Vybitá autobaterie. Jaké jsou nejčastější příčiny, jakou má akumulátor životnost a co dělat, aby vás auto v zimě nezradilo

Vybitá autobaterie nás většinou zaskočí. Naprostá většina českých řidičů přitom tento problém zažila na vlastní kůži, a více než polovina dokonce opakovaně. Co očekávat od autobaterie a jak předejít jejímu náhlému vybití?

Zimní období znamená pro řidiče hned několik faktorů. Jsou to hlavně zimní pneumatiky, na které přímo navazuje vyšší opatrnost za volantem. Mrazivé počasí má ale na svědomí i další nepříjemnosti, mezi které patří i vybitá autobaterie. Teploty pod nulou akumulátorům škodí a s vybitou autobaterií auto prostě nejede. Nejedná se o problém, který nás potká denně – ale zažil ho téměř každý z nás řidičů.

Zjistíme to až po otočení klíčem

Průzkumy ukázaly celkem nepřekvapivý výsledek. Většina českých řidičů, celých 85 %, se alespoň jednou v životě setkala s tím, že se jejich baterie v autě úplně vybila. Celých 53 % řidičů pak zažilo vybitý akumulátor i vícekrát. Největším problémem ale není fakt, že se autobaterie vybije, ale to, že to většinou zjistíme až ráno při startování před odjezdem z domu, případně přímo před cestou do práce. Nejen, že zrovna není čas situaci řešit, ale nabití není záležitostí chvilky.

Na autobaterii se spoléháme automaticky

Ruku na srdce, většina z nás prostě baterii neřeší. Víme o ní, že vydrží několik let, tak není nutné ji kdovíjak často kontrolovat. Výrobci garantují dva roky, i když autobaterie samozřejmě vydrží ve voze déle. Nezřídka auto mezitím znovu prodáte, aniž byste se výměnou akumulátoru vůbec zabývali. Očekávání vlastníků vozů se ale často liší. Zatímco polovina z nich očekává, že autobaterie vydrží 3 až 5 let, celých 35 % počítá s výdrží 6 až 10 let. Pouze 10 % řidičů si myslí, že akumulátor v autě vydrží akorát do konce záruky, tedy dva roky.

Vybitá autobaterie. Nejčastější příčiny a co dělat, aby vás auto nezradilo

zdroj: 123RF.com

Příčinou vybití bývá životnost

Nejčastějším důvodem úplného vybití autobaterie je její stáří. Celých 54 % akumulátorů skončí úplně bez šťávy dovršením své životnosti. Ta se samozřejmě může velmi lišit a závisí na mnoha faktorech. Roli hraje i zapomnětlivost – 16 % řidičů vybilo baterii tím, že nechali rozsvícená světla. To se vám samozřejmě v mladších vozech nestane, pokud se lampy rozsvítí automaticky. Může se ale stát technická závada na baterii, s čímž má zkušenost celých 11 % řidičů. Nebo se jim jen vybila neuváženým zacházením s autem?

Bez správného dobíjení jde kapacita dolů

Autobaterie mají různé velikosti i kapacity. Jejich životnost ovlivňujeme tím, jakým způsobem se k nim chováme, tedy jak využíváme svůj automobil. Kratší tratě v řádech kilometrů jsou jednou možností, jak postupně výdrž baterie degradovat. Jezdíte každý den do práce a zpátky jen kousek? Akumulátor se nestačí pořádně dobít. Pokud takto jezdíte bez výjimky, pak lze počítat s životností na hraně dvouleté záruky. Delší cesty jsou potřeba, aby se autobaterie dobíjela, jak má.

Auta nerada stojí

Stejné to je, pokud automobil využíváte zřídka. Jestliže vaše auto převážně stojí a jezdíte svátečně, může se stát, že jednou nasednete a překvapí vás vybitá autobaterie. Tohle všechno přirozeně urychluje zimní období. Krátké trasy nebo příliš dlouhé nevyužívání vozu, v mrazech jde výdrž i životnost autobaterie dolů mnohem rychleji, než pokud jsou teploty letní. Dlouhým stáním ale trpí i samotný vůz. Pokud jezdíte na střídačku i střední nebo dlouhé tratě, autobaterie by skutečně měla vydržet pět let i déle. Její nabití pomůže zkontrolovat voltmetr, který si můžete koupit za pár korun.

Vybitá autobaterie. Nejčastější příčiny a co dělat, aby vás auto nezradilo

zdroj: 123RF.com

Startovací kabely uvezete

Pokud není zcela vybitá autobaterie úplně mrtvá, musíte ji dobít pomocí nabíječky, nejlépe přes noc. Když je venku mráz, vyplatí se baterii vyndat a nabíjet doma, stejně jako když nemáte možnost parkovat na svém pozemku. Pro všechny případy ale mějte v autě startovací kabely. Mrtvou baterii neoživí, ale pokud jste jen nechali svítit reflektory, s pomocí nějakého ochotného řidiče nebo souseda auto nakopnete během pár minut. Když se vám tohle stane někde v zimě, za tmy a daleko od domu, kabely jsou vaše spása. Pokud je nemáte, napište si o ně pod stromeček. Možná je využijete hned několikrát a také můžete pomoci někomu, kdo je nemá.

Autor: Eduard Havel

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Mrazy našim autům nesvědčí! Jak připravit auto na zimu a jak našim vozům (ne)prospívá start-stop systém?

Kapaliny v autě. K čemu jsou, jak často je kontrolovat a kdy je čas na úplnou výměnu