Jaký vliv má věk rodičů na dítě? Přinášíme pro i proti

Přemýšleli jste někdy nad tím, jakou roli bude hrát váš věk při výchově dítěte? Jak ovlivní váš vztah s ním nebo dokonce nad tím, jaký může mít věk rodičů vliv na zdraví jejich dětí? 

věk rodičů

Nejednomu páru se už stalo, že mu “tak trošku něco ujelo” a partneři se museli vypořádat s překvapením v podobě pozitivního těhotenského testu. Je lepší se založením rodiny začít brzy nebo je moudré odložit jej až na pozdější věk? A vnímá věk rodičů samotné dítě? Zde jsou fakta, která vám v tom udělají jasno.

V dnešním světě plném emancipovaných žen a cílevědomých mužů je naprosto běžné, že mnoho párů dá přednost své kariéře před rodinným životem. Mladé dámy budují a zdokonalují svůj pracovní život, muži upevňují své společenské postavení a zvyšují svůj životní standard.

Rodičovská role je tedy u mnoha žen i mužů odsunuta do pozadí. Matka prvorodička, která už oslavila čtyřicáté, nebo dokonce pětačtyřicáté narozeniny, není tedy dnes žádný neobvyklý jev. Stejně tak se v souvislosti se zplozením prvního potomka zvyšuje i věkový průměr dnešních mužů.  

Každý z nás dospívá jiným tempem a v jiném věku. Pro někoho je věk kolem pětadvaceti let obdobím plným poznání, vzrušení, dobrodružství a hledání pravého smyslu života, pro jiného je to čas, kdy dospěje k přesvědčení, že je to ta správná chvíle zapustit kořeny a budovat rodinný život.

Pro a proti rodičovství do 35 let

Jaký je ideální věk rodičů? Z biologického hlediska je u ženy ideálním věkem k otěhotnění 18 – 25. rok. Ovšem ne každá dívka či žena se v tomto věku cítí být mentálně vyzrálá na to být matkou. Spousta dívek kolem dvacátého roku stále ještě studuje, dokončuje střední školu a chystá se pokračovat v získávání odbornosti či kvalifikace na dalších vzdělávacích institucích.

V tomto případě by otěhotnění pro takovou ženu mohlo znamenat „čáru přes rozpočet“ a frustraci z nesplněných cílů. A u nás mužů to platí dvojnásob. Jak je všeobecně známo, chlapci dospívají o něco pomaleji a později, než dívky, a proto je pro mnoho mladých mužů představa rodičovství v 25 letech naprosté sci-fi. 

Rizika rodičovství v mladém věku. Bude mít věk rodičů vliv na děti?

Největší riziko toho, když se s partnerkou rozhodnete založit rodinu příliš brzy, bezesporu spočívá v tom, že na to nebudete úplně mentálně vyzrálí. Po pár týdnech nebo měsících může mít jeden z vás do jisté míry pocit “uvěznění” v každodenním stereotypu.

Rozhodující je pak i otázka, zda máte dostatečné zázemí a finanční jistotu, protože vychovávat dítě není tak úplně levnou záležitostí. Mnoho párů si proto ještě před rozšířením rodiny pořídí do své společné péče nějakého domácího mazlíčka, aby si rodičovství vyzkoušelo nanečisto. 

Proč je dobré být mladý táta?

I když se říká, že věk je jen číslo a muži zůstávají chlapci navěky, má váš rok narození určitý vliv jak na vztah s dítětem, tak i jeho výchovu. Mladí tatínci rozhodně lépe drží krok se svými dětmi – ať už jde o různé sportovní aktivity, nebo pochopení jejich duše. Jako mladý táta se navíc snadněji přizpůsobíte aktuálním trendům.

Ačkoliv to není pravidlem, mladí tatínci mají mnohdy blíže k různým technologiím a trendům, kterými jsou dnešní děti obklopeni téměř na každém kroku. S radostí vám pak vaše děti dají nějakou bezvýznamnou roličku při nahrávání svých bláznivých videí na sociální sítě nebo s vámi vyrazí na nějaký festival. 

Pro a proti rodičovství nad 35 let

Na rodičovství v pokročilejším věku se dá najít mnoho pozitiv, je ale potřeba si uvědomit, že se zvyšujícím věkem partnerů se zároveň zvyšuje riziko vrozených vad a dalších zdravotních komplikací, jenž mohou ovlivnit růst, prospívání a celkové zdraví miminka. 

Výhody pozdního rodičovství

I otcovství v pokročilejším věku může mít své klady. To, co může starší tatínek nabídnout při výchově svým dětem, je především vyzrálost, zkušenosti a životní nadhled.

Muži, jenž s otcovstvím počkají, až když se blíží k čtyřicátému roku, většinou mají již jasně stanovené priority. Lecjaký čtyřicátník si už stačil splnit si své mladické sny, zažil mnohá dobrodružství a teď je připravený na rodinný život a předání své moudrosti ratolestem. 

Jaká jsou rizika odkládání rodičovství na pozdější věk? Bude mít věk rodičů vliv na děti?

Hlavními důvody, proč by muži neměli se založením rodiny příliš otálet, je především zdraví plánovaného miminka. Přestože se většina lidí domnívá, že věk u mužů není pro zdravotní stav plánovaného dítěte důležitý, opak je pravdou.

U mužů je věková hranice, kdy hrozí zvýšené riziko poškození plodu čtyřicet až čtyřicet pět let. Vlivem hektické doby, uspěchaného životního stylu, stresu a dalších faktorů navíc rok od roku přibývá párů, jež mají problém s přirozeným početím.

Příroda byla v otázce plodnosti k mužům o něco shovívavější než-li k ženám. U žen dochází po 35. roce k rychlému úbytku plodnosti a šance na spontánní otěhotnění je někde kolem 25 %, po 40. roce jsou tyto šance jen 2-5%. U mužů se pravděpodobnost přirozeného početí začíná snižovat až po oslavení čtyřicítky.

Bohužel ale v posledních letech přibývá i mnoho třicátníků, kteří jsou léčeni na neplodnost. S vyšším věkem dochází ke zvyšování oxidačního poškození DNA spermií, což způsobuje, že i když bude v ejakulátu muže ve věku 25 let a 40 let počet spermií stejný, šance oplodnit vajíčko budou hrát ve prospěch toho mladšího.

S vyšším věkem partnerů se rovněž zvyšuje i riziko, že se vám nenarodí úplně zdravé miminko. Věk mužů souvisí se zvýšeným rizikem psychických onemocnění dítěte jako je například schizofrenie, ADHD, epilepsie a další. 

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT

Dětská hřiště, která jsou noční můrou pro rodiče

Prarodiče, co vybočují ze stereotypu. Svým chováním předčí i teenagery! (19 fotek)