Z nuly milionářem. Co byste měli studovat a jde to i bez speciální školy?

České rčení, že „halíře dělají talíře“, nejspíš znají všude ve světě. Kdo chce něco mít, musí dělat, umět, znát a podle všeho i studovat. Které obory jsou předurčené k bohatství a na co byste měli vsadit i vy, abyste do důchodu odešli s miliardami?

z nuly milionářem

Seznamy nejbohatších lidí na světě pravidelně sestavuje časopis Forbes. U nás si na něco takového potrpí hned několik subjektů, například časopis Týden či Euro. Jestli vás zajímá, kdo je na tom v českém rybníčku momentálně nejlíp, stačí se nechat omámit dost silnými čísly. Jak k milionům přišli?

Kdo si kupuje čtyřvrstvý toaletní papír?

V žebříčku dolarových miliardářů časopisu Forbes magazine se v roce 2017 umístili Petr Kellner s 12,2 mld. dolarů (asi 309 mld. Kč), Andrej Babiš s 3,4 mld. dolarů (asi 86 mld. Kč), Radovan Vítek s 2,4 mld. dolarů (asi 61 mld. Kč), Karel Komárek ml. s 2,2 mld. dolarů (asi 56 mld. Kč), Daniel Křetínský s 2 mld. dolarů (asi 51 mld. Kč) a Pavel Tykač s 1,3 mld. dolarů (asi 33 mld. Kč).

Taky se ptáte, kde jste udělali chybu a jak to, že na seznamu není i vaše ctěné jméno? Výzkum britské agentury pro nábor zaměstnanců Aaron Wallis Sales Recruitment naznačuje, že k milionovému, dokonce i miliardovému, jmění si můžete dopomoci studiem správně vybraného předmětu na vysoké škole (univerzitě).

Dokonalá brigáda vybrané smetánky

Tato teorie vznikla hned poté, co došlo k přezkoumání stovky nejbohatších lidí na světě, z nichž 75 vlastní vysokoškolský titul. Mimochodem, 22 z nich studovalo inženýrství. Data přitom vyplynula právě z Forbesova seznamu, přičemž zmíněná britská agentura šla hlavně po informacích, jak se dotyční k majetku dostali, co studovali a u jaké práce začínali.

Pokud nechcete mít hluboko do kapsy a toužíte po soukromém tryskáči nebo vlastním ostrově, měli byste ideálně začínat obchodováním s akciemi – a to ještě při studiu na vysoké škole. A obor prý dost rozhoduje…

V garáži nebo na půdě. Co na tom záleží?

Na prvním místě stojí již uvedené inženýrství, ovšem následované obchodem, financemi a ekonomikou (Vysokou školu ekonomickou má třeba Čech Petr Kellner.). Čtvrté místo okupuje zákon, následuje informatika. Co se týče první práce, tak většina miliardářů nejdříve pracovala jako prodejce, obchodník s cennými papíry, vývojář, inženýr a analytik. Ostatně, takový příběh nejbohatšího člověka současnosti dost inspiruje…

Koktejl úspěchu

Do čela žebříčku top boháčů světa se v říjnu 2017 dostal zakladatel a výkonný ředitel portálu Amazon Jeff Bezos, jehož majetek je vyčíslen na 109 mld. USD. Tenhle pán nově přeskočil Billa Gatese, který si první pozici držel vůbec nejdéle ze všech. A jak tenhle Jeff začínal? V osmdesátém šestém vystudoval Princetonskou univerzitu a v roce 1994 založil společnost Amazon – ve své garáži, přičemž nejdříve prodával pouze knihy. Šťastlivec!

V případě Marka Zuckerberga a Facebooku zase stačila geniální myšlenka. Ta mu k dnešnímu dni vydělala 56,00 mld. USD a páté místo na seznamu největších boháčů. Mimochodem, vystudoval Harvard… Všichni ale víme, že jen o vysoké škole to není. Kde není selský rozum, ani smrt nebere!

Autor: Merlin

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

MDŽ: Proč dát ženě najevo, že si jí vážíte? Proč u nás tenhle svátek „vyšel z módy“? Nahlédněte do zajímavé historie

Co dokáže sleva? Zboží v akci ukáže, jaké mají nakupující ostré lokty i chuť se porvat!