Vyzkoušejte si řídit letadlo bez předchozích zkušeností! Je to paráda

Vznést se do oblak jako pilot letadla je jeden z častých mužských snů. Vždyť lidé chtěli vzlétnout odnepaměti, a muži obzvlášť. Ve vzduchu se totiž člověk cítí naprosto svobodný, zároveň má na paměti respekt vůči přírodě a obdiv k těm, kteří postavili letadlo, v němž právě sedí. Proč si ten sen nesplnit?

Zkuste si pilotovat letadlo na vlastní kůži!

Milovníci seriálu Letecké katastrofy, obdivovatelé válečné techniky, kluci toužící vydat se na kariéru pilota nebo prostě jen nadšenci do letadel. Ti všichni se mohou radovat, že se narodili v 21. století. Sednout si do letadla a pilotovat ho dnes totiž není nic nemožného. Stojí to pár tisíc korun.

Žádné simulátory, skutečně se vznesete

Jednou variantou, jak si vyzkoušet pilotáž, je letecký simulátor. Jenže když sedíte na zemi a na obrazovce před vámi se mění výhled, nikdy nezažijete to, co ve skutečném letadle. Zajděte raději tam, kde vás posadí do skutečného letadla či vrtulníku a vyletí s vámi do oblak. Žádné speciální zkušenosti nejsou potřeba. Pilotem na zkoušku se může stát i člověk, který například neumí řídit ani auto.

Řízení letadla není až tak náročné, jak by se mohlo zdát, průměrnému člověku však stačí, když mu jsou před vzletem vysvětleny základy. Pak se posadí do letadla a společně s instruktorem proletí naplánovanou trasu. Pilot si vyzkouší zatáčení, změnu výšky i rychlosti, leteckou navigaci a možná i krizové situace. Dobrý pilot potřebuje schopnost racionálního rozhodování.

Vyhlídka na Karlštejn nebo na vrcholky Alp

Létá se z letišť po celé republice. Z Prahy Letňan, pár minut od metra, z Brna, Ostravy, Plzně, Českých Budějovic, Hradce Králové, Mladé Boleslavi nebo Karlových Varů. Trasy se různí, vždycky jsou ale naplánované tak, abyste viděli něco zajímavého. Například při vzletu z Prahy je za nejhezčí trasu považován vyhlídkový let Karlštejn. Cesta je naplánovaná z letiště v Letňanech přes průhonický park, soutok Berounky a Vltavy, vysílač Cukrák, Karlštejn, Malou a Velkou Ameriku a Davli. Během třičtvrtě hodiny člověk uvidí nejkrásnější kouty naší země. A nutno říct, že shora mají ještě úplně jiné kouzlo.

Létá se ale i mnohem dál. Pilotovat nad vrcholky Alp nebo se vydat letecky do Chorvatska je celoživotní zážitek.

Létání je skvělý teambuilding

Pilotování letadla je zážitek, na který se nezapomíná. Obvykle si z něj odnášíte nejen vzpomínky, ale i video, abyste se mohli pochlubit svým kamarádům. Na druhou stranu ale není vůbec na škodu vzít si své blízké s sebou! Létání je třeba skvělá firemní akce ve velkém stylu. Úvodní slovo ředitele firmy, snídaně formou švédských stolů, briefing pro novopečené piloty a konečně samotné létání. Někdo ve vrtulníku, další v letadle, ti méně odvážní v simulátoru.

Létání je i pro holky

Vzlétnout do oblak není jen mužský sen, i mnohé odvážné ženy budou z pilotování letadla nadšené. A ty něžnější povahy ocení již zmiňovaný vyhlídkový let na Karlštejn nebo prostě jen romantický let k oblakům s blízkým člověkem. Takže hurá do oblak!

Autor: red