Vybíráte dárky pod stromeček? Drony a rc modely vrtulníků potěší muže i děti

Pro mnohé dámy a někdy i pány není snadné vybrat dárky pro muže, které by jim skutečně udělaly radost. Někteří sázejí na jistotu a pořizují neutrální praktické dary, jako jsou košile, nářadí či knihy. Ale uznejte sami, není to už trochu nuda? Jste si jistí, že to je to pravé, co vašeho partnera nebo bratra potěší? Zkuste se zamyslet nad něčím originálnějším.

dron originální dárek pod stromeček

Většina mužů má v sobě stále kousek dítěte a hodně z nich by potěšil na první pohled zdánlivě dětinský dárek, jako je letadlo nebo vrtulník na ovládání. Ona to však zas až tak úplně dětská záležitost není. Následující článek vás zasvětí do krásy rc modelů.

RC modely pro malé i velké

Nejen malí kluci ale také dospělí muži milují vrtulníky či rc auta na dálková ovládání. Tento originální dárek potěší každého, kdo má zálibu v modelech a motorových zařízeních. Nejedná se o obyčejnou hračku, ale o zálibu, která se může proměnit ve vášeň na celý život. Někdo rád sportuje, jiný se neumí ubránit touze vyrazit na své oblíbené místo s ovladačem v rukou a miniaturou oblíbeného modelu helikoptéry nad hlavou. Ačkoliv se to pro leckoho může jevit, jako nudný koníček, věřte tomu, že s takovým zařízením je šikovný pilot schopen nadělat hodně parády. Řízení RC vrtulníku by se dalo přirovnat k akrobacii. Opravdoví fanoušci dokáží s tímto přístrojem provádět triky, o kterých se vám ani nezdálo. Proto jsou RC vrtulníky skvělým dárkem pro vaši drahou polovičku i ratolest.

Jak vybrat ten pravý rc vrtulník

Není vrtulník jako vrtulník. Pro začátečníka nemá smysl pořizovat drahé přístroje, které jsou velmi citlivé na ovládání. Zkušenému pilotovi zase nebude stačit obyčejný vrtulník, se kterým se nedají dělat ty správné triky a má slabý motor, takže jej vezme sebemenší vítr. Než pořídíte takový dárek svému blízkému, je tedy potřeba uvědomit si, jestli s ním umí zacházet, a kolik do něj hodláte investovat.

RC vrtulníky mohou být jednorotorové nebo dvourotorové. Rozdíl tkví především v jejich stabilitě. Dvourotorová zařízení jsou určená spíše pro začátečníky. Vynikají vysokou stabilitou a velmi snadným ovládáním, zvládnou je tak obsluhovat i děti. Oproti tomu jednorotorové helikoptéry využívají zkušení piloti. Jejich nízká stabilita je kompenzována vysokou obratností a rychlostí, kterou ocení zejména fanoušci, jež se pilotováním RC vrtulníků již nějakou dobu zabývají. Je samozřejmě možné pořídit jednorotorový přístroj i začátečníkovi. Vše záleží na jeho zručnosti.

Dalším parametrem, v němž se jednotlivé modely liší, je počet kanálů, který udává, kolika směry se vrtulník může pohybovat. Vybírat je možné z 3 a 4 kanálových RC vrtulníků. Pro začínající piloty bohatě postačí 3 kanálový model, na němž se naučí základy ovládání, to znamená pohyb nahoru/dolů, dopředu/dozadu a kolem své osy. U 4 kanálových helikoptér je navíc možnost pohybovat přístrojem i bokem doprava či doleva.

Drony s kamerou pro náročnější uživatele

Pakliže má váš partner slabost pro rc modely letadel či vrtulníků, ale rádi byste mu pořídili dárek s nějakou přidanou hodnotou, určitě nesáhnete vedle, vyberete-li kvalitní kvadrokoptéru. S tímto zařízením totiž může pozorovat svět z ptačí perspektivy a natáčet dechberoucí videa. Drony s kamerou jsou sice originálním dárkem, avšak je potřeba si uvědomit, že s jejich používáním jsou spojena pravidla a povinnosti, která je každý povinen dodržovat.

Malé drony určené pro sportovní a rekreační využití nevyžadují žádné speciální osvědčení pro jejich používání. Pokud však plánujete nákup silnějšího přístroje, bude nutné, aby si jeho majitel obstaral povolení od Úřadu pro civilní letectví. Součástí tohoto povolení je absolvování zkoušky z teoretických a praktických dovedností. Největší omezení pak spočívá v tom, kde je vůbec povoleno s takovýmto zařízením létat. Je proto nutné se před pořízením takového daru ujistit, zda je budoucí pilot dronu ochoten si tato pravidla nastudovat a dodržovat je.

Autor: red