená? 

  1. Pravidelně vysypejte a vytřete popelník. Zkuste to dělat dřív, než začne volat o pomoc a začne přetékat. 
  2. Ozónujte. Protože se kouř dostane v autě doslova všude (včetně koberců, čalounění, sedaček…) a může v budoucnu odradit některého z kupujících, zkuste ozón. Nebude to levné, ale vyplatí se to. Ty nejlevnější přípravky, které seženete i pro domácí použití, stojí kolem tisícikoruny.

Problém zvířata

Ale jo, víme, že bez nich by život nebyl pro vás ten pravý, ale co si budeme povídat, domácí čtyřnozí miláčkové dokážou nadělat zápachu až až. Zvlášť v těch neočekávaných chvílích, kdy si prostě musí ulevit. Co s tím?

I u tohohle druhu zápachu platí základní pravidla: vysát a vyčistit vlhkou utěrkou nebo hadříkem. Dělají se také speciální pohlcovače zvířecího pachu, které seženete v potřebách pro chovatele. Mimochodem tam také najdete přípravky, které např. zabrání tomu, aby váš pes nebo kočka sedali na místa, kam nechcete (sedačka, oblíbené křeslo apod.). Budete se divit, co všechno se dá sehnat. A máme vyzkoušené, že to funguje.

Biologický zápach

V autě to stále nevoní? Hledejte, zdroj zápachu. Podívejte se do kolejnic sedadla, pod koberečky, do přihrádek ve dveřích. Stačí zapomenutý ohryzek, ubrousek od McDonald´s nebo kulička hroznového vína a zápachu se nezbavíte, ani kdybyste si pořídili stromečky dva.

Co dělat a jak správně vyčistit auto

Když najdete zdroj zápachu, určitě se ho zbavte. Pak byste měli auto vyčisti. Jak vypadá správný úklid vozu? Vlastně existují 3 základní body. Uklidit, následně důkladně vysát a vyčistit. Určitě se nemusíte bát vody a nemusíte s ní šetřit. Ideální je slunečné počasí, protože auto rychle vyschne. Po úklidu nechte otevřené všechny dveře. Interiér se vyvětrá a vysuší.

Chemické čističe

Pokud se chcete pustit do úklidu s chemií, pak si zapamatujte, že chemické čističe je dobré nejdříve vyzkoušet, a to přesně na typu materiálu, který následně budete čistit. Naštěstí je dnes k dostání celá řada autokosmetiky pro nejrůznější materiály. Na plast, na kov, na kůži – seženete všechny možné prostředky. Neznamená to, že musíte zvolit opravdu na každý materiál něco jiného, ale je to vždy lepší, protože máte jistotu, že se nic nestane. V opačném případě určitě přistupte k bodu jedna, což je zkouška na kousku materiálu, co to s ním udělá, ať nejste zbytečně zklamaní nebo naštvaní. Nechcete si přece kazit večer myšlenkami na poničené kožené sedačky.

Pohlcovače pachů. Fungují, ale ne dlouho

Když najdete zdroj zápachu a zbavíte se ho, přichází na řadu stromečky a jiné pohlcovače pachů. Ano, fungují, ale pouze krátce. Bez odstranění příčiny vám stejně nepomohou. Ale když je auto správně připravené, tedy čisté, určitě svůj účel splní na jedničku a vydrží déle.

Když nechcete kupovat stromeček a nic podobného

Jako pohlcovač pachu však nemusí nutně sloužit jen to, co si koupíte na benzínové pumpě. Zkusit můžete třeba potraviny, které máte doma po ruce jako třeba kávu nebo ocet. Ano, vůně kávy dokáže nežádoucí odér skutečně pohltit. Takže zkuste si do hadrového pytlíku rozdrtit hrst kávových zrn. Jemná a skutečná vůně auto krásně provoní. Pokud v autě jezdí víc vaše polovička, můžete jí koupit pytlíček s levandulovými květy. Určitě bude nadšená! Jedinou nevýhodou je, že i tyhle pohlcovače fungují pouze omezenou dobu. (Ale co, tak je zase po čase vyměníte za nové.) A pozor, s cigaretovým kouřem si neporadí vůbec! 

Jarní pravidelná očista

A protože jaro klepe pomalu dveře, je ideální příležitost udělat pořádnou očistu vozu. Čeho všeho se zbavit a na co myslet? Vyhoďte vše, co máte v kufru, pod sedačkami, v kastlících a auto pečlivě vysajte. Pokud je zde zažraná špína, mastnota či jiné znečištění, které nejde vysát, sáhněte po čistím spreji. Výbornou službu odvádí také parní čističe, které špínu rozpustí a vy se jí pak snáze zbavíte. V tomto případě ale doporučujeme využít specializovaných firem, domácí parní čističe nemají obvykle takový účinek.

Výměna filtrů

Pokud máte auto z tohoto století, je vybaveno filtry, přes které proudí vzduch do interiéru. A právě po zimě je vhodné je vyměnit. V zimě často navlhnou, zkroutí se a jejich účinnost se snižuje. Kabinový nebo pilový filtr by se měl měnit každý rok. Je to malá investice v řádu stokorun. Pokud s autem nejezdíte do autorizovaného servisu, ujistěte se, jaký filtr vám bude nainstalovaný. Rozdíly v kvalitě jsou opravdu velké. Některá větší auto navíc mají 2 filtry umístěné za sebou, což řada garážových servisů neví, jsou rádi, že najdou ten jeden a po druhém ani nepátrají.

Nezapomínejte na klimatizaci

Asi víte, že vzduch který v autě dýcháte, ovlivňuje to, jak se v autě cítíte. Pozor si dejte na klimatizaci. Jde o citlivé zařízení. Výparník je místo, kde je teplo a vlhko, je to tedy ideální prostředí pro růst plísní. Pokud se dostanou až do interiéru vozu, nejenže smrdí, ale mohou způsobit alergickou reakci i vážnější zdravotní problémy. Na čištění klimatizace existují speciální prostředky. Buď zvolíte tuhle cestu a uděláte to svépomocí, nebo auto svěříte odborníkům. Ostatně to můžete i v případě úklidu vozu jako takového.

Tak ať vám to v autě zase pěkně voní!:)

Autor: Analytik

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Vychytávka: Insekticidem vyčistíte špinavá světla

Krádeže kol u auta přibývají. Jak své elektrony účinně chránit?