YouTube je totálním zlodějem našeho volného času! Které české kanály ale stojí za to shlédnout minimálně jednou a proč?

Platforma YouTube je dnes fenomén. Neexistuje nic, co by jste tu nenašli, a jeho sledování je pro některé drogou. YouTuberů jsou tisíce a většinu jejich videí si klidně můžete nechat ujít. Které české kanály vás ale opravdu obohatí a čím? Vybrali jsme pro vás to nejzajímavější!

Sledování YouTube

YouTube je takový pornokanál bez nahoty. Pro mnohé lidi mezi námi se stal závislostí. Zejména mladší ročníky považují YouTube za naprostou samozřejmost, a přehrávání jakéhokoliv obsahu je pro ně denním chlebem, který považují za stejně důležitý, jako příjem potravy. Mnohdy by se mohlo zdát, že se raději nenajedí, než aby museli dát z ruky smartphone, kde sledují příspěvek na svém oblíbeném kanále. Uživatelů, kteří plní YouTube nejrůznějším obsahem, je bezpočet, a k dispozici jsou miliony videí, které jsou připraveny zaútočit na vás svým nadpisem a náhledem, a sebrat vám nějaký ten drahocenný čas života. Mezi touto záplavou je občas těžké najít příspěvky, které za něco stojí. Zde je pět českých kanálů, které vám něco skutečně přinesou. Každý je úplně jinak tématicky zaměřený.

StandaShow řeší aktuální kauzy

Stanislav Hruška na svém kanále StandaShow řeší především politická a společenská témata. Rozebírá kauzy jako Čapí hnízdo, restrikce nařízené Evropskou unií nebo povinná maturita z matematiky. Zkrátka aktuální dění, které hýbe naší zemí. K tomu navíc často během nahrávání po skypu hovoří s různými hosty, kteří mají k danému tématu co říct, včetně politiků. Samozřejmě se mezi jeho příspěvky objevují i videa, která řeší aktuality z médií i světa YouTube, ale rozhodně nabídne jiný přístup k celé situaci, než zprávy v televizi nebo weby s aktualitami. Kanál je zaměřen na uživatele 18+ a je jasné, že mladší ročníky příliš neosloví.

Osvětu přináší Čtenář Jarda

Publicista Jarda Koniáš přispívá mimo jiné na svůj YouTube kanál Čtenář Jarda. V podstatě se jedná o čtenářský deník, kde Jarda mluví o vybraných knižních titulech. Rozebírá zde jejich obsah, ale i autory, jednotlivé hlavní hrdiny nebo postavy, a zabývá se i možným historickým kontextem. Přirozeně netočí videa každý den nebo týden. Své příspěvky přidává v nepravidelných intervalech, jakmile zase něco načte. Ve vší té záplavě videí oceňujeme někoho, kdo se zabývá rozebíráním četby a starých dobrých knih, obzvláště dnes, kdy se někteří jelimani klidně pochlubí tím, že nečetli nikdy nic.

Agraelovo Let’s Play Šílenství

Na YouTube se masově rozšířila gameplay videa, kdy uživatelé nahrávají po dílech průchod hrami. Jedná se tedy o záznam hraní videohry. Hlavním cílem těchto příspěvků je provést sledujícího hrou, případně ukázat nějaké triky nebo řešení situací, kdy při hraní zamrznete na mrtvém bodě a nevíte jak dál (a jste líní na to přijít sami). Nejlepší takový kanál u nás založil Vojtěch Fišar, který je známý jako Agraelus. Každý nový herní titul, který vychází obvykle na všechny platformy, tedy PC. PlayStation 4 a X-Box One, brzy přistane na jeho kanále, kde vás Agraelus po půlhodinových částech provede celou hrou až do konce. Jeho videa jsou tudíž zajímavá pouze pro hráče, ale nutno říct, že Agraelus odvádí skvělou práci. Mluvit po celou dobu a doprovázet dění ve hře komentářem nepřetržitě od začátku až do konce, to nemůže dělat každý. Ne tak, aby vás to skutečně bavilo.

Online trenér Aleš Lamka

Pokud jde o druh videí, s kterými se na YouTube doslova roztrhl pytel, pak jsou to „zaručené“ rady, jak cvičit nebo necvičit v posilovně. Pokud bychom měli jít na samotné jádro věci, do sledování se hrnou ti, kteří chtějí vědět, jak co nejrychleji nabrat svaly, případně zhubnout. Mezi všemi vyniká kanál Aleše Lamky. Kdo ho sleduje od začátků, může zaznamenat jeho růst a proměnu. Vyzdvihnout můžeme Alešův projev, kdy jednotlivé detaily vysvětluje srizumitelně a způsobem, který se dá poslouchat. Videa, kde cvičí profesionálové v těžké kulturistice, sice mohou způsobovat úžas nebo nadšení, ale těm, kteří začínají cvičit a hledají nějakou tu radu nebo motivaci, daleko spíš poslouží poslech někoho, kdo je jim blíž a nevypadá tak moc vzdáleně nebo nereálně. S Alešem se zkrátka mohou mnohem lít ztotožnit, a v tom je kouzlo jeho kanálu.

Talkshow 7PÁDŮ

Tento kanál obsahuje videozáznamy z talkshow 7 pádů Honzy Dědka, která se koná jednou za měsíc v pražské Malostranské besedě. Dvacetiminutová videa obsahují rozhovory s hosty, mezi kterými jsou české osobnosti převážně z řad herců, zpěváků nebo YouTuberů. Show není zaměřená primárně na humor, takže se od hostů dozvíte mnohem konkrétnější informace, než třeba u Krausova Uvolněte se, prosím. Moderátor Honza Dědek je novinář, který publikoval v Mladé Frontě, Lidových novinách nebo Novinkách.cz. Léta psal do časopisu Reflex. Jeho způsob moderování někomu vadí, jiní jsou naopak s jeho projevem více než spokojení, každopádně, jeho talkshow je vždy zajímavá.

Autor: Eduard Havel

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

První trailer na Captain Marvel dorazil! Nejmocnější hrdinka Marvelu se představí ve vlastním filmu, než se připojí k Avengers. Co všechno má Marvel v plánu?

Apple představil nové iPhony 2018! Dvě SIMkarty, nárůst paměti, A12 Bionic a další novinky! Kdy a za kolik je budete moci telefony koupit v ČR?