Jak navázat dobré vztahy s budoucí tchyní? Pochvaly vždy nestačí

Blíží se první seznámení s budoucí tchyní? Nejen ženy, ale i muži mají důvod být z toho značně nervózní (proč by jinak existovalo tolik vtipů o tchyních?). První dojem dělá mnoho a velmi často se odráží na budoucím chování i na tom, jak k nám bude tchyně přistupovat. Pojďme si proto prozradit, jak ji okouzlit na první dobrou.

tchyní

Jsou samozřejmě tchyně a tchyně. Zatímco některé jsou otevřené a přívětivé, jiné nedají budoucímu zeťovi nebo snaše nic zadarmo. A jsou tedy strůjcem tvrzení, že okouzlit tchyni je jedno velké umění, na které neplatí ani obrovské charisma. Dokonce ani pochvaly, které má člověk tendenci vypustit z úst ze všeho nejdřív.

Naštěstí existuje několik věcí, kterým ani tchyně neodolají. Co konkrétního učinit, abychom si u rodičů budoucí ženy šplhli?

Oči prozradí nejvíc

Aneb „říkejte to očima”. Údiv, štěstí, překvapení, obdiv, ale na druhou stranu také znechucení a strach jsou věci, které oči prozradí, aniž byste museli vypustit z úst jedinou hlásku. Proto si dejte pozor na to, co se vám konkrétně honí hlavou, protože oči to prásknou, i když jim to budete rozmlouvat sebevíc. A tchyně, která na vás chce najít důvody, proč nejste pro její dceru dost dobrý, si toho nepochybně všimne.

Na své straně máte také vědu, která tvrdí, že pokud se na někoho opravdu intenzivně díváte, nastartujete činnost jeho srdce, čímž se zvýší hladina hormonu, jenž stojí za vznikem lásky na první pohled. Pokud se na člověka však dívat přestanete, pocítí jistý smutek, protože mu váš prvně velmi intenzivní pohled byl příjemný.

Začněte konverzaci

Nejvíce negativních myšlenek se člověku honí hlavou ve chvíli, kdy se ocitá na místě trapného ticha. Klíčové je proto začít konverzaci, respektive umět rozpohybovat diskuzi. Tím se ostatně nedostane ani na nějaké myšlenky, které by se o vás tchyni rodily v hlavě.

Společenská konverzace může začít třeba jen pouhou otázkou. Snažte se však pokládat takové otázky, na které nebude pouze jednoslovná odpověď, ale které je nutné rozvést. Případně hledejte takové dotazy, které byste i sami rozvést dokázali, pakliže by přece jen byla odpověď jednoslovná, abyste to dokázal ještě nějak zachránit. A měly by to být samozřejmě otázky trochu na úrovni dospělého muže.

Oslovujte svou tchyni prakticky neustále

Za jakousi známku toho, že si druhého vážíte, je jeho neustálé oslovování. To platí zejména při konverzacích, kdybyste se neměli bát opakovat jeho jméno. Dokonce bylo prokázané, že druhý nabývá na pocitu, že se o něj skutečně zajímáte.

Je však důležité myslet na jedno, a sice že všeho moc škodí. Pokud se bude jméno opakovat v každé větě, případně za každými dvěma slovy, naopak to může vypadat spíš dotěrně a vlezle než první zmíněné.

Decentní a letmé dotýkání je povoleno

Pokud se člověku chcete dostat ještě více do povědomí (v pozitivním slova smyslu), respektive jestliže chcete učinit skutečně dobrý první dojem, je povoleno letmé, decentní dotýkání. Nemyslíme tím hlazení po noze, případně držení za ruku. Mluvíme čistě o přirozených pohybech, které tak nějak vyplynou ze situace.

Letmý dotyk typu podržení ruky na tchynině rameni říká, že je vám daný člověk sympatický. A druhý člověk se ostatně může opět cítit výjimečně nebo speciálně.

U decentního a letmého dotýkání však může nastat i negativní scénář, a sice že dotek nebude přijat. Mluvíme sice o možnosti, jak se zavděčit a zalíbit tchyni, ale pokud vycítíte, že její náklonost se během konverzace neschyluje k vám, raději od myšlenky nějakých doteků upusťte. Jsou lidé, kteří vyžadují spíše odstup a nejsou (tedy ne alespoň na první dobrou) tolik přívětiví. Jinak řečeno chrání si svůj prostor.

Zpátky k lichotkám

Pokud evidujete, že je postoj k vám stále do jisté míry odměřený, navraťte se raději k lichotkám (možná tady bude ta ideální cesta, i když bude delší). Nezapomínejte chválit hlavně její dobře odvedenou práci týkající se výchovy dcery nebo syna. To je totiž práce, za kterou jim pravděpodobně nikdo příliš nepoděkoval. Dokonce ani jejich děti ne. A pokud by vůbec nic nezabíralo, tady máte pár tipů, kam poslat tchyni na dovolenou.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT

Tchýně: Co dělat, když začnou zasahovat do našich životů?

15 věcí, které nechcete slyšet od tchýně!