Víte, k čemu jsou dobré koaxiální kabely? Jak si vybrat ty spravné?

Koaxiální kabely se v současné době používají nejvíce k propojení televizoru s přijímačem signálu. Nebo k připojení k zařízení poskytující internet přes kabelovou televizi. Typově se kabely liší kvalitou stínění, barvou a provedením izolace a koncovkami.

Koaxialni kabely

Koaxiální kabely jsou vzhledem ke svému konstrukčnímu provedení označovány jako asymetrické. Coax kabel totiž přenáší elektrické signály prostřednictvím dvou vodičů, jejichž postavení a role není stejná. Jeden z vodičů je tvořený silnějším, nejčastěji měděným drátkem, a prochází středem celého kabelu. Druhý vodič je tvořený hustou vodivou síťkou, která „oplétá“ izolační vrstvu obklopující středový vodič. Proto jej nazýváme stínění.

Co koupit?

Je možné pořídit samostatně na metráž, nebo lze zakoupit takzvaný koaxiální patchkabel, který je zakončen vhodným konektorem. Často také bývá označován jako koaxiální konektor. Pokud pořizujeme F konektor zvlášť, je třeba vybírat dle průměru koaxiálního kabelu. Dalšími konektory mohou být IEC a BNC.

 

 

 

Anténní kabel – Koax

Anténní kabel, jak se také koax nazývá, se používá pro vedení VF signálu, k příjmu kabelové televize nebo internetu a dalším televizním, telefonním a internetovým rozvodům. Nejdůležitějším parametrem je impedance Ohmu (Ω). Ve světě počítačů se používají nejčastěji koaxiální kabely s impedancí 50 Ohmů, zatímco například pro rozvody televizního signálu to jsou kabely s impedancí 75 Ohmů.

Kvalita signálu

Kvalita přijímaného signálu záleží na kvalitě použitého koaxiálního kabelu. Důležitá je také délka koaxiálního kabelu. Myslete na to, že čím je koaxiální kabel delší, tím je přenos signálu horší. Proto je nezbytné pokusit se trasu kabelu co nejvíce zkrátit.

Pro venkovní použití jsou vhodné koaxiální kabely, které mají alespoň dvojité stínění, jsou odolné povětrnostním podmínkám a UV záření.

Autor: red