Víte, co se děje pod peřinou postelových scén? My ano!

Každý z nás se určitě nejednou zamyslel nad tím, jak probíhá natáčení postelových scén ve filmech. Postel a peřina jsou vůbec ideální případ a není nad čím dvakrát přemýšlet, ale co když jsou herci naprosto odhaleni a my vidíme naprosto všechno? Vidím doopravdy naprosto všechno?

Nejedná se o otázku zahrnující pouze béčkové filmy a herce, ale doopravdy i mnohé z kasovních trháků, blockbusterů, celovečerních filmů a s nimi ruku v ruce jdoucí herce a herečky. Samozřejmě, že takové snímky pak nesou patřičná označení a věková omezení. V poslední době byl takovou nálepkou opatřen očekávaný, diskutovaný a následně četnými diváky kritizovaný film Padesát odstínů šedi. Na tácu každodenních libostí se nám potom odhalené scény servírují v seriálech – Hry o trůny, Pravá krev, Ženy sobě…

Zdání klame

Nejprve je nutné uvědomit si plný rozsah hanbatých scén a odhalit, ne úplně do naha, jak svoje intimní chvilky prožívají napínaní herci a herečky. Když totiž my, jako diváci, sledujeme propletenec jejich dvou, zdánlivě nahých těl, oni na scéně nejsou nikdy sami. Takový minimální počet přihlížejících členů štábu vždy čítá alespoň sedm dalších lidí, prakticky jich je tam ale tak dvacet.

Kamera, střih.. a další kupa lidí za zadkem

Kamera, střih.. a další kupa lidí za zadkem

Sexy pro nás, nepříjemné pro ně

Když už se tedy herci nacházejí v lechtivém momentu a naoko si užívají, vždy jim za jejich holým zadkem mimo kameru stojí plný štáb lidí, z nichž každý občas utrousí nějakou tu připomínku nebo radu. „Zvedni trochu víc ruku, přehoď si vlasy, chytni ji za nohu,“ jak by asi komukoliv z nás bylo v takové situaci. Jakési pohodlí a užívání jde proto v tu chvíli stranou. Zapomenout také nesmíme na to, že chvíle u obrazovky není chvíle tam u nich na place. Scéna, která ve výsledku vyjde na nějaké tři minuty, ve skutečnosti zabere i několik hodin natáčení.

Košilka půjde dolů, lidé nikoliv

Košilka půjde dolů, štáb nikoliv

Nejsou nahatí, i když to tak vypadá

Další z věcí k probrání je ona zdánlivá nahota. Jakmile jsou herci pod peřinou, za gaučem nebo jsou zabírány jenom jejich horní poloviny těl, mají vyhráno. Tam dole si klidně mohou nosit své zahalující džíny a nikdo nepozná rozdíl. Dokonce ale i v momentech, kdy vidíme jejich nahá pozadí, nejsou obnažení úplně. Čím to? U mužů se tomu říká „pytlíček skromnosti“, u žen jen to prostě náplast. K té mužské části se jedná doslova o pytlíček z látky v tělové barvě, do kterého muži vhodně umístí své náčiní a utáhnou šňůrku. Každá vrstva navíc se prostě hodí. Dámy poté… No však snad znáte definici náplasti! Nikdo z obyčejných dam a mužů by do toho patrně nešel, pro umělce je to ale denní chleba. Jamie Dornan z Odstínů nebo Cameron Diaz ze Sex Tape vědí své.

Co oči nevidí... to tam nutně nechybí

Co oči nevidí… to tam nutně nechybí

Pot, hlavně ne krev a slzy

Ve výsledku se tedy jedná o velice vyčerpávající, nepohodlnou a vesměs neosobní záležitost. Maskéři se musí vynasnažit, opravdovou námahu si ale odslouží právě herci a herečky. Kliky jim nejsou pro vyrýsování cizí, a když nevyraší dost vlastního potu, pomohou ostřikovače. Režisér a celá banda kolem něj všechno diriguje, hercům jde ale především o jedno – neublížit sami sobě, jednat tak, aby druhého nepřivedli do rozpaků a nezostudili. Za takovou samozřejmou věcí pro diváky stojí opravdu prekérní záležitost pro herce. Snad jediný, který se postelové scény užívá, je podle svých vlastních slov Hugh Grant. Asi nezažil to pravé… ořechové.

Zase tak moc se Hugh nepředvedl

Zase tak moc se Hugh nepředvedl

Šli byste do toho po tomhle všem?

Autor: Jan Marek

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

V jakých filmech to do sebe nejvíc klopí

29 záběrů ze zákulisí proslulých filmů. Takto to vypadala za scénou